La programació de teatre radiofònic de la Sala online del Lliure incorpora un nou títol a partir del dijous 26 de novembre: Els cecs, de Maurice Maeterlinck, adaptat al format digital exclusivament sonor per Mònica Bofill (direcció).

Els cecs és una peça escrita el 1890 pel dramatrug belga Maeterlinck, màxim representant del moviment simbolista i Premi Nobel de Literatura el 1911. Dotze persones invidents esperen enmig d’un bosc el retorn de qui els guiava, un sacerdot, que ha mort i no tornarà.

Segons la directora, “l’espectacle és una al·legoria, amb tocs d’humor i ironia, de la fragilitat i les limitacions de la condició humana que ressona especialment en els temps actuals.” Els cecs parla de la ceguesa metafòrica en la qual vivim avui com a societat, quan l’excés d’informació, d’imatges i d’opinions acaben produint desconfiança, incertesa o obcecació. “Tot plegat, una altra forma de ceguesa”, afirma.

L’espectacle, tot i que no se centra en la ceguesa, sí que pren aquesta condició com a punt de partida pel que fa a la composició. En paraules de Bofill: “El format radiofònic dona l’oportunitat de revisar com ens relacionem amb el món i amb el teatre. Ens permet desplaçar l’atenció, que normalment recau en el sentit de la vista precisament, per donar-nos el temps d’escoltar i d’experimentar el teatre d’una manera molt diferent”. 

El muntatge és una experiència immersiva binaural, per la qual cosa es recomana que s’escolti amb auriculars si es vol gaudir completament de la proposta. L’espai sonor, dissenyat per Damien Bazin, juga a crear una atmosfera a partir de sons més urbans i contemporanis, amb l’objectiu de transportar els oients de casa al teatre durant el moment de la lectura i enregistrament de la peça.

BONUS TRACK A LA SALA ONLINE
I recordem també que, avui dijous 19 de novembre, Bonus Track, el darrer espectacle de creació de Carol López, entrarà a formar part de la programació del Lliure al sofà de la Sala online del Lliure. El muntatge, que es va estrenar a la seu de Gràcia el 15 d’octubre, va veure suspeses les funcions, quan el Procicat va obligar al tancament dels teatres de nou. Ara estarà disponible en format digital fins al final de la temporada en versió original i amb sobretítols opcionals en castellà i en anglès.

L’entrada individual dels espectacles en format digital té un preu de 5 euros (teatre radiofònic) i de 7 euros (Lliure al sofà), però també s’hi podrà accedir mitjançant la subscripció Butaca online que, per 29 euros, permetrà visionar tots els continguts digitals de la temporada.

CALENDARI
Els cecs
. A partir del 26 de novembre. Durada: 35′. En català. 
Preu: 5 euros. Sala online.

Lliure al sofà: Bonus Track. A partir del 19 de novembre. 
Durada: 1 h 30′. En català, amb subtítols en castellà i anglès. Preu: 7 euros. Sala online.

bANNER amic ficcions 2020