El Festival En Veu Alta s’estrena enguany al Berguedà

El Festival En Veu Alta s’estrena enguany al Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, com a Festival de tardor, una proposta on es podrà apreciar la millor narració i tradició oral repartida en quatre dissabtes del mes d’octubre i en dues sessions, una a les 17h amb espectacles per a famílies, i, a les 19h, per a públic adult. Es tracta de propostes culturals dutes a terme per grans narradors i artistes que, de ben segur, emocionaran i faran vibrar als assistents en un marc especial i incomparable com és el Monestir de Sant Llorenç.

El primer dissabte, 7 d’octubre, a la sessió per a públic familiar, Ada Cusidó presentarà L’Arbre de Sucre, un conte per passejar per les quatre estacions de l’any des del balcó de casa. Després, a la sessió per a públic adult, Adolfo Osta i Jordina Biosca proposen El nen de la neu, dues veus, una cantada i una narrada, amb històries que es posaran en escena i faran emocionar o riure a qui escolti.

La setmana següent, el 14 d’octubre, tornarà la narradora Jordina Biosca, aquest cop per oferir un espectacle familiar: El petit eriçó, un conte sobre perseverança i resiliència. Després, a la sessió de les 19h, Assun Planas narrarà la història La Sorpresa del roscón, d’Elvira Lindo, un text tragicòmic que gira al voltant de la reflexió d’una dona que vol entendre quan va començar a equivocar-se a la vida.

El tercer dissabte, el 21 d’octubre, Mònica Torra farà viatjar a les famílies a través dels contes, amb Un viatge de contes. Narracions d’aquí i d’allà que s’han seguit mantenint vives. Després, la mateixa artista, Mònica Torra presentarà Fes-li el salt amb Roal Dahl, una aproximació als contes per adults de Roald Dahl plena d’històries apassionants, àcides, macabres i d’humor negre.

I per acabar el Festival de tardor, el darrer dissabte, 28 d’octubre, Jordi Jubany explicarà el conte En Perot i el ratolí, la relació d’un nen amb tot un grup d’animals que s’anirà trobant pel bosc. I, a les 19h, un concert molt seductor, amb Escarteen Sisters, la Flàvia i la Laia, que canten de meravella i toquen el violí i el violoncel i ofereixen versions molt especials. Van ser guanyadores del Festival Acústica de Barcelona 2016.

El Festival EVA al Monestir de Sant Llorenç està organitzat per l’Associació Triskel – En Veu Alta i Civitas Cultura, amb el suport de l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà i la Diputació de Barcelona.

L’EVA, UNA FAMILIA DE FESTIVALS
El Festival En Veu Alta va néixer l’any 2005 al Penedès. El 2010 es va unir un emplaçament nou: Pradell de la Teixeta (Priorat), que enguany ha complert 8 anys. Els dos certàmens s’organitzen el mes de juny i juliol. L’any 2016 s’hi va afegir Gurb (Osona), en format cicle, amb espectacles al llarg de tot l’any. I, aquest 2017, s’hi suma el Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. Aquest 2017 el Festival En Veu Alta ha entrat a formar part com a Festival estratègic de la Diputació de Barcelona.

L’EVA és un festival amb un format original i una especialització contrastada que busca difondre la narració, la tradició oral i la força de la paraula. Recull les tradicions i costums dels indrets on es realitza, però sense oblidar mai els dels altres racons del món, sempre amb un important contingut tradicional i històric que forma part de la memòria i el patrimoni.

La singularitat de la temàtica dels espectacles implica també una localització especial: espais únics, que transmetin emocions i sensacions de per se. El Monestir de Sant Llorenç, és doncs, un marc incomparable per acollir el Festival EVA.

El MONESTIR DE SANT LLORENÇ, LA JOIA DEL SEGLE X ENCARA POC CONEGUDA
A l’espai del monestir hi ha vida eremítica ja al segle VI. És un monestir pensat en carolingi i construït amb el primer romànic abans que Catalunya existís com a país. Era el monestir de la casa comtal de la Cerdanya: Jofre el Pilós el va protegir i ben segur que s’hi va formar l’abat Oliba. Entra en decadència quan els comtes catalans conquereixen noves terres. I sofreix el terratrèmol que al segle XV enfonsa l’arquitectura del Pirineu.

Reinventat als anys 80 i primers dos mil, ara s’ha obert a la cultura creativa i col•laborativa pel Berguedà, Catalunya i un món millor, amb festivals estacionals que opten per formats de qualitat i proximitat, amb programació continuada cada cap de setmana.

CIVITASCULTURA, ASSOCIACIÓ QUE GESTIONA LA CULTURA AL MONESTIR
Associació de voluntariat cultural enamorada de Sant Llorenç. A partir d’un conveni amb els governs públics del territori, hi desenvolupa una programació continuada. Creu fermament amb la descentralització de la cultura que opta per facilitar sentit per la vida creativa en comú.

La col•laboració amb creatius del Berguedà i Catalunya és prioritària. El seu projecte de futur preveu convertir Sant Llorenç en un referent per la cultura del país en els propers anys, proposant des de la memòria i la contemporaneïtat.

Més informació:
enveualta.com | facebook.com/evafestival | Twitter @EvaFestival