RBLS Festival Teatre Jove celebrarà del 28 al 31 d’octubre la seva quarta edició amb la voluntat de seguir acostant les arts escèniques a joves i adolescents de 13 a 20 anys. En aquesta nova edició la Sala Hiroshima i l’Escenari Joan Brossa se sumen al Teatre Tantarantana, seu del festival durant les dues últimes edicions. Els tallers es faran majoritàriament l’Institut del Teatre i al Centre Cívic Cotxeres Borrell. La Nau Ivanow albergarà de nou la Fira de Teatre per a joves.

RBLS (abreviatura de l’adjectiu: REBELS) és un festival d’arts escèniques que vol descobrir als joves espais, proposar-los posades en escena diferents que connectin amb els seus interessos i inquietuds o involucrar-los en processos de creació. El festival va néixer l’any 2017: “Sentíem que no hi havia públic jove als teatres, i quan deixaven de ser nens ja no assistien a les sales”, comenta la directora artística del Festival, Carme Tierz.

RBLS vol impactar als joves a través experiències vivencials 

“Les arts escèniques són un element clau per al desenvolupament intel·lectual, personal i social dels nois i noies en aquesta etapa de la vida”, explica Tierz i RBLS aposta per propostes que vagin més enllà del seu valor pedagògic per tal de “generar en els joves bones experiències escèniques i impactar-los, només així voldran tornar al teatre”.

Aquesta línia experiencial es reflecteix en la programació que aquest any aposta per llenguatges i propostes híbrides. Per atrapar l’atenció d’adolescents i joves d’entre 13 i 20 anys han programat un total de 6 espectacles professionals (1 dels quals és un projecte comunitari amb joves). S’hi podran veure propostes com Infanticida amb dramatúrgia de Marc Rosich i música de Clara PeyaExcalibur i altres històries d’animals morts de la companyia Hermanas PicohuesoPareMeu de l’artísta d’origen libanès Anthony Kmeid; l’espectacle internacional Mikado remix del belga Louis Vanhaverbeke; o una versió especial Halloween, o Castanyada, de l’èxit Assajar és de Covards de la Cia Casa Real, que clourà el festival. El projecte comunitari anirà càrrec de la companyia NUS Cooperativa que treballarà, durant diverses setmanes, un procés de creació escènica amb noies i nois de Kasal de joves Roquetes.

També es realitzaran 4 workshops per despertar en els/les joves les seves capacitats creatives. El programa de tallers comptarà amb noms com Sociedad Doctor Alonso o el coreògraf Víctor Rodrigo, i es realizarà a l’Institut del Teatre i al CC Cotxeres Borrell.

RBLS s’obre a l’horari lectiu
“A RBLS sempre hem volgut separar els conceptes d’escola i teatre, però aquest any hem apostat per poder apropar a l’alumnat, de 1r i 2n d’ESO, propostes que estan fora del circuit de teatre escolar”, comenta la directora del festival.

El festival programarà paral·lelament a la programació escènica, una funció en horari escolar de l’espectacle PareMeu, una proposta multidisciplinària de petit format, relat on el cineasta, ballarí i actor d’origen libanès Anthony Kmeid explica a través d’audiovisuals, dansa i text la seva relació amb el seu pare, un comerciant de perfil tradicional. L’obra parla també de temes com la guerra, l’abisme intergeneracional, la diversitat sexual, la migració o l’acceptació de la identitat. Tant aquesta com la segona funció que oferirà, en horari extraescolar, aniran seguides d’un col·loqui perquè les noies i els nois puguin conversar amb l’artista.

2a edició de la Fira de Teatre per a joves, i de les jornades RBLS PRO

Aquest any torna també la segona edició de la Fira de Teatre per a Joves, RBLS APOSTA, impulsada pel festival amb la col·laboració amb l’ACET (Associació Catalana d’Escoles de Teatre). “La bona acollida de l’any passat ens va demostrar que aquesta fira és necessària, de fet una de les propostes programades va ser escollida durant aquestes jornades per a professionals”, comenta Carme Tierz.

La convocatòria encara està oberta (podeu consultar les bases a (www.rbls.cat), només 15 companyies seran seleccionades per participar, el dia 29 d’octubre, a la sessió presencial de pitching de la Fira, on tindran 5 minuts per presentar l’espectacle, i participar posteriorment a un Networking amb els programadors assistents.

L’actual situació sanitària, ha fet que les jornades RBLS PRO es reinventin en un únic dia i en format digital, el mateix dia 29 d’octubre. La jornada permetrà construir un pont entre la cultura i l’educació i fomentarà una trobada virtual on responsables i docents de centres educatius puguin conèixer programes públics i privats o projectes d’èxit que facilitin aquest vincle.

La trobada s’enregistrarà i es podrà consultar al web del festival: “Volem que sigui un document útil i pràctic de consulta lliure, on professors i professores i altres professionals de l’escena puguin establir connexions i puguin trobar referents”, conclou Carme Tierz.

 

Programa
Taller DESENTERRADOS, amb Sociedad Doctor Alonso
28 d’octubre de 16h a 20h
Institut del Teatre
El taller és la posada en pràctica del contingut teòric d’un llibre que Tomàs Aragay presentarà al Mercat de les Flors al novembre. Un treball de creació des de l’interior, d’exploració de les paraules i de sentiments; un descobriment per als i per a les participants de les seves capacitats creadores i creatives.

RBLS APOSTA. Fira de Teatre per a Joves
29 d’octubre de 10h a 14h
Nau Ivanow

RBLS PRO. Teatre i educació
29 d’octubre de 16h a 19h
Trobada professional a través de plataforma digital

PAREMEU
d’Anthony Kmeic

30 d’octubre a les 10:00h i 18:00h
Teatre Tantarantana (Àtic 22)

La guerra, l’abisme intergeneracional, la relació pare/fill, la diversitat sexual, la migració o l’acceptació de la identitat són temes que apareixen en aquesta peça intimista i poètica, en la qual la imatge projectada i la paraula/el gest en directe estableixen un diàleg revelador.

MIKADO REMIX
de Louis Vanhaverbeke

30 i 31 d’octubre a les 20:00h
Sala Hiroshima

Una proposta performativa en la qual l’aspecte audiovisual adquireix gran protagonisme. Vanhaverbeke construeix atmosferes envoltants per vehicular un missatge molt actual, que qüestiona relacions socials i altres assumptes en un rap estimulant i molt teatralitzat.

EXCALIBUR I ALTRES HISTÒRIES D’ANIMALS MORTS
d’Hermanas Picohueso

30 d’octubre a les 21:30h
al Teatre Tantarantana (Baixos 22)

Un documental a temps real, multidisciplinàri, que critica (en clau d’humor) la societat humana a través del testimoni d’animals com la gossa Laika, l’ovella Dolly o el gos Excalibur

Presentació PROJECTE DE CREACIÓ ESCÈNICA COMUNITÀRIA,
amb Nus Cooperativa i joves

31 d’octubre a les 18h
Teatre Tantarantana (Àtic 22)

Nus Cooperativa presentarà els resultat del treball comunitari amb les noies i nois de Kasal de joves Roquetes que han participat al projecte.

INFANTICIDA
de Neus Pàmies, Clara Peya y Marc Rosich
31 d’octubre a les 18h
Escenari Joan Brossa
Espectacle que adapta l’obra de Caterina Albert al públic adolescent i jove de segle XXI. Un muntatge impactant, un musical electrònic en què el disseny visual i el sonor tenen un paper molt rellevant.

ASSAJAR ÉS DE COVARDS. ESPECIAL HALLOWEEN,
de Cia. Casa Real

31 d’octubre a les 21:30h
Teatre Tantarantana (Baixos 22)
Un clàssic de teatre gamberro, noctàmbul i jove de Barcelona. Una lectura dramatitzada, un concert i una jam session actoral en la mateixa vetllada. El seu producte fa coincidir música, teatre, participació de públic, festa … ideal per a aquesta nit màgica.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània