El Festival IF Barcelona també compta amb una programació familiar per als més petits amb els espectacles Menut Cabaret de Sola&Tully, Xarop de Cargol de Mercè Framis, L’arbre de les sabates de Pea Green Boat i El mirall de les formigues de Pupella-Nogués.

L’IF Barcelona 2015, impulsat per Toni Rumbau i Anna Valls i organitzat des de l’Arts Santa Mònica, l’Institut del Teatre i l’Associació Interseccions i la revista Putxinel·li, neix amb la voluntat de posar el teatre de titelles, visual i d’objectes en la centralitat cultural que avui en dia ocupa arreu del món. Una forma escènica àmplia que abasta des de les formes més tradicionals del teatre d’ombres i de figures fins a les propostes més avançades tant en el terreny estètic com en el tecnològic.

Els espectacles programats treballen el concepte de teatre visual i de l’objecte vist des de la perspectiva de les diferents expressions artístiques: música, dansa i teatre.
La majoria d’obres es podran veure a l’Arts Santa Mònica, però també hi haurà espectacles de l’IF Barcelona al Mercat de les Flors, el TNC, l’Antic Teatre, la Sala Fènix i la Fundació Miró.

PROGRAMACIÓ INFANTIL
Pupella-Nogués – El mirall de les formigues
Espectacle a l’Arts Santa Mònica
21 i 22 de novembre de 2015 a les 12h

Els haïkus impregnen l’escenari de dolçor i raresa. Titelles, objectes, projeccions, actors i un univers musical dialoguen amb gran llibertat. Le miroir aux fourmis és un espectacle que parla, amb humor i frescor, del món que ens rodeja, marcat pel ritme del temps que va passant: les quatre estacions, el pas del dia a la nit… L’escriptura escènica resta oberta i en suspensió posant en evidencia els efectes fulminants de la paraula i de les seves ressonàncies. “La Compagnie Pupella-Noguès introdueix la poesia als timpans de tots els nens amb una escenografia d’una riquesa remarcable i un espectacle ple d’intel·ligència, simplicitat i sinceritat.” (Nathalie Besançon – Scene Conventionné Les 7 collines)

Sola&Tully – Menut Cabaret
Espectacle a la Fundació Miró, Parc de Montjuïc.
21 i 28 de novembre de 2015 a les 17h
22 i 29 de novembre de 2015 a les 12h

Un espectacle sense paraules, poètic i divertit, interpretat per mans i objectes. Aquesta és la història de Menut, una mà que, avorrida de jugar, un dia es fa artista..
En col·laboració amb la Sala Fénix.

Mercè Framis – Xarop de cargol
Espectacle a l’Arts Santa Mònica
5 i 6 de desembre de 2015 a les 12h

La Clara és una doctora molt especial. Amb grans dosis d’amor i amb poemes i cançons fàcils de recordar, la Clara prepara, cada dia, els remeis màgics amb què guareix molts dels mals que sovint comparteixen els més petits: la tristesa, la manca d’habilitat per vestir-se, el mal de panxa… L’espectacle vol transmetre la idea que l’amistat i l’amor tenen propietats curatives i que tots, com la Clara, podem ser metges dels nostres familiars, amics i companys.

Xarop de Cargol proposa poemes i cançons com a remei a les afliccions dels més petits. Mercè Framis i la seva companyia de teatre d’ombres han inventat un univers fantàstic i oníric i ens proposen endinsar-nos en un món màgic ple de llums, ombres i colors que es mouen al ritme de poemes musicats i cançons infantils. D’altra banda, l’espectacle també vol introduir els nens en el món de la lectoescriptura, transmetent-los la idea que tot allò que es canta i es recita té un codi, que pot ser llegit i escrit.

Pea Green Boat – L’arbre de les sabates
Espectacle a l’Arts Santa Mònica
12 i 13 de desembre de 2015 a les 12h

L’arbre de les sabates és un espectacle de titelles per a joves, basat en una història sobre un nen que perd la seva sabata. La trobarà a l’Arbre de les Sabates, un arbre molt especial. L’objectiu d’aquest espectacle és captar la imaginació dels nens amb els titelles perquè l’aprenentatge de llengua anglesa es converteixi en una experiència divertida i educadora. Els “Wishing Trees” són molt comuns a Irlanda, Anglaterra i Escòcia. Són arbres sovint associats a una divinitat particular als quals s’ofereix “màgia folklòrica” o “oracions”. Les ofrenes porten la petició d’un desig que s’ha de complir.

Venda d’entrades a www.ifbarcelona.cat
Informa’t dels abonaments especials. IF Barcelona.

L’EXPOSICIÓ FIGURES DEL DESDOBLAMENT
Del 8 d’octubre 2015 al 15 de gener 2016 l’Arts Santa Mònica ofereix una exposició lúdica i transversal dels exponents més dinàmics i innovadors del sector del teatre d’objectes i de titelles a Catalunya. Una mostra dels titelles i la seva evolució: titelles de guant, de fil, amb tecnologia incorporada, ombres xineses… Figures del desdoblament explora l’alteritat a través del titella com a figura que representa anhels, lluites i realitats interiors de l’humà. L’exposició ocupa els dos pisos de l’Arts Santa Mònica i s’articula en tres espais: Les 7 portes de l’alteritat, El rebost del titella i La fàbrica i els artistes.

Entre les figures que s’hi podran veure hi destaquen peces de Joan Brossa i Joan Miró, i també de més actuals com les creacions de Marcel·lí Antúnez o l’Agrupación Señor Serrano.