L’associació Tot pel Teatre organitza per setè any consecutiu el Festival dedicat al claqué. Una associació que té com a principal objectiu divulgar i integrar el màxim possible aquesta art escènica al nostre país. Aquest any s’han incrementat substancialment el nombre d’activitats.

El certamen es distribueix en tres pilars fonamentals. Els cursos, les actuacions i l’anomenat claqué al carrer.

CURSOS
Es programa un setmana de curs intensiu amb els professors/ballarins de l’associació i el convidat internacional d’enguany, Derik Grant. És el primer cop que un dels ballarins més prestigiosos dels Estats Units ve a Barcelona.

L’intèrpret i coreògraf a més de donar diverses masterclass actuarà ala Gala, una altre activitat que avarca el Festival. D’aquesta manera els alumnes i ballarins de Barcelona tenen l’oportunitat d’aprendre noves tècniques i nous estils. Aquest any s’amplia l’oferta de classes.

CLAQUÉ AL CARRER
Aquesta és una de les activitats insignes del Festival, ja que es manté des de la primera edició amb gran èxit de participació i públic. El claqué al carrer posa el foco als alumnes i a les escoles de Catalunya que vulguin participar. Els diferents grups oferiran els seus treballs davant el públic barceloní que s’apropi a la Plaça dels Ocellets, a l’Avinguda del Paral•lel. Estan previstos punts d’informació per donar a conèixer les escoles de claqué de Barcelona i altres activitats relacionades amb el món del claqué.

MOSTRA COREOGRÀFICA
La Mostra és una de les grans novetats d’aquest any. És l’activitat a cavall entre el claqué al carrer i la gala. Està enfocat per aquells ballarins semi professionals que volen donar a conèixer les seves pròpies creacions. La Nau Ivanov serà l’escenari d’aquets joves creadors desitjosos de mostrar la seva feina

LA GALA
Espartac Perant (Divendres/Tv3) serà l’encarregat de donar el tret de sortida al Festival amb la gala inaugural. Diverses companyies professionals com Tapeplas, Trakatap o Walk On, Tap On presenten fragments dels seus espectacles amb intenció de mostrar diversitat d’estils i noves tendències. Serà en aquesta gala inaugural on es podrà gaudir de l’actuació del gran Derik Grant.

A més, en el transcurs d’aquesta Gala es farà entrega del Premi Claqueta, que pretén reconèixer a aquelles persones que han contribuït a fer créixer el món del claqué a Barcelona. Aquest any el reconeixement és per Coco Comin, per la seva aposta per el claqué a través de la seva escola de dansa “ha ajudat a donar feina a molta gent del sector” agraeix Laia Molins integrant de Tot pel Claqué.

Però les novetats d’enguany no acaben aquí. Per primera vegada s’organitzarà un Cine Fòrum, on s’ensenyarà un video-documental sobre la història del claqué. El documental es projectarà el dia 25 de maig coincidint amb el dia internacional del claqué, que a l’hora coincideix amb l’aniversari del naixement del ballarí Bill Robinson, un dels més grans ballarins sobre claquetes. El film es podrà veure a la Sala Atrium.

També organitzen una Tap Jam, un espectacle basat en la improvisació dels ballarins que, això si, estaran acompanyats per un trio musical de jazz (piano, bateria i contrabaix). També es ballaran coreografies estàndard de claqué, on es convidarà a ballar a tots aquells ballarins que coneguin la peça.

El festival apuja el teló en un moment en que “el claqué està creixent molt aquí” tal com explica Laia Molins. I això s’aprecia tant amb l’increment dels alumnes que hi participen (enguany prop de 35) i pel vertiginós increment de socis del Festival de 15 n’han passat a ser uns 45. A més han afegit el seu suport al Festival institucions tan importants com el SAT i el Teatre Nacional de Catalunya, que se suma al Mercat de les Flors fidel col•laborador de la cita anual amb el claqué però que enguany no podrà cedir el seu espai per culpa de les reformes que s’estan duent a terme al recinte.

El Festival de Claqué arrenca el proper 23 de maig i no deixarà de trepitjar fort fins el 30 de maig d’aquest mes.

  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón