Les tensions internes que afecten els organismes directius dels festivals de teatre i cinema de Sitges han desfermat una greu crisi que s’ha saldat amb les dimissions dels seus respectius directors, Joan Ollé i Roc Villas, així com la del que havia compartit el càrrec de coordinador general de tots dos certàmens, Jaume Flor. El motiu serien les desavinences amb Ramon Buixés, gerent del patronat que gestiona el funcionament dels dos events.
Durant el darrer ple de l’Ajuntament de Sitges, el grup municipal socialista va preguntar a l’equip de govern (CiU, PP i Nou Horitzó), sobre els motius que va provocar la renúncia de Jaume Flor a continuar exercint les seves funcions. Segons fonts del grup municipal socialista de Sitges, l’actual director del STI, Joan Ollé, i el director del Festival Internacional de Cinema de Catalunya, Roc Villas, haurien presentat la seva dimissió davant l’ajuntament per “solidaritat” amb Jaume Flor, tot i que aquest extrem no ha pogut ser confirmat en el cas de Villas. Fonts del festival de cinema han informat que Villas encara no ha presentat la seva renúncia, però s’espera que ho faci aviat pels comentaris que ha anat fent als darrers dies sobre tot l’afer. Actualment es troba al Festival de Cinema de Berlín.
Joan Ollé, que ocupava aquest càrrec des de 1993, tampoc ha volgut fer cap tipus de declaració respecte a la seva possible dimissió, tot i que ha anunciat que divendres farà un comunicat públic explicant els motius d’aquesta possible renúncia. Per la seva banda, Ramon Buixés també ha guardat silenci. Ahir a darrera hora de la tarda, l’Ajuntament de Sitges informava que la dimissió de Joan Ollé ha estat acceptada i que demà o dijous es convocarà una roda de premsa per explicar els motius que han portat a la dimissió d’Ollé, així com a la del coordinador general, Jaume Flor.
Segons diverses fonts, consultades per varis diaris que avui ofereixen la notícia, els conflictes tenen el seu origen en les constants discrepàncies entre els afectats pel que fa als models de festival que volien per a Sitges. El primer senyal d’alarma que va evidenciar aquesta situació va ser la dimissió presentada per Flor. La falta de resposta per part de l’alcalde és el que va motivar la decisió dels dos directors a presentar de forma conjunta la seva renúncia.
En les darreres edicions del STI, Joan Ollé, un dels directors més prestigiosos de l’escena catalana, havia anunciat ja clarament la seva intenció d’abandonar la direcció del festival si el patronat no recolzava el seu projecte artístic amb una dotació pressupostària suficient. En la passada edició, Ollé va anunciar un ambiciós programa a tres anys vista en el qual, a més d’una programació centrada exclusivament en la dramatúrgia contemporània, incloïa el tret de sortida d’una universitat de primavera i la creació d’una mediateca al Palau Miramar. Per això, plantejava un augment de pressupost, que el 2000 es va situar en torn als 120 milions. Tot i els bons resultats artístics, el STI únicament va convocar 7.000 espectadors.
Per la seva part, Roc Villas i Ventura ocupa la direcció del festival de cinema de Sitges -Festival Internacional de Cinema de Catalunya- des de l’edició de 1999, quan va substituir Àlex Gorina, que havia conduït el festival durant 5 anys. En aquest temps, Villas ha mantingut el model de festival que va heretar, un model que ha anat variant amb els anys i que ha passat de dedicar-se únicament al cinema fantàstic a obrir-se a altres gèneres.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>