El centre L’ Animal a l'esquena ha resultat guanyador de la V edició del Premi Dansacat -organitzat per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC)

El Centre L’ Animal a l’esquena ha resultat guanyador de la V edició del Premi Dansacat -organitzat per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), i atorgat pels seus socis i sòcies- “Per seu un centre de referència per a la dansa contemporània des de fa 20 anys. Per la seva trajectòria i capacitat per a resistir. Per ser un espai de creació referent a nivell internacional, on es creen projectes i s’hi concentren artistes de tot el món”.

Així s’ha donat a conèixer aquest vespre a La Caldera Les Corts durant una festa informal del sector, en la qual l’APdC ha fet entrega a l’Animal a l’Esquena d’aquest premi simbòlic, i ha celebrat els 30 anys de creació de l’Associació amb reconeixements als seus fundadors, un repàs per les fites aconseguides, un gran pastís i moltes il·lusions complertes i encara més per complir els anys que venen.

FUNCIONAMENT DEL PREMI DANSACAT 2017
Els Premis Dansacat, organitzats per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, tenen l’objectiu de reconèixer, incentivar i promocionar la feina dels professionals de la Dansa a Catalunya. En aquesta V edició hi ha un sol premi honorífic destinat a un professional de la dansa, projecte, o entitat, que desenvolupi la seva tasca majoritàriament a Catalunya. El premi és simbòlic i personalitzat, i la decisió està exclusivament en mans dels socis de l’APdC (500 professionals de la dansa de diferents àmbits). D’entre les més 40 candidatures rebudes, els 3 candidats/projectes més proposats es van convertir en finalistes, i els socis de nou van votar qui volien que guanyés. El veredicte s’ha desvetllat aquest vespre.

Premiats a les anteriors edicions: Josep Aznar, la Fundació Psico-Art, i Xevi Dorca (2009); Guillem Alonso, Dansa a les escoles de Claudia Moreso, i la comissió sindical de l’APdC (2010); Lipi Hernández, Dansa com a eina terapèutica amb víctimes de violència de gènere de Montserrat Iranzo, Les Filles Föllen, i Anna Roblas (2012), Antic Teatre (2014).

L’ANIMAL A L’ESQUENA, PREMI DANSACAT 2017
El centre de creació L’animal a l’esquena respon a la necessitat dels seus iniciadors María Muñoz i Pep Ramis, directors artístics de Mal Pelo, d’obrir una estructura de companyia de dansa a una estructura de xarxa basada en l’intercanvi amb altres artistes i creadors.

A l’any 1997 inicien la restauració i construcció dels espais del Mas Espolla (Celrà -Girona), que serà la seu del projecte, definint els punts de partida del centre de creació i recerca. Del 2001 al 2010, codirigeixen –juntament- amb Toni Cots el projecte artístic. Des de 2011 Muñoz i Ramis dirigeixen L’animal a l’esquena amb la col·laboració d’un equip d’assessors artístics.

El nom L’animal a l’esquena fa al·lusió a la imatge d’un animal carregat sobre l’esquena, sobre una columna que és l’eix central del cos i del moviment. És una imatge que evoca també una certa condició de fragilitat i de qüestionament del lloc i expressió del cos.

L’objectiu principal de L’animal a l’esquena és instaurar els vincles i les connexions entre creadors, pensadors i públic de manera que el centre es pugui convertir en un “lloc compartit” dins d’un marc d’investigació de la pràctica artística basada en el cos. Un marc d’investigació entès com un procés acumulatiu, de contextualització i reflexió, de formació i d’intercanvi. Ofereix residències, tallers, laboratoris, seminaris, conferències i trobades,…

FINALISTES DEL PREMI DANSACAT 2017:

DANSEU FESTIVAL
-Motius pels quals l’han proposat:
“Per descentralitzar la dansa i donar-la a conèixer, per ser format per un equip jove amb perspectives de futur, per oferir una gran formació professional i donar beques. Perquè impulsa la dansa a nivell professional, i a nivell cultural i social implicant a tot un poble”.
Més informació: http://www.eldanseufestival.com/inici

EXPLICA DANSA
-Motius pels quals l’han proposat:
“Per seu un projecte de creació de públics de gran valor per a la dansa de Catalunya. Toni Jodar i Beatriu Daniel tenen una llarga trajectòria i la seva feina ha estat constant i de qualitat. Fan una tasca divulgativa amb humor i professionalitat”.
Més informació: http://explicadansa.com/projecte/

L’APdC CELEBRA AQUEST 2017 ELS PRIMERS 30 ANYS
El 24 de desembre de 1987, un grup de ballarins signava l’acta fundacional de l’Associació de Ballarins i Coreògrafs Professionals de Catalunya (ABCPC), que el 1994 passaria a dir-se Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), amb la finalitat d’obrir les portes a tot el sector (ballarins, coreògrafs, mestres, gestors, managers,…). Avui representa a més de 500 socis davant les institucions, i dóna suport i promou iniciatives per a millorar les condicions laborals, el desenvolupament professional i el reconeixement social de la dansa.

