«Us imagineu que es practiqués la dansa amb una certa normalitat a les escoles?», deia ahir Montse Colomé en el seu missatge del Dia Internacional de la Dansa. Toni Mira, expresident de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, confirmava que, a mitjà termini, un dels objectius de l’entitat (i que s’aprovarà en un manifest els propers mesos) és aconseguir que la dansa s’integri com a assignatura en l’expedient curricular de primària. Mira ha constatat durant tres anys a Sant Cugat del Vallès les bondats de treballar dansa a escoles. La dansa avui també demostra la capacitat curadora amb sessions de dansa terapèutica per a malalts psíquics i per a deficients físics i s’ha descobert com un instant de llibertat a les internes de la presó de Wad-Ras.

Accions com les de Nats Nus, companyia resident al teatre-auditori de Sant Cugat, es programen com a activitats extraescolars. La voluntat, però, és que aquests tallers es converteixin en assignatura a primària. Evidentment, aquesta demanda reclama temps i és una inquietud que ha d’anar madurant. Caldrà, mentrestant, que es formin professors. El Mercat de les Flors fa anys que treballa la dansa per al públic escolar i, a més, potencia la formació dels professors de música i d’educació física perquè facin servir exercicis de dansa per a les seves classes.

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya reconeix que aquesta demanda «supera l’entitat» però sí que es veu disposada a animar la brasa. Evidentment, treballar amb alumnes (a part dels seus valors pedagògics i d’integració) també ajudaria a crear un nou públic. El president de l’entitat, Jordi Cortés, confirma la demanda tot i que aclareix que encara «fa molta falta que es teoritzi». I posa d’exemple les dificultats de fer veure a possibles usuaris en un taller de dansa per a disminuïts físics que poden participar-hi: «No es feien a la idea que poguessin ballar, si els faltava una cama, com els del concurs Fama.»

Ahir, l’esforç de l’entitat, que aplega uns 400 professionals de la dansa des del 1987, era parlar en positiu dels beneficis socials i culturals de les arts del moviment. Si fins ara s’aprofitava la celebració del Dia Internacional de la Dansa per fer una reclamació del sector, enguany feien públics treballs terapèutics a col·lectius de malalts psicològics, disminuïts físics i a interns en centres penitenciaris.

La dansa moviment teràpia és una pràctica molt habitual als Estats Units i al Regne Unit que ara tot just es comença a implantar a Catalunya. És un procés paral·lel a l’artteràpia, la dramateràpia i la musicoteràpia. Teresa Bas, una especialista en fer teràpia a partir del moviment, apunta que aquests exercicis permeten connectar persones amb dificultats mentals o psicosocials amb els altres.

Avantatges a l’escola
I és que, sentenciava ahir Cortés, el moviment «és latent des del principi de la humanitat». Toni Mira reconeix que van començar a fer dansa per a la canalla quan van percebre que alguns dels fills dels espectadors connectaven millor amb la coreografia que els pares. Pel coreògraf, hi ha una raó de pes: el nen encara no està dominat per la parla i manté una expressió corporal molt més verge que els adults. En tres anys d’experiències amb escoles públiques constaten la plena satisfacció de mestres i alumnes i certifiquen que la dansa no potencia la competitivitat, té un poder de comunicació no oral, ajuda la integració i, fins i tot, suavitza conflictes.

Connexió amb el Brasil a l’Anella Cultural
La Fundació I2CAT també va voler celebrar el Dia Internacional de la Dansa amb noves propostes. Des d’ara, s’amplia la xarxa sumant-se a la plataforma virtual Mapa D2 del Brasil. A través d’aquest nou company de viatge, I2CAT continua obrint la capacitat de connectar la creativitat catalana arreu del món. Amb el Mapa D2 s’avança en l’objectiu final d’aconseguir una xarxa universal per a l’art.

L’Anella Cultural és un projecte que arrenca el 2006 i que potencia la creació d’una xarxa de centres de cultura a Catalunya basada en la internet avançada que permeti evolucionar en la creació, la distribució i la difusió cultural a Catalunya i la connecti globalment.

Ahir, en la presentació dels actes del Dia Internacional de la Dansa (arran d’aquesta celebració hi ha un centenar d’actuacions programades per tot Catalunya) es lamentava la dificultat de transmetre experiències. Cortés, per exemple, demanava a Mira si podria veure el film gravat a Wad-Ras i el director de Nats Nus només va poder-li oferir una còpia per a ús personal.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània