Del 22 al 25 d’octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou celebra la seva 19a edició. Dinou anys de resistència fent ininterrompudament un festival d’arts escèniques contemporànies multidisciplinari, implicat amb el territori i amb la realitat social actual.

Escena Poblenou torna amb el compromís rotund de fer el festival. I de fer-lo defensant i apostant per una escena viva, presencial, propera i relacional. En paraules de la seva directora artística, Ada Vilaró: “Aquest any al festival ens trobem contínuament preguntant-nos i qüestionant-nos les “noves” relacions entre les normatives i protocols i les llibertats d’estar, fer i ser amb relació a l’altre, a la comunitat, a l’espai públic, als teatres, a la cultura, al món. Més que mai desitgem i volem una escena on les arts en viu siguin la primera opció, perquè és necessari, en aquests temps d’incertesa, posar el cos, el cor i l’ànima per compartir-nos, per trobar-nos, retrobar-nos físicament amb l’altre”.

Des d’aquí, Escena Poblenou 2020 proposa una programació travessada per tres eixos que també formen part de l’ADN del festival: el suport a la creació, la forta presència de dones creadores i la reivindicació de l’espai públic i les arts de carrer.

DONES CREADORES
Un any més, Escena Poblenou, fa una aposta molt forta per donar presència a grans dones creadores, arribant enguany a un 80% de programació dirigida per dones, que compartiran les seves mirades, creacions, inquietuds i llenguatges.

El festival convida a sis dones tant interessants com compromeses a posar cos, veu, presència i pensament al projecte Dones: pell, cos i paraula. En aquest marc tres artistes creadores –Sílvia CapellNúria Güell i Lídia Pujol– compartiran la seva obra, cadascuna en diferents moments de creació, i tres dones també inspiradores que es mouen entre el periodisme, l’art i la filosofia –Neus Molina, Mireia Sallarés, Marina Garcés– seran les encarregades de posar les obres en relació i generar, durant o després de cada peça, pensament, preguntes i diàleg amb el públic.

Sílvia Capell presentarà Homenajeestrena absoluta de circ contemporani amb perxa xinesa. Núria Güell mostrarà la peça Un evento público, un encàrrec a l’artista d’Escena Poblenou i el Centre Cívic Can Felipa per a ser presentat al carrer. Lídia Pujol oferirà, per la seva banda, una proposta escènica íntima en procés de creació, Cartas a Cecilia, a partir de les cançons i les lletres de la cantautora.

Més enllà de Dones: pell, cos i paraula, la programació d’Escena Poblenou dona espai i visibilitat a moltes altres propostes de dones creadores. Quatre dels espectacles inclosos al projecte Embrions estan dirigits per dones: Trilogia de Naxos, de la companyia Biguette Ballasco i dirigida per Brigitte VasalloCabaret Punk, de Maria StoyanovaFent Cua, de Joana Serra Forasté i Ursa Sekirnik i Fruit estrany, de la companyia Les Estampades.

SUPORT A LA CREACIÓ
En la línia del suport a la creació Escena Poblenou segueix apostant pel projecte Embrions, que arriba a la seva 7a edició i que acompanya el procés creatiu i dóna visibilitat a projectes en estat de gestació: idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics o no. Enguany i en circumstàncies especialment complicades per al sector cultural, es reforça més encara la voluntat d’acompanyar de prop processos de creació i donar-los visibilitat i, per això, s’ha recolzat sis projectes que s’estrenaran al festival i que es podran veure tots en una única sessió de forma itinerant.

Tres d’aquestes peces són espectacles de sala: Trilogia de Naxos, de la companyia Biguette Ballasco, una ficció (quàntica) escrita i dirigida per Brigitte Vasallo sobre la teoria de la monogàmia com a sistema i l’entrecreuament de la terra esdevinguda nació i l’amor esdevingut parella; Cabaret Punk, de Maria Stoyanova, un intent de donar veu a tot allò que l’artista ha silenciat o algú li ha fet silenciar i una reflexió sobre per què normalitzem situacions absurdes, cruels o injustes; i Fruit estrany, de Les Estampades, una proposta que vol trencar amb el concepte d’estranyesa com a quelcom rar o diferent, per tal de donar-li el valor de singular i original. A més a més, Las Glorias ens portaran humor intel·ligent amb veu femenina a El show de Las Glorias i la cia. Anna Roca estrenarà, dins del Festival Valentina per a públic familiar, la peça Valentina Quàntica, on parla de científiques dones.

