El proper dilluns 25 de març a les 20 h, la Fundació Romea per a les Arts Escèniques celebra, com ja és costum, el Dia Mundial del Teatre.

Entre d’altres activitats, acolliran una conferència a càrrec de José Luis Gómez, Director del Teatro de La Abadía i membre de la Real Academia de la Lengua, que tindrà lloc al Teatre Romea.

José Luis Gómez, actor, director i gestor teatral, es va formar a l’Institut d’Art Dramàtic de Westfàlia, a Bochum, i a l’escola de Jacques Lecoq, a París.

La seva interpretació a La resistible ascensión de Arturo Ui, de Brecht i el seu paper protagonista a la pel•lícula Pascual Duarte, de Ricardo Franco, guardonat amb el premi a la millor interpretació masculina en el Festival de Cannes, marquen fites en la seva trajectòria professional, començant una carrera cinematogràfica singular.

El 1978, després d’un període d’estudis a Nova York amb Lee Strasberg, assumeix la direcció del Centro Dramático Nacional, juntament amb Nuria Espert i Ramón Tamayo, i dos anys més tard la del Teatro Español.

L’any 1992 dirigeix La vida es sueño en el Théâtre de l’Odéon i a l’any següent Carmen a l’Òpera de la Bastilla, ambdues a París. Des de llavors s’ha concentrat en la concepció, gestió i direcció del Teatro de La Abadía, on ha estrenat espectacles com Retablo de la avaricia, la lujuria y la muerte, de Valle-Inclán; Azaña, una pasión española, a partir de textos del polític i escriptor Manuel Azaña; El Rey se muere, de Ionesco; Informe para una Academia, de Kafka; Play Strindberg, de Dürrenmatt; Fin de partida, de Beckett i El principito, a partir del llibre de Saint-Exupéry.

Els seus treballs més recents en teatre han sigut sota la direcció de Georges Lavaudant, Krystian Lupa i Roberto Ciulli; i en cinema amb Milos Forman i Pedro Almodóvar.

Ha estat guardonat, entre altres, amb el Premio Nacional de Teatro, la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes, la Cruz de Caballero de la Orden de las Artes y las Letras, atorgada pel Ministerio de Cultura de la República Francesa i la Cruz de Caballero de la Orden del Mérito de la República Federal Alemana, concedida pel President de la República Federal d’Alemanya.

En el 2011, és investit Doctor Honoris Causa per la Universidad Complutense de Madrid. El mateix any és escollit membre de la Real Academia de la Lengua Española.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>