El director general del Liceu, Valentí Oviedo, presenta el Protocol de Prevenció Sanitària del teatre

El Gran Teatre del Liceu ja és a punt d’obrir les portes de la nova temporada, que arranca el  27 de setembre amb el recital que la soprano Sondra Radvanovsky i el tenor Piotr Beczała.  Donada la situació actual, s’ha establert un  protocol específic per garantir la seguretat sanitària dins del Teatre. Un programa de mesures que té la finalitat de donar compliment a la normativa del departament de Salut i les condicions específiques del Procicat en matèria d’equipaments culturals. Aquest matí, el director general del Liceu, Valentí Oviedo, ha explicat als mitjans tots els detalls del nou Protocol de Seguretat Covid-19 al que se cenyirà el teatre durant la temporada. La companyia Bureau Veritas serà qui certifiqui el pla de mesures del Liceu, que rebrà el segell oficial un cop finalitzada la primera funció. El desenvolupament d’aquestes mesures es modificarà o s’actualitzarà adequant-se sempre a l’evolució de la situació i a les instruccions de les autoritats sanitàries.

La trobada amb el mitjans s’ha fet en directe i en streaming. Els ‘directes’ han pogut seguir tot el protocol personalment, ja que se’ls ha tractat com a espectadors.  Però s’ha explicat molt bé i ho hem entès tots!

Oviedo ha començat remarcant que si bé porten sis mesos tancats, l’ànima del Liceu està confortada perquè ha estat repartida aquest estiu per diferents festivals i ara, a Montserrat: “La sala esta somrient perquè diumenge comença la nova temporada! Normalment hagués estat la primera presentació, però un dels temes que més preocupa es el de la seguretat. Per això hem cregut oportú convocar-vos en una roda de premsa especial,  per explicar vos i compartir què passarà amb el públic a partir ja d’aquest diumenge que ve.”

UN NOU RECORREGUT
* El primer punt és que la gent que hagi de venir a una funció, rebrà una recomanació de l’hora que hauria d’arribar al teatre i el punt per on haurà entrar a la localitat ubicada. “Intentem que la gent passi per diferents portes en funció de si va a l’amfiteatre, a la platea, a senars o a parells.  A l’entrada ja hi ha un cartell que ho explica  amb la idea d’evitar cues en aquest espai estret que és la cera de la Rambla. Això s’enviarà en general a que tingui l’entrada i 24 h abans li tornarem a comunicar.” 

* Abans hi havia una xerrada prèvia al Foyer. Ara es farà des de l’escenari, per minimitzar desplaçaments.

* No hi haurà Guardarroba ni venda de programa de mà. “A l’espai del guardarroba hi habilitarem una ampliació de l’Atenció al Client, per resoldre coses que no quedin clares, o algun canvi d’incidències.” Pel que fa al servei de càtering, també ha canviat: “Caldrà comprar el tiquet prèviament a la funció i només tindrem 80 taules al Saló dels Miralls i 200 al Foyer. Taules de 4 persones i només podran seure junts si expliquen que son nucli de convivència. Volem l’espai del bar obert i limitat.” Quan s’acabin els tiquets, s’acabarà el servei de  bar de la mitja part.

*La mascareta és obligatòria com també el gel de mans. Pel que fa a l’inici de la temporada, quan el públic arribi a la sala es trobarà una disposició diferent les 3 primeres funcions a com serà a partir de Don Giovanni, per una qüestió d’aforament. “Això passa perquè les entrades per al concert que obrirà diumenge i per a Il trovatore es van posar a la venda el  juny del 2020, quan les condicions eren de  màxim aforament (2000 persones). A partir de l’agost, la Conselleria de Salut anunciava que els aforaments havien de ser al 50%. Llavors vam reduir. Amb butaca si butaca no no, ens quedava un aforament del 68% i això va anar perfecte, perquè ja teníem localitats per als que no siguin nucli familiar. Ara amb la última resolució del departament de salut, del 70%, mantenim la més restrictiva del  50% per diverses raons.” Però sobretot perquè potser tornarà a canviar: “Amb el 50%  disposem de 1044 butaques i sabem que el màxim d’ocupació està a les 1200 persones. Volem  donar estabilitat a sala sense anar variant aforament! “