Primera etapa: 1987-1997
L’APdC naixia de la inquietud d’un grup de ballarins que van començar a trobar-se regularment i a valorar la possibilitat de crear una associació. Mancaven tot tipus de regularitzacions salarials, mèdiques, jurídiques o curriculars i l’opció de dedicar-se professionalment a la dansa es traduïa en la immersió en un món d’incertesa laboral a tots els nivells. El 24 de desembre de 1987, signaven l’acta fundacional de l’Associació de Ballarins i Coreògrafs Professionals de Catalunya (ABCPC).

D’aquella primera etapa destaquen l’inici del treball per comissions (laboral, formació, “Per la dansa al Liceu”,…), el Manolito (1991) un Manifest en el qual s’exigien solucions reals i imminents als problemes del sector, i la creació de la revista Kos. També la celebració del Dia Internacional de la Dansa en actes públics tan memorables com el Record Guinness de la barra de dansa més llarga del món a La Rambla. L’any 1994 l’associació canviava de nom i passava de ser l’Associació de ballarins i coreògrafs professionals, a ser l’ Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, obrint les portes a tots els professionals del sector.

Segona etapa: 1998-2007
Etapa de consolidació amb fites tan importants com la Signatura del pacte laboral (2005), que regularitzava les relacions de treball entre 13 companyies i els ballarins i ballarines. Era el primer pas per aconseguir un conveni laboral del sector. Aquest procés va ajudar a la constitució de l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya.

D’altra banda vam ser secretaris de la CAPEC Coordinadora d’Associacions Professionals de les Arts escèniques, i van formar part de la Federació de Professionals de les arts escèniques i de la música de Catalunya. Al 2004 també ens adheríem a la FAEE Federación de Artistas del Estado Español, per a lluitar a nivell estatal. Mentre, tenia gran rellevància Formació FORCEM (Cursos de Formació contínua), s’oferien beques de formació, i s’iniciaven les classes tècniques per a professionals, al 2005.

A nivell de difusió, la celebració del Dia Internacional continuava tenint molta rellevància, amb actes públics de celebració i reivindicació, amb l’aparició del monogràfic el DIA D, i la celebració dels premis de l’associació, entre d’altres.

Tercera etapa: 2008-2017
Aquesta tercera etapa es caracteritza per l’obertura i creixement de l’associació. A nivell sindical al 2010 es crea Sindicart, Organització Sindical de l’Espectacle de Catalunya, al 2013, a nivell estatal, neix CONARTE Conferación de Artistas del Espectáculo – Unió de sindicats artístics de l’Estat Espanyol. I a més, des de l’APdC s’impulsa la creació de la TAD: Taula de Treball al voltant de la Transició d’Artistes de la Dansa, i s’actualitza el Pacte Laboral al 2016. També publiquem dues Guies de contractació, una del ballarí/na i una altra de mestres de dansa.

D’altra banda, destaca el naixement de la Plataforma per als Titulats superiors en Art Dramàtic i Dansa 2011; la 1a Jornada de bones pràctiques ‘La Dansa a l’escola’ 2015, i l’elaboració de Propostes de millores en l’àmbit de la docència de la dansa per la propera llei orgànica d’educació.

Al 2008 veu la llum el nou portal web www.dansacat.org, convertint-se en un web de referència. 3 anys més tard rebem el Pemi Nacional de Cultura 2011 en la categoria de Dansa “Pel nou impuls amb què ha introduït millores en l’àmbit de les noves tecnologies pel que fa a la informació, la comunicació i la difusió de la dansa; per la tasca d’ajuda i de suport als joves creadors i, sobretot, per continuar lluitant incansablement per un reconeixement digne de la professió i per la regulació dels drets laborals del sector de la dansa”. Al 2009 posem en marxa els Premis Dansacat per a reconèixer els professionals de diferents àmbits.

El Dia Internacional de la Dansa segueix sent un dia de visibilitat, celebració i reivindicació. Al 2011 hi destaca la presentació del document Junts per la dansa (2011), que identifica cinc mesures prioritàries pel sector, dirigit a l’administració. D’altra banda, al 2010 s’aprova el Pla integral de la dansa, després de més de 3 anys de treball i espera. Impulsat pel Departament de Cultura i treballat conjuntament amb les dues associacions representatives del sector estableix les línies marc d’actuació en el sector. També treballem per l’ Impuls d’una Fàbrica de Creació de la Dansa.

Paral·lelament l’APdC posa en marxa nous projectes per a crear oportunitats laborals als professionals de la dansa i aconseguir major difusió: Circula (2015) / Re-mou-te (2015)/ Balla’m un llibre (2015) i Fem dansa (2016), dins del Pla d’Impuls de la Dansa de la Generalitat de Catalunya…

“Hem fet un llarg camí plegats, però queda molt camí per recórrer junts. Junts per la Dansa.”
APdC

Més informació sobre la HISTÒRIA DE L’APdC a:
http://www.dansacat.org/quisom/5/

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània