El Festival fringe emetrà mundialment Magallanes.0 en la seva funció del festival S’Illo de Balears, el 28 d’agost del 2020. És la primera vegada que el Festival Fringe emet en línia i en directe. Al seu torn, més de 40 festivals de tot arreu s’adhereixen a l’esdeveniment i col·laboraran a la seva difusió. Entre aquests, destaquen el Santiago off de Xile, el corredor llatinoamericà de teatre “CLT” (amb 27 festivals associats a països com Colòmbia, Argentina, Brasil, El Salvador, Mèxic, EUA i Espanya) i el Transatlàntic d’Argentina, Uruguai i Espanya.

El diàleg amb un robot que actualitza la figura de Fernando de Magallanes fins confins inesperats i premonitoris, es va alçar amb la selecció de Festival Fringe d’Escòcia per a la seva market place a finals de juliol, fet que ja va suposar una fita important per a la productora Tshock Cultura Emocional, que podia mostrar el seu espectacle amb subtítols en anglès. Ara, un cop començat el Festival Fringe online, ha estat seleccionat per ser l’única emissió en línia mundial del seu C venues programat per Hartley Kemp, ja que l’espectacle és de rang internacional i forma part del V Centenari de la primera volta al món, programa oficial tant de la comissió nacional del V Centenari, com de la Xarxa Mundial de ciutats magallániques (més de 30 ciutats en 5 continents). Això és possible perquè han coincidit la representació de la VII Festival S’illo de Balears, un festival independent i internacional de Tshock Cultura Emocional i agermanat amb diversos festivals sud-americans, amb les dates finals del Festival Fringe.

El Festival Fringe és el festival d’arts escèniques més gran de món, i aquest any per les condicions de la pandèmia i la impossibilitat a Escòcia de fer teatre en viu, ha fet una selecció d’espectacles per a posar-los en contacte amb els seus més de 5000 agents de tot el món que assisteixen normalment a Edimburg. S’hi han donat cita programadors de tot el món per trobar obres d’interès internacional.

Aquest any el Fringe ha realitzat una selecció exhaustiva, en la qual s’havien de complir diversos punts i ser proposats per un dels seus 10 programadors professionals, després la Comissió Central reseleccionaba als participants finals, de manera que aquest Festival escocès de 2020 és totalment atípic, però dóna l’oportunitat a circumstàncies noves com la que un Festival Internacional a un poble, Santanyí, de Mallorca pugui ser vist en tot el planeta. La propera funció presencial serà al Festival s’Illo de Balears, el 28 d’Agost al pati de al Teatre Principal de Santanyí, un teatre que gira el seu escenari a un pati de butaques interior o un pati, depenent de l’interès i que aquest any ha permès veure teatre des de l’exterior, amb les mesures corresponents d’higiene i seguretat.

L’ARGUMENT
DeL 1519 aL 1522, Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano van marxar per donar la volta al Globus. Magallanes va sucumbir a una fletxa enverinada, però la seva expedició va tenir èxit. Aquesta obra històrica de ciència ficció explora el primer viatge al voltant del món i la relació de Fernando de Magallanes amb l’església, la monarquia, amb el seu successor Juan Sebastián Elcano i amb els pobles indígenes dels cinc continents. Durant un confinament de 500 anys, Magallanes entaula diàlegs amb Shakespeare, estrelles i pedres en els seus esforços per mantenir el cap dret. Viatja des de l’evolució humana fins a l’actualitat, el que ens obliga a preguntar exactament què ens ha portat la primera circumnavegació de la terra, cinc-cents anys després.

MAGALLANES.0 és interpretat per Rodo Gener en un monòleg teatral de to farsesc de ciència ficció, que recull les reflexions i dificultats històriques viscudes de el propi personatge Fernando de Magallanes en la primera volta a el món, en un confinament forçós de 500 anys. Apareixen els diferents espais de la ruta magallánica, en temps i accions contemporanis, en els quals es reflecteixen les diferents cultures pels quals va passar, així com la seva relació amb Juan Sebastián Elcano, la religió catòlica i el Rei Carles I. El punt de partida  comença amb la seva pròpia mort a l’illa de Mactan, però sembla que l’aigua i la humanitat han desaparegut de la terra. 500 anys després de deambular confinat i només al planeta, apareixerà un “monstre amb armadura”, que l’ajudarà a descobrir el seu destí i potser el de la humanitat sencera … En paraules de l’autor, Jeroni Obrador: “Em va interessar el personatge de Magallanes, així com la primera volta a el món finalitzada per Juan Sebastián Elcano, per les traïcions que van rebre tots dos en les seves biografies. Fet que em permetia explicar fidelment una història personal i portar-la a través de la ficció a una catarsi visible per a l’espectador, a una transformació actual de el personatge cap al que significa la ruta de la primera volta a el món actualment per a la humanitat. “

Magallanes.0 és una història especial, inesperada i que deixarà en calma als espectadors de totes les nacions. Rodo Gener ha declarat a l’respecte de la seva actuació: “Aquest és un projecte que em feia il·lusió ja abans del càsting. Com a aficionat a la història, que m’hagin escollit per ficar-me en la pell d’un dels més grans descobridors de tots els temps és tot un honor. I llegint el text he descobert un personatge ple de matisos que m’exigirà un gran esforç. Per a un actor, encarar-se a un repte així sempre és motivador. “

Organitzen l’emissió online: Tshock Cultura Emocional Festival s’Illo 2020 Festival Fringe C venues. Col·labora en l’emissió online: Santiago Off CLT Transatlàntic IB · 3 Ajuntament de Santanyí, Teatre Principal de Santanyí.

L’obra té una durada de 75 min. Un cop finalitzada l’actuació, els compradors de “visualització en línia” disposaran de 12 hs. per veure l’enregistrament en Internet, per així facilitar l’accés a les zones de franja horària nocturna durant la representació en viu. Els programadors internacionals tindran accés gratuït. Apte per a tots els públics.

Espectacle seleccionat com a programa oficial de la Comissió Estatal de el V Centenari de la primera volta a el món, presidida pels reis d’Espanya, i al seu torn per la Xarxa Mundial de Ciutats ‘magallánicas’ de la qual formen part més de 30 ciutats repartides en els cinc continents.

PROGRAMA OFICIAL: El projecte ha estat declarat Activitat d’Especial Interès pel Ministeri de Cultura i la Vicepresidència de Govern, així com a programa oficial de la comissió estatal pel V Centenari de la primera volta a el món i el programa oficial de la Xarxa Mundial de ciutats ‘magallánicas’.

Les entrades es poden aconseguir a:
FRINGE FESTIVAL: http://www.cthefestival.com/2020/magallanes-0
FESTIVAL S´ILLO: https://entradium.com/es/events/magallanes-0

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània