Imatge de EguRa, d’Oriol Escursell

Aquest matí s’ha presentat a La Caldera la programació de la 35a edició de l’Ésdansa, un festival que ha aconseguit ser exemple i referència dins el món de la dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional.

Entre els assistents a l’acte, s’ha comptat amb la presència del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció cultural de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, i de l’alcalde de Les Preses, Pere Vila, els quals han avalat la trajectòria de l’Ésdansa i han felicitat a l’organització pels 35 anys d’història. Ambdós han volgut fer èmfasi en la importància de l’existència de festivals com aquests que posicionen la dansa d’arrel tradicional al nivell que es mereix, enriquint-la amb noves propostes i buscant sempre una visió de futur. El director de l’Ésdansa, Jordi Fosas, ha recalcat “la necessitat d’entendre la dansa tradicional com un treball creatiu viu i en constant evolució. Arribar als 35 anys és l’exemple més clar del compromís que l’Ésdansa va adquirir al posar aquest present d’indicatiu, ÉS, encapçalant el seu nom: una mirada des del passat però cap el present.”

Aquest any, l’Ésdansa es reafirma en la seva aposta per la creació i la innovació, dues premisses que van marcar l’edició anterior i que aquest 2017 es veuran reforçades amb un projecte vinculat a allò que ha caracteritzat sempre el festival, la formació. Amb el nom d’El Laboratori, neix el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional de l’Ésdansa i eix troncal d’aquesta edició. Amb aquest projecte s’obre una nova via de futur que ja va quedar evidenciada l’any passat a través d’espectacles com Oskara i Gelajausiak de Kukai Danza, clars exemples de la nova creació en la dansa tradicional.

Per fer-ho, es comptarà amb figures tan representatives com Cesc Gelabert que serà un dels integrants d’El Laboratori i que, a més a més, formarà part dels tallers de l’Ésdansa’T, oferirà xerrades participatives i se’l podrà veure actuar en el seu espectacle Solos.

Sense apartar-se d’aquest discurs, la programació de l’Ésdansa 2017 proposa un seguit d’espectacles on la creació i la innovació s’han posat a disposició de la dansa tradicional. Es podran descobrir els nous llenguatges de la jota a través de Miguel Ángel Berna; exemples de dansa catalana de nova creació comAcròstic de l’Esbart Ciutat Comtal; la simbiosi experimental entre l’expressivitat tradicional i el mestissatge d’influències amb A vore de Sònia Gómez i Ramon Balagué; o el resultat de com el circ i la dansa encaixen i es nodreixen l’un de l’altre amb EguRa, la proposta d’Oriol Escursell guanyadora de la primera edició de premi Delfí Colomé.

El diàleg amb el paisatge també formarà part essencial d’aquesta edició. Els espais naturals recuperats o adaptats per l’home seran els escollits, com a símil de l’evolució de la dansa tradicional que mantenint les arrels, es mostra viva i en constant transformació. Aquesta interacció de la dansa amb la natura estarà present al Parc de Pedra Tosca amb un itinerari on descobrir danses tradicionals i alhora un espai natural únic, recuperat gràcies a la feina innovadora de RCR Arquitectes. També es ballarà a l’era, talment com ho feien en els pobles amb la música de Peret Blanc de Beget. I es peregrinarà fins l’entorn meravellós de la petita ermita de Sant Matí del Corb per fer un salt en el temps a través dels Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat.

Dins les propostes internacionals, aquesta edició ens convida a viatjar per les tradicions de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Indonèsia, Bielorússia i la República de Kabardino-Balkària. Però una de les perles internacionals d’aquest any, coincidint amb el 35è aniversari, serà sens dubte poder veure, aprendre i ballar tots junts com a final de festa la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia, Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat.

Aquest any l’Ésdansa’T, la part de formació de dansa tradicional del festival, reestructura els seus tallers en un nou horari comú de dilluns a divendres i dóna cabuda als joves amb un itinerari propi, l’Ésdansa’T Jove, una nova línia que completa l’oferta formativa amb un espai propi per a nois i noies d’entre 13 i 18 anys. En total, seran més de 140 hores de tallers distribuïts en tres línies, una d’elles amb dos itineraris, i impartits al llarg de cinc dies, posicionen un any més l’Ésdansa’T com a màxim referent formatiu i veritable Campus de la dansa tradicional.

BANNER QUINZENA METROPILITANA FILATURAS 2021
Banner Quinzena metropolitana 2021