Presentació del Festival TNT 2020

El Festival TNT, Terrassa Noves Tendències, que s’ha guanyat el qualificatiu de ser un dels més innovadors de casa nostra, se celebrarà els dies 9, 10 i 11 d’octubre. Avui, el Teatre Principal de Terrassa ha acollit la presentació d’aquesta nova edició, amb la presència de Jordi Ballart, Alcalde de Terrassa; Àngels Ponsa, recentment nomenada Consellera de Cultura de la Generalitat; Rosa Boladeras, regidora de cultura de Terrassa i Marion Betriu, nova directora del festival.  

El TNT 2020 arriba amb la voluntat de recolzar pràctiques artístiques compromeses i fomentar propostes que transitin per terrenys transversals. I sobretot, ser un TNT lligat al territori i a la ciutat, que es desenvoluparà condicionat a la situació sanitària i a les normes vigents.

COMENCEM PELS PARLAMENTS
L’alcalde de Terrassa ha obert l’acte donant la benvinguda a les dues noves nominades, i destacant la satisfacció per fet que l’actual consellera de cultura sigui propera a la ciutat. “Aquesta és una molt bona notícia. Però també vull saludar la Consellera Vilallonga, perquè ha estat sempre  molt propera a Terrassa i ha recolzat tots els projectes culturals de la ciutat. Manifesto el meu agraïment i reconeixement a Vilallonga per la seva tasca, i per la seva sensibilitat envers el món local.”

Es presenta, doncs, la 13a edició d’un festival plenament consolidat i referent. “El TNT és reconegut internacionalment com a un gran aparador de nous llenguatges creatius i d’avantguarda cultural”, continua Balart. I afegeix: “També he d’agrair a Marion Betriu la feina que ha fet adaptant el  festival a les circumstàncies especials que estem vivint i als seus protocols: cita prèvia, mascareta, mans… L’organització és molt molt respectuosa i tothom pot venir tranquil.  Gràcies a tothom per tirar-lo endavant i no deixar-se vèncer per la incertesa!”

El TNT d’enguany presenta diverses novetats. La més notable és un nou programa d’acompanyament a residents “amb l’objectiu d’oferir-los espai, temps, eines, mitjans… per anar tenint fruits del festival durant tot l’any, sense haver d’esperar només l’exhibició final. Encarem la 13 edició d’un festival, que pretén donar suport a nous formats transdisciplinars, innovadors… Malgrat la  situació complicada, tenim clar apostar per la cultura perquè clarament creiem en cultura. Esperem que un cop més gaudiu del Festival al  màxim i tothom se’l faci seu”, afegeix l’alcalde.

La nova regidora Àngels Ponsa ha agraït les paraules de Ballart i ha reiterat el seu “agraïment sincer a l’ajuntament perquè heu treballat molt en aquest any que hi ha hagut relleu. I per la valentia que desprèn el festival per tirar endavant. La cultura és essencial, és l’aliment de l’ànima. Estem enmig d’una pandèmia però si no  reforcem l’aliment de l’ànima, no anirem massa lluny.  Feta amb totes mesures, la cultura es segura i el TNT està molt ben organitzat i té garantia de cap perill.”

El TNT engega amb la nova etapa que significa tenir  Marion Betriu després de Pep Pla. “És un canvi generacional, de gènere… Un festival noves tendències que pot ajudar a reflexionar com pot ser el futur. Felicitats per valentia tirar endavant!” 

La Regidora de Cultura Rosa Boladeras ha afegit: “La cultura és un dret basic defensat per per l’ONU. Sense cultura no hi ha transformació. També vull manifestar el meu agraïment a Pep Pla, que ha tirat endavant festival tots aquests anys.  Marion ha estat escollida en una selecció entre les 23 millors persones candidates. Ella us  explicarà les noves línies del TNT. Però abans vull destacar que ha pensat en la ciutat, en els districtes i en que no quedi reservat a una elit sino que pugui eixamplar-se a tota la ciutat i arribar a tots els públics. El meu agraïment per a tot l’equip.”

Marion Betriu ha agraït els afalacs, el suport al festival de tothom, a la nova Regidora per estar aquí i a l’equip del TNT “perquè el Festival és resultat d’un esforç col·lectiu. Vam començar la setmana del confinament, fent un gran esforç per comunicar-nos, però això ha permès que estiguem aquí. Gràcies al Pep Pla perquè ha deixat un testimoni ben definit i un objectiu clar que m’ha facilitar recollir-ho.”


ELS OBJECTIUS
Pel que fa als objectius per al nou TNT “l’hem forjat enmig d’aquest reves mundial i moltes coses hi estan forçament lligades. Ara és un moment de canvi i d’oportunitat de generar preguntes noves. Un dels 1ers objectius és eixamplar l’arrelament al territori i a la ciutadania de Terrassa. No és senzill generar nous públics. El TNT segueix nous llenguatges artístics, és un festival de paraules, de provocació, lligat al futur, molt contemporani i amb una mirada crítica a present.”

Un segon objectiu és la idea investigar desbordaments i obrir-se a altres formats que ens permetin connectar nous públics. 

El tercer objectiu és que el TNT fomenti el teixit creatiu de la ciutat. Té a veure amb el teixit dels creadors residents, perquè ells mantindran viva l’activitat del festival durant l’any.

El Festival estrena, web, imatge… tot amb la idea crear cercles de col·laboració altres festivals. La imatge reflecteix un estat anímic, la construcció i la reconstrucció, amb un prefix que significa més enllà, a través o a l’altre costat.

El Festival s’ha adaptat a la crisi creant o adaptant les obres a formats compatibles i moltes instal·lacions per a 2-4 persones. Les peces tenen un màxim de fins a 10 persones i les de sala han reduit l’aforament al  50%. També es faran moltes peces via streaming.


ANEM A LA PROGRAMACIÓ
Serà una edició mixta, de transició, en part presencial i en part virtual. Hi ha 15 propostes,  (5 estrenes) en 10 espais diferents de la ciutat de Terrassa.

PECES COMUNITÀRIES DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Entre els artistes programats hi ha noms com Xavier Bobés, nyamnyam, José y sus hermanas, Juana Dolores, Núria Guiu, Quim Bigas, Azkona&Toloza i Edurne Rubio

Comencem per Quim Bigas, que estrena  Vincdesdevenir. L’obra neix com a fruit d’una sèrie de trobades amb adolescents del col·lectiu LGBTQI+ de Terrassa.

El col·lectiu Nyam Nyam ha estat convivint amb nens i nenes en un  casal estiu del Districte 2 de Terrassa, i n’ha resultat un documental  audiovisual que es projectarà al cinema amb el títol  El sol va per dins. També És una estrena.

Los Figurantes estrenen  Ça Marche, una instal·lació immersiva que parteix d’un treball previ amb nens i nenes de Terrassa sobre l’oralitat i els contes. 

I a cloenda la protagonitza l’exercici col·lectiu  de  Poderio Vital, Qui canta els seus mals espanta. “Serà un final festiu, a la plaça de l’Ajuntament,  amb un vermut col·lectiu per compartir queixes i celebrar haver arribat fins aquí.”

 

ELS NOUS FORMATS
Són peces pensades per a espectadors actius. S’altera la jerarquia i s’assagen noves relacions expandint els límits de l’escena cap a altres disciplines:: el cinema, l’art sonor, les arts plàstiques o la performance. Són treballs com La ciutat de Verónica Navas, pensada per a 9 persones, que construeix un entorn d’intimitat per dialogar amb la ciutat exterior, real o inventada;  la peça itinerant Brilliant Corners (estrena) d’Orquestina de Pigmeos, una pel·lícula imaginada a temps real amb la complicitat dels espectadors, que se n’admeten 13. Archivo de Serrucho, és una instal·lació de teatre immersiu pr a 4 persones; i Corpus de Xavier Bobés, un espectacle-concert de teatre que parla poèticament del vincle del cos amb la natura


PECES DE MIG FORMAT
Són propostes més teneteres, més de mig format i de sala. Tenen a veure amb una mirada crítica cap a la nostra realitat política i social. Explore el jardín de los Cárpatos (estrena), de José y sus hermanas, s’ha gestat durant el confinament i planteja la problemàtica del turisme massiu com a motor econòmic del nostre país.

