El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) protagonitzarà el cupó de l’ONCE del proper diumenge  22 de setembre dins de la sèrie  Ciutats a escena que l’ONCE dedica als teatres més emblemàtics. En aquest cas, 5,5 milions de cupons mostraran la imatge del teatre barceloní per tot Espanya.

La presentació del cupó ha tingut lloc aquest matí en un acte, en el qual han intervingut Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i Mònica Campos, directora executiva del TNC. “Aquest cupó és un homenatge al TNC, a les sales, les institucions i els professionals que treballen perquè el teatre sigui un bé cultural accessible a tothom. Fer un teatre inclusiu per a les persones cegues i per a totes les persones amb discapacitat és fer un teatre universal i un teatre millor”, indica Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE Catalunya.

Un grup de persones cegues afiliades a l’ONCE ha visitat també avui el TNC i ha pogut ‘veure’ mitjançant el tacte i l’oïda com és la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya. Ho ha fet sobre l’escenari mateix de la sala amb una mostra d’attrezzo d’espectacles representats al TNC. Entre els elements d’escena hi havia una màquina de  fer vent i una altra de fer trons, mobiliari i un telèfon dels anys 70.


OBRES EN AUDIODESCRIPCIÓ

L’ONCE i el TNC tenen signat un conveni de col·laboració, mitjançant el qual s’ofereixen sessions en sistema AUDESC d’audiodescripció per a persones cegues, en aquells espectacles en què el muntatge teatral ho permet, a fi de fomentar la participació dels afiliats de l’ONCE com a espectadors i motivar el seu interès per l’activitat teatral. Durant els anys 2018 i 2019 els afiliats i afiliades a l’ONCE van tenir al TNC obres en audiodescripció com: Només una vegada, Alba, Afanys d’amor perduts, El jardín de los cerezos o El gran mercado del mundo.

I aquesta temporada 2019-2020 el TNC presenta les obres en audiodescripció següents, a la Sala Petita:
*Justícia, de Guillem Clua, a la Sala Gran
*La casa de les aranyes, de Paco Zarzoso
*Monroe-Lamarr, de Carles Batlle

També en el marc d’El TNC Petit, la Sala Tallers acull La nena dels pardals, una obra  de Teatre al Detall i recomanada per a espectadors i espectadores a partir de 6 anys. I a la Sala Tallers, el TNC presentarà dos espectacles dins del Festival Simbiòtic, un festival dedicat a la accessibilitat i a la inclusió: Untitled Ref. Nº 1 – Teatro documental i  Richard III redux or Sara Beer [is/not] Richard III.

A Catalunya també seran protagonistes del cupó, el Teatre Municipal de Girona (13/10/19), el Teatre de la Llotja de Lleida (20/10/19) i el Teatre Metropol de Tarragona (03/11/19).

El Teatre Nacional de Catalunya compta amb tres sales aptes per fer-hi representacions: la Sala Gran, amb grades de teatre grec i capacitat per a 870 localitats; la Sala Petita, amb grades mòbils i capacitat d’entre 266 i 450 localitats i la Sala Tallers, de fins a 400 localitats. Dissenyat per l’arquitecte Ricard Bofill i Leví, el TNC és un dels edificis emblemàtics de Barcelona. Va ser inaugurat l’any 1996 i va néixer amb l’objectiu bàsic de consolidar una oferta teatral d’alta qualitat tant a escala nacional com internacional que, des de la capacitat de risc estètic i de la voluntat de servei pròpia del teatre públic, completés un panorama teatral caracteritzat per la creativitat i la riquesa de les iniciatives.

El cupó de l’ONCE ofereix, els caps de setmana, un premi principal a les cinc xifres i sèrie de 300.000 euros, més 5.000 euros al mes durant 20 anys consecutius a un sol cupó del número i sèrie premiats en la primera extracció. A més, premis de 2.000 euros al mes durant 10 anys consecutius, als quatre cupons dels nombres i sèrie premiats en alguna de les extraccions de la segona a la cinquena. 54 premis de 20.000 euros a les cinc xifres del número premiat a la primera extracció. I premis de 400, 200, 30, quatre i dos euros.

Els cupons de l’ONCE es comercialitzen pels 20.000 agents venedors que integren la seva xarxa de vendes. Gràcies al Terminal Punt de Venda (TPV) el client pot escollir, a l’instant, el número que més li agradi. A més, es poden adquirir des de la pàgina web oficial de joc de l’ONCE (www.juegosonce.es) i establiments autoritzats. A Catalunya són més de 10.000 els seus afiliats i el col·lectiu de l’ONCE i la seva Fundació superen les 15.000 persones. A Catalunya, l’ONCE compta en l’actualitat amb una xarxa de 2.700 venedors.

bANNER amic ficcions 2020