*Respecte als que la van comprar al juny, s’ha enviat una nota amb la nova butaca preasignada. “Atenent recomanacions, ja ben aviat vam començar a vendre dues cadires juntes i una separada, excepte si venia una persona sola, que se situa entre dos seients lliures, un a cada costat. Així complim amb la normativa i pensem que espectador tindrà percepció de seguretat.  Els matrimonis que vulguin seure junts, esperem que  podran suportar una cadira al mig! Us podeu imaginar com és de complex vendre una temporada sense saber l’aforament?  És gairebé un caos poder-ho gestionar! I volem generar les majors certeses possibles dins la incertesa. Tenim aquesta sala, aquest aforament i sabem que això és segur.”

Per altra banda, “poden haver mes cancel·lacions i tant, hem de saber conviure amb aquesta realitat. Es una situació tan nova que no podem pensar situacions anteriors. Hem d’intentar a cada situació nova,  saber-la sortejar de la millor manera possible. És tot un canvi mental que requereix intentar trobar la millor solució a cada vegada. Ens interessa que la gent se senti segura i que tingui sensació que els cuidem. Preferim mantenir fidelitat i confiança amb 50 % i així, quan tot passi, tindrem el 100%!”

*També han hagut de repensar els Serveis dins la casa. “Diumenge, més enllà del control d’accés natural, incrementarem el servei per controlar fluxos dins del teatre, que se segueixin fletxes. Hem incrementat servei de prevenció, hi haurà control de temperatura i caldrà que la gent es posi gel hidroalcohòlic. A la mitja part es controlarà el flux i al final també. Es vetllarà que la gent surti esglaonada, fila a fila. I també hem hagut de reforçar el servei de atenció a l’abonat i espectador, perquè les reubicacions poden portar dubtes. Tenim una persona a cada planta per ajudar l’abonat.”

*Pel que fa a la mitja part o als entreactes, per evitar el moviment del públic  els canvis d’escenografia es faran a teló obert, un fet únic que a més permetrà al públic descobrir com funciona la maquinària escènica del Liceu.

*Una persona del servei de prevenció de riscos estarà vetllant per la temperatura de la gent. És un dispositiu que detecta més de 37,5 graus d’una manera discreta i poc invasiva. “Li direm que no pot accedir i el portarem a servei mèdic. Ara, jo amb, 37,5 ja no vindria!”

*A nivell de col·lectius interns, s’han establert protocols especialitzats per cada tipus de col·lectiu, des del departament artístic, fins al tècnic, sastreria, caracterització, Cor i Orquestra, administració… En tots els casos, seran obligatòries les mesures de prevenció habituals, però cada departament haurà d’implementar també un seguit de normes específiques de la seva tasca per evitar compartir instrumental, garantir la distància, evitar aglomeracions i assegurar la correcta desinfecció del material de cada servei.

*Pel que fa a les inversions i despeses per habilitar totes les mesures i protocols necessaris, el Liceu ha destinat aproximadament uns 480.000€ que inclouen la compra de màquines termogràfiques, màquines d’ozó per la desinfecció, dos nous climatitzadors, equips de protecció (EPI), consumibles (gels), testos fins la data d’avui, senyalística extra en la Sala, material per poder habilitar el teletreball, etc. Cal tenir en compte que aquesta xifra es va modificant ja que s’hi van incloent els costos addicionals fruit de les mesures aplicades en cada producció a nivell de prevenció.

I Oviedo conclou: “Amb tot això complim la normativa del Departament de Salut i del Procicat. Volem contribuir a la idea que venir a un espai cultural és segur i ens ho prenem molt seriosament. Diumenge, després de la  funció, tindrem un certificat que avalarà que estem complint la normativa.” 

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània