Joan Subirats, Tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, i Cesc Casadesús, director del Grec Festival de Barcelona,

Sembla estrany com passa el temps, tot i la situació que vivim! Si aquest fos un any ‘normal’, diríem que aquesta nit s’acaba el Grec. Però ni ho sembla ni s’ha acabat. Seguirà fins l’any que ve amb la programació De Grec a Grec i encara queden propostes del Grec en Obert. Joan Subirats, Tinent d’alcaldia de Cultura i Cesc Casadesús, director del Festival, ens han ‘reunit’ aquest matí per streaming per fer un primer balanç d’aquest Grec “estrany, dificil i valent,  però que ha mantingut la qualitat d’un festival que enorgulleix la ciutat des del 1976”, exposa Subirats, I afegeix: “És difícil fer aquest balanç. Jo, des de la meva responsabilitat de tinent d’alcalde de cultura, vull posar en relleu i agrair l’esforç de tots els que han fet possible aquesta realitat malgrat unes condicions excepcionals. Sabem que no s’improvisa un esforç de readaptació!”

 

COMENCEM PER UNS MERESCUDÍSSIMS AGRAÏMENTS
Cesc Casadesús ens recorda alguns moments passats: “El 14 de març va ser un cop fort que va caure sobre els que portàvem temps preparant el contingut. Després s’ha hagut d’adaptar i ens hem hagut de reorganitzar per mirar com fer-ho. El 18 març ja dèiem que volíem continuar el Grec! Algú va dir que érem  temeraris però aquesta era la nostra voluntat. S’hi han dedicat moltes hores, s’han buscat tots els escenaris possibles, s’ha parlat amb els artistes que havien de preparar coses sense trobar-se físicament…”

I unes paraules per l’equip: “Vull destacar l’equip del Grec que ha estat tot un any treballant i ens anaven comunicant les possibilitats de fer-ho on line o presencial, també als equips de comunicació … Hem viscut uns dies de venda dramàtics. Tot plegat ha estat un esforç molt gran però hem resistit.  S’havien de fer papers, tramitar expedients… un treball molt gros amb moltíssima gent implicada que s’ha de tenir en compte, així com els equips d’acomodació i neteja, que han estat clau mantenint les herbetes, posant-les bé amb rigor i màxima normalitat.”  

També han agraït a Sergi Vicente, director de BTV, “l’esforç per oferir espectacles en directe. Nosaltres estàvem obligats a un aforament de Fase 2, però els equips de BTV van saber portar a moltíssima gent els espectacles”, diu Casadesús.  I Vicente respon: “Des de BTV vam veure claríssim que havíem de d’oferir el Festival  i ha estat una experiència extraordinària, amb totes les dificultats. Tot i els dubtes de si allò que fèiem tenia l’impacte que esperàvem, ara podem dir que ha valgut molt la pena. No només hem acostat espectacles a la ciutadania, també hem posat a prova un sistema nou, que permet que es pugui realitzar des de BTV. Hem viscut la sensació que això que fèiem no només estava bé sinó que tenia un sentit, perquè hi ha molta gent que no podia sortir i no ho podia veure, i li hem portat a casa.”

I encara un agraïment als artistes “sense ells no hi hauria festival. Van viure un estat d’emergència que els obligava a assajar individualment un treball que havia de ser col·lectiu.” 


DIES DE RESISTÈNCIA QUE HAN ORIGINAT EL GREC DE LES EMOCIONS

Casadesús ha volgut recordar i remarcar que “la gent aplaudia abans de començar l’espectacle! Això ha estat emocionant. I és que és important i heroic, el que s’ha hagut de fer. Seure allà ja era un acte polític, la gent s’hi sentia segura! I fora el Grec, les sales estaven plenes, la gent ha volgut seguir-hi. Recordo els dies 17-18-19, quan semblava que allà s’acabava el Grec i vam haver de fer un esforç molt gran per resistir. I gràcies a resistir aquells moments dramàtics, s’han pogut fer altres coses. Podem dir que hem obert camí. Seguirem perquè el Grec no s’acabi avui!”

També cal dir que, a nivell artístic, el Covid s’ha filtrat per tot el festival. “La inauguració ja va estar dedicada als Serveis Essencials del món sanitari i va ser una vetllada molt bonica i emocionant. Sergio Blanco va fer Covid-451, amb personal sanitari… I aquest vespre, el grup Stay Homas dedicarà part de la recaptació a la iniciativa #JoEmCorono, de la Fundació Lluita contra la Sida, IrsiCaixa i Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, per frenar la pandèmia.” I com no podia ser d’una altra manera, “l’hem titulat El Grec de les Emocions!”

Subirats recorda que “hem reprogramat moltes activitat al programa De Grec a Grec. I començarem ja a preparar el Grec de l’any que ve sempre defensant la cultura i afirmant que La cultura és segura. Gràcies a tothom per l’esforç i sobretot al Cesc, per la valentia de tirar-ho endavant.” Al que en Cesc respon: “Si tu no haguessis dit endavant no ho haguessin fet!”

 

DONCS FEM UNA MICA DE NÚMEROS!
Comencem el balanç, que ha estat també heroic malgrat la situació i del que diuen que “No donem xifres per tancades.”