Embrions també presenta tres espectacles de carrer, lligant l’aposta pel suport a la creació amb la reivindicació de l’espai públic com a espai de cultura i de convivència. Les tres propostes són: Espai Públic SL, del Col·lectiu In Vitro, una reflexió sobre com s’ordenen els cossos en un espai concebut com a comú i democràtic mitjançant una dinàmica amb els espectadors; Fent Cua, de Joana Serra Forasté i Ursa Sekirnik, un espectacle itinerant que pren com a base l’acció de fer cua on l’experiència del públic és al centre de la recerca; i Derivacions, de Cia Vaques i Los Moñekos, un projecte que investiga noves dramatúrgies de l’humor a través d’un viatge on els cossos travessen diferents identitats.

Un cop el públic hagi vist les sis peces d’Embrions, podrà participar en un diàleg amb els artistes conduït per Margarida Troguet.

A més, en el marc de la línia de suport a la creació del Festival, es podrà veure la peça de clown Zloty, de la companyia amb llarga trajectòria professional Pau Palaus, que barreja les arts del pallasso, la música en viu i el teatre de gest. Aquesta presentació neix de la complicitat amb la Fira Tàrrega i el seu programa d’acompanyament d’artistes.

ESPAI PÚBLIC
El tercer eix de programació de la 19a edició d’Escena Poblenou és la reivindicació de l’espai públic. En un festival que sempre ha apostat pel carrer, enguany és més important que mai pensar en com ha canviat l’ús de l’espai públic des de l’arribada de la Covid-19 i reivindicar la necessitat de recuperar-lo com un espai viu per tothom, on posar cos i presència, com a dret fonamental i com a millor manera de construir una societat sana i forta.

Entre les propostes d’Escena Poblenou 2020 que reivindiquen l’espai públic hi ha la peça Un evento público de l’artista Núria Güell, que es podrà veure de forma itinerant per la Rambla del Poblenou. També oferiran la seva proposta a l’espai públic Sílvia Capell (Homenaje), al bell pati de Can Framis, i la cia. Pau Palaus de clown contemporani, que instal·larà la seva semicarpa a la plaça de davant de Can Felipa.

L’aposta d’Escena Poblenou per reivindicar l’espai públic es completa amb els tres espectacles de carrer d’Embrions –Espai Públic SL, del Col·lectiu In VitroFent Cua, de Joana Serra Forasté i Ursa Sekirnik i Derivacions, de Cia Vaques i Los Moñekos– i el taller de creació d’arts de carrer conduït per Sergi Estebanell.

MÉS PROPOSTES
A totes les propostes ja esmentades, Escena Poblenou 2020 suma l’estrena de La ruta de la palta  de la companyia Projecte Ingenu, una peça sobre les formes de colonització en el món contemporani que pren com a punt de partida el comerç de l’alvocat i compta amb la complicitat de la Nau Ivanow i el Grec Festival.

Escena Poblenou també ofereix programació familiar dins de la segona edició del Festival Valentina, dedicat als drets dels infants i que inclourà Zloty de cia. Pau Palaus i Valentina Quàntica de cia. Anna Roca, i organitza un taller de creació amb els alumnes de l’institut Quatre Cantons conduït pel col·lectiu Vulnus sobre transfeminisme, gènere i arts vives, perquè creu que la cultura comença amb l’educació.    
#laculturaessegura  #laculturatambecura #GanesDeVosaltres 

En l’actual marc de complexitat, Escena Poblenou presenta un festival fet amb il·lusió, perquè després de tots aquests mesos és necessari “omplir” els carrers i les places de teatre i d’arts escèniques i perquè la gent necessita la cultura per viure. És moment de posar el cos en escena, de reivindicar les arts de carrer i de donar suport a la creació perquè  #laculturaessegura i #laculturatambecura.

Per això, Escena Poblenou us posa un plat a taula, perquè vingueu i gaudiu del festival, perquè tenen moltes, moltes, moltes #GanesDeVosaltres!

El festival Escena Poblenou rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Centre Cívic Can Felipa i la Diputació de Barcelona. Treballa en col·laboració amb la Sala Beckett, la Nau Ivanow, el Centre Moral del Poblenou, el Festival FiraTàrrega, la Fundació Ires, l’institut Quatre Cantons i els comerciants del barri del Poblenou, entre d’altres.

ESCENA POBLENOU
Festival de Creació Contemporània
DEL 22 AL 25 D’OCTUBREBARCELONA
escenapoblenou
banner fira mediterrània
banner fira mediterrània