La Itàlia de Berlusconi en estat pur

  0
  Crític: Jordi Bordes
  Teatre: Almeria Teatre (Barcelona)
  La Calòrica diverteix i escandalitza amb música romàntica inclosa.

  El perill de fer una sàtira política és que el personatge criticat, finalment, aparegui redimit per l’escena. tant d’escarni es fa a la seva pell, que el públic acaba tenint-li pena, per desgraciat (per molt ric i poderós que sigui).

  Aquesta era la pega d’un meritori intent a Millet, versió original cantada en català de la temporada passada a l’Almería Teatre. La Calòrica, que ja van debutar professionalment amb un interessantíssim treball (Feísima enfermedad y muy triste muerte de la Reina Isabel I al Versus, 2011), signen el capítol grotesc de Berlusconi amb intel•ligència.

  D’entrada, el presenten com un personatge lateral, perquè ells s’interessen pel cas de l’humorista Danielle Lutazzi (un dels tres que patiran la censura del president, i que avui encara està vetat a la tele i ha traslladat la seva denúncia als teatres). És, a través d’ell, que es narren les baixeses i els desfalcs més reveladors d’aquest magnat de la comunicació que fa el salt a la política, quan veu que perdrà els favors dels partits polítics que li han donat suport fins llavors.

  No es caracteritza físicament Berlusconi; n’hi ha prou de tirar l’esquena enrere i asseure’s amb les cames obertes al sofà i amb un comandament a la mà. És l’actitud el que resulta repulsiu. Al mateix Berlusconi se’l deixa defensar dels atacs irats de Lutazzi.

  Probablement, el més aconseguit de la dramatúrgia és l’escena de les tres amigues que comparteixen sofà. Potser se les hauria pogut posar a la perruqueria La Calòrica mostra en aquesta escena una Itàlia que riu acudits de musulmans i gitanos i considera desagradables els que parlen de Lady Di.

  Prefereix il•lusionar-se pel naixement d’un ós panda a Milà, que rebel•lar-se per les lleis a mida que signa Berlusconi. Un polític que, si s’hi veiés retratat, probablement avalaria bona part de com hi apareix. Fatxenda, com ell sol, la seva desgràcia cau per les declaracions d’una menor que narra les festes bunga bunga. La Calòrica diverteix i escandalitza amb música romàntica inclosa.