*95% ocupació, tenint en compte que no s’ocupava el 100%.
*Es van vendre 26.000 entrades
*Entre les 14 emissions de BTV i les 3 de TV3, hem sumat uns 130.000 espectadors
*El Grec en Obert, que encara no s’ha acabat, ha tingut fins ara 15.000 usuaris
*Pel que fa al De Grec a Grec, encara falten unes 30 espectacles dels 48 que hem produït. S’aniran veient  tot l’any.

“En aquest balanç numèric hem mantingut les 109 propostes del festival. Ens en queden 48 per al De Grec a Grec. Els aforaments els hem mantingut a 1/3 malgrat els haguéssim pogut augmentar pel que fa a la demanda. A nivell d’entrades es va col·lapsar el sistema! Van entrar 30.000 usuaris de cop! Comparat amb els 8.000 de l’any passat, la diferencia és enorme. La gent ha demostrat tenir moltes, moltes ganes festival i espero, humilment, haver complert les expectatives.” 

L’audiència del Grec a BTV se xifra en 10.000, amb una mitjana de 8.000 per a la programació general i 2000 per al infantils. “Algunes d’aquestes valoracions són recents. Ja farem una valoració profunda que ens servirà per plantejar el festival de l’any que ve. Ara mateix ens hem basat en protocols que ens sembla que han funcionat i esperem serveixi de inspiració per a altres festivals. Que no dubtin: la cultura ha de tirar endavant.”

Encara repassant el contingut, Casadesús recorda que “Hem vist espectacles que ens han tocat profundament, hem viscut emocions fortes amb gent com Agrupación Señor Serrano, Alba Sarraute … Gent que han transmès coses que ens han emocionat. N’hem hagut de suspendre però recuperarem tot el que podrem. Per exemple, si no recuperem Omara Portuondo vindrà a casa meva i em renyarà! També hem hagut de suspendre els cicles de cinema a la Filmoteca perquè van tancar els cinemes…  Però poca cosa comparada amb l’extensió del programa. Hem mantingut en cartell gent de la talla de Peeping Tom o el Col·lectiu XY, que s’ha pogut veure per BTV.” 

I, malgrat tot, ‘ha fet el viatge’: “Sabem, ens consta que ens han seguit per l’Amèrica Llatina.  Vam establir relacions especials amb Xile i Buenos Aires i ens han seguit per internet. Sabem que la popularitat  del festival ha crescut a l’Amèrica Llatina.”

La Setmana dels Professionals també ha crescut. “Normalment venen uns 60 i aquest any hem tingut 400 seguidors, la majoria de l’Amèrica Llatina però també d’arreu d’Europa.  Això ens fa pensar que el contacte ha crescut gràcies al Grec en obert, que ha pogut obrir possibilitats més enllà de Catalunya.”

 

I L’ANY QUE VE, CAP A L’ÀFRICA!

Cesc Casadesús fa balanç d’una edició diferent del Grec

Casadesús es reafirma amb continuar el seu projecte de donar la volta al món i diu que l’any que ve toca anar a l’Àfrica. “Potser quedarà alguna cosa pendent de l’Amèrica Llatina -com l’Amara Portuondo, sobretot, que si no la crido em mata!-, però la idea és viatjar cap a l’Àfrica. Us podria explicar la meitat però hem d’esperar a veure què passa l’any que ve. La idea és treballar temes com el colonialisme, la negritud… temes africans que estan més d’actualitat que mai.” També diu que: “M’agradaria fer un festival més de carrer. Àfrica és carrer, és performance, és música, barreja de generes… Més endavant en parlarem. Avui encara no toca.”

Abans d’acabar encara han volgut tenir unes paraules per als patrocinadors “que ens han seguit acompanyant malgrat tot. I una qüestió personal:  Aquest festival ens ha fet sentir que el que fèiem era important, que a la gent l’importa, que el festival ha despertat emocions, que té moltes complicitats i molta gent que l’ajuda. Estem orgullosos d’haver estat al capdavant d’un gran equip com el que ha treballat al festival.”

Bé, doncs només recordar que, després de  l’actuació de Stay Homas i d’aquesta roda de premsa gairebé de comiat,  encara quedaran coses del Grec en obert.

I ara si, el comiat de Casadesús: “Sabem que davant una possibilitat en directe o en streaming la gent vota pel directe. Però amb errades i altres continguts, s’ha creat una cosa molt bonica, s’ha fet més visible el pensament del Grec. Hi ha hagut les jornades anti feixistes, xerrades amb sales de proximitat que s’han fet visibles… coses que en un altre Grec haguessin passat desapercebudes. L’espectacle en viu es en viu, però el contingut on line proposa coses que el festival en viu potser hauria omès. Hem de pensar-hi i trobarem pistes de cara a Grecs futurs.

Gràcies i llarga vida al Grec!”

 

El afortunats que teniu entrades per al concert d’aquesta nit de Stay Homas, prepareu-vos perquè serà inoblidable. Perquè serà la última nit a l’Amfiteatre i, encara que continuï el Festival, avui acaba una etapa. I a més, els Stay Homas han estat ànima del confinament i tant ahir com avui, ens recorden uns dies que no haurien de tornar mai més però… que potser no tardaran!  Tan de bo no tornessin, però si tornen, ells hi seran.

Bon estiu i bon Grec, que no s’ha acabat i encara se’ns girarà feina!

bANNER amic ficcions 2020