El coreògraf Manuel Cubeles

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 – La Garriga, 19 de desembre de 2017) amb motiu del centenari del seu naixement. L’acte inaugural serà el dissabte 30 de gener i la clausura està prevista per al mes de desembre de 2021.

El proper dissabte 30 de gener se celebrarà l’acte inaugural de l’Any Manuel Cubeles, a les 19 hores, al Teatre del Casino de l’Aliança del Poblenou, però per les mesures aplicades per la COVID-19 tothom ho podrà seguir a través del canal de youtube del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 Serà alhora un homenatge i una consigna. L’homenatge a Manuel Cubeles, l’home, el coreògraf, l’activista cultural, protagonista i testimoni del paper fonamental que la cultura popular va jugar en la reconstrucció cultural del país durant el franquisme. Però l’acte serà també la consigna de recollir el seu llegat per projectar-lo endavant, cap a les noves generacions. Per això, es comptarà amb amics i estudiosos de l’obra de Cubeles en el camp de la dansa i els mitjans de comunicació, dues coreografies seves a càrrec de l’Esbart Marboleny de Les Preses, els versos de Sagarra -que ell estimava tant- dits per Valentí Maymó, la veu de la cantant Gemma Humet evocant l’imaginari musical de Cubeles, i unes escenes teatrals que recreen moments fonamentals de la seva vida. Tot plegat, sota la direcció de Jordi Lara. Un acte que suposarà el tret de sortida d’un any dedicat a recordar el creador i l’activista que, ja gran, ens recordava: “L’esperit de lluita i de servei encara crema!”.

L’acte inaugural serà el primer d’un seguit d’actes i actuacions que es portaran a terme al llarg d’aquest 2021 com l’edició d‘un àlbum musical amb la Cobla de Cambra de Catalunya de música de coreografies i arranjament coreogràfics de Manuel Cubeles; així com l’edició d’una Miscel·lània d’homenatge. També està previst que nombrosos esdeveniments i festivals del país comptin en les seves respectives programacions, actes d’homenatges i de record a l’etno-coreògraf: ÉsdansaFira Mediterrània, Festa d’en Toca-sons, Dansàneu, Amb so de Cobla, Memorial Joaquim Serra…, així com algunes propostes artístiques singulars creades per esbarts basades en l’obra de Manuel Cubeles.


Sobre Manuel Cubeles i Solé

Manuel Cubeles i Solé és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura. El mateix Cubeles es definia com a integrant de la legió del silenci, referint-se a la generació de joves que varen viure la guerra i postguerra; en aquell context que Josep Benet va definir com “l’intent de genocidi cultural franquista a Catalunya”.

Va ser membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, integrant de l’anomenada lleva del Biberó, director i membre fundador de l’Esbart Verdaguer i l’Esbart Sarrià, membre fundador de l’Obra del Ballet Popular, membre de la Comissió Abat Oliba, cantaire i membre de junta de l’Orfeó Català, guionista de ràdio, cap de producció de TVE a Catalunya, col·laborador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i dels cicles de teatre medieval al Saló del Tinell… A partir dels anys vuitanta del segle passat va retornar al món dels esbarts amb noves coreografies i col·laborant amb nombrosos esbarts: Sant Martí, Rubí, Manresà, Santa Tecla, Ciutat Comtal, Sant Genís, Marboleny…

BANNER QUINZENA METROPILITANA FILATURAS 2021
Banner Quinzena metropolitana 2021