Light years away d’Edurne Rubio, revisa la memòria històrica a partir del seu material autobiogràfic.  A partir de la descoberta d’una cova, explica la historia de l’Espanya dels anys 60.

Massa diva per a un moviment assembleari, és el debut de Juana Dolores que, des de periferia, reivindica muticiplictat identitats. La jove poeta ret homenatge al paisatge perifèric de Barcelona, reivindicant la deslocalització com a camp de batalla i territori artístic. 

Teatro Amazonas d’Azkona & Toloza analitza les conseqüències  del colonialisme actual i la seva repercursió econòmica. 

 t don’t worry me d’ATRESBANDES, posa sobre la taula les tensions existents entre l’art i la correcció política des d’un punt de vist crític i irònic.

També formen part d’aquest grup, Spiritual Boyfriends de Núria Guiu, que relaciona ioga, desig i poder.


FAMILIAR
I per gaudir en família, al TNT 2020 es podrà veure Lo pequeño de Cris Blanco, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, una peça de tres creadors de referència que juga amb l’expectativa, l’expectació i l’espectacularitat.

El TNT Kids ha programat un funció per al diumenge. I durant tota la setmana es representarà als instituts i després s’organitzarà un col·loqui entre els nens i els artistes.
——————————————


Jornada de professionals

Amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada del sector, el TNT celebrarà com cada any la jornada de professionals. Tindrà lloc durant el matí de divendres 9 de setembre a la Masia Freixa i serà l’activitat que donarà el tret de sortida del festival. En el marc d’aquesta jornada, es faran presentacions escèniques sobre els nous projectes dels artistes residents i una taula rodona pensar repensar sobre les noves formes de diàleg entre institucions culturals i artistes, que també es retransmetrà en streaming. 

El comité que ha participat en la selecció d’artistes també està treballant amb ells per tenir relacions en xarxa amb festivals similars. Un es fa a Lisboa i un altra a França, amb una visió molt semblant. La idea és anar eixamplant. Enguany no podrà ser massa, però a poc a poc. La Jornada Internacional es retransmetrà en streaming “i l’enviarem a tots els programadors internacionals que creiem puguin estar interessats.”

Arribat el torn de preguntes,  s’ha preguntat si la pandèmia es veu reflectida als espectacles. Respon Marion.  Moltes de les peces són de creació prepandèmica, però el TNT  intenta sempre difondre un discurs molt actual. Algunes s’han creat en època de pandèmia, com ara l’espectacle de José y sus hermanas, i, necessariament, està relacionat amb la situació.”

Pel que fa a la com creació emergent: “Estem en un bon moment. Els moments de crisi i canvi són de vegades els millors perquè impulsen una reacció, I efectivament no estem adormits, hi ha molta reacció. Penso que estem en un moment molt bo, estan sorgint moltes iniciatives per ajudar la creació en moment dificil.”

I les noves tendències? “Ara es difícil saber on anem però s’està investigant tot el que té a veure amb noves tecnologies i nous formats. Ens interessen molt els artistes que estan treballant amb intersecció amb altres disciplines”, conclou Marion Betriu. 

 

SOBRE LES RESIDÈNCIES

Atorgament de 9 residències d’acompanyament a artistes durant la temporada 2020/21

Avui també s’ha fet pública la resolució de la convocatòria del nou programa d’acompanyament a artistes residents. En total, 6 residències de creació i 3 residències tècniques atorgades amb la finalitat de donar als artistes espai, temps, eines i mitjans per desenvolupar nous projectes de creació que seran presentats en el marc del TNT 2021.

  • Residències de creació: Amalia Fernández, Aurora Bauzá & Pere Jou, Bárbara Bañuelos, Las Huecas, Urati, Vértebro.
  • Residències tècniques: Ça Marche, Maria Jerez & Edurne Rubio, Sara Serrano & David Climent & Alessia Schoor & Adriano Galante.

El programa busca connectar els creadors i les creadores amb el teixit local treballant amb sintonia amb Terrassa Arts Escèniques, i acostant tant els processos creatius com la peça realitzada a comunitats de públics locals. Aquesta línia de suport a artistes es vincula a la futura creació del nou centre de creació d’arts escèniques de Terrassa com a un primer pas en la direcció de convertir la ciutat en un focus creatiu amb caràcter propi.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània