Presentació de Sis Solos Soles, al Liceu

Avui s’ha presentat al Gran teatre del Liceu l’espectacle Sis Solos Soles, una coproducció amb Òpera de Butxaca i Nova Creació (OBNC), basada en sis monògrames per a interprets femenines. Hi han assistit el director artístic del Liceu Víctor Garcia de Gomar, el director de l’OBNC Dietrich Grosse, el director d’escena Marc Rosich, el director musical Francesc Prat (per videoconferència), a més d’alguns dels intèrprets, músics, llibretistes i compositors.

 Garcia de Gomar ha començat la trobada dient que és un espectacle “format per sis obres i creat per sis equips diferents, que faran que el públic canviï de lloc tres cops i que, de dos en dos, també giri la cadira, de manera que l’acció transcorre a sis espais diferents.”  Inicialment era un espectacle que s’havia de seguir a peu dret, però la Covid ha obligat que tothom els vegi assegut. Es faran tres passis al dia. Els espais són el Foyer, darrere l’escenari i el Saló dels Miralls. Cada espectacle dura al voltant de 20 minuts, de manera que, amb els descansos i canvis de lloc, tot plegat tindrà una durada de  2,30 h.

Dietrich Grosse ha agraït al Liceu i al seu director artístic acollir aquesta aposta, que és estrena absoluta al Liceu i que és “la producció que més temps ha trigat en madurar. Ens fa  molta il·lusió perquè era premonitori que fos la darrera que faríem dins dels actes 25 anys 0pera Butxaca!” I afegeix: “Són 6 solos que parlen de problemàtiques molt actuals. Vull agrair de tot cor a tots els artistes implicats la molta paciència que han tingut fins arribar aquí. Estem vivint una  situació complicada sobretot per als artistes cantants que han d’estar dalt l’escenari però… endavant amb  totes les forces!  Ara ja hi som, tots necessitem aliment espiritual i crec que aqui es dona.” També ha agraït l’ajut de l’equip magnífic del Liceu “que ens han donat facilitats i s’han implicat sempre preparant o responent amb noves situacions. Es meravellós que creguin en el projecte. Espero col·laborar amb més coses en un  futur. I passo la paraula al Marc Rosich, que és l’ànima del projecte. Ha escrit dues de les històries i ho ha dirigit tot ell, a més de crear la concepció de l’espectacle”

Marc Rosich també agraeix l’acolliment. Explica que és un projecte  que s’ha estat cuinant des de fa molt temps, en una línia de una mica dido eneas, amb diverses autories, més d’un composior i més d’un llibretista. “La idea parteix de  fer un  espectacle líric amb públic itinerant. Petites peces de proximitat tot i que els temps ara els tenim en contra. Cada peça està pensada perquè el públic pugui transitar per les entranyes del teatre. Així, doncs, ara presentem sis peces juntes i en futur també podem presentar-les per separat. El format és flexible. És una alegria tenir-les, creiem en aquestes peces amb molta força!”, exposa Rosich

El projecte va nèixer fa 5 o 6 anys. inicialment havien de  ser 3 peces però es van anar multiplicant. Eren peces amb veu femenina com a  denominador comú. “Vam pensar que podriem fer una nit amb sis monodrames, sis monòlegs de dona que cada un passava en una habitació o una casa diferent. I ha pres  forma i coherencia a sis espais domèstics habitats per sis  dones diferents que hem ordenat per edat vida.” La primera parla d’una youtuber i la última d’una anciana que es nega a entrar a una residència. “Ens hem trobat que la nova realitat que estem vivint parla directament del que parlem a les peces!”  Cada peça té “pare i mare diferent”, el que fa que l’espectacle proposi en general una  nit eclectica, variada, on hi ha  drama punyent, comedia bufa i estripada… i tot  se suma a l’estil de cada compositor.

 

LES SIS OBRES
La primera es diu Darrer Missatge. El llibret és de Marc Rosich, la música de Mario G. Cortizo  i l’interpreten Elena Tarrats i i Mario G. Cortizo (percussió), en directe. Transcorre al Foyer.Parla d’una youtuber adolescent que informa als seus seguidors que aquest serà el seu darrer missatge abans no arribi la fi del món. A poc a poc li sap greu, pensa què faran sense ella  ia les xarxes i decideix informar-los que només s’ho repensarà si el seu missatge arriba al 10.000 likes. Mentre tant,  entona un particular cant de la Sibil·la, tot pintant.-se les ungles… i veient com van pujant els likes! Rosich natisa que Elena Tarrats no cnta en clau lñiica perquè és cantant de musicals.
——————————————-

La segona peça, que també es fa al Foyer, es diu Callate!i neix  a partir d’un monòleg-llibret de l’Oriol Pla.  “Serà una opera breu algun dia! És sobre una noia jove que es posa a la banyera però entenem que ho  fa per suïcidar-se. I  de mica en mica entenem les raons, que venen d’un maltractament del passat. La música és de Francesc Prat, que és el nostre  director musical de tot l’experiment. En Francesc ha composat una peça per a capella crua. L’interpreta Lidia Vinyes-Curtis. És força dura!”
——————————————

Tot seguit, el públic comença l’itinerari a la part de darrera l’escenari gran,  el que es coneix com a Box i té un jardí al darrere.  “Agustí Charles ha fet la música per a violí  i el text és meu. L’interpreten María Hinojosa i Marc Charles (violí)” I amb aquesta: “Tornem a la comèdia seriosa. Una dona que no gosa sortir de casa, espera que el seu amant o ligue la contesti o la truqui al telèfon. Ella sap que és al carrer, però no gosa baixar perquè no hi ha cobertura a l’ascensor ni a les escales  i no pot passar un moment sense cobertura. No para de deixar-li missatges! na peça de teatre de l’absurd que Maria Hinojosa defensa amb les seves arts per a comèdia bufa.”
——————————————

Segum al Box i al jardí i arriba la quarta peça, amb música de Joan Magrané, llibret d’Helena Tornero i amb Elena Copons i Judit Bardolet (violí), com a intèrprets.

Rosich felicita primer de tot a Joan Magrané “perquè durant els assaigs hem sabut que ha estat nominat als Grammy latinos. Ens alegra molt, amb  en Joan treballem amb peces líriques! Aquí, però,  hem treballat el text d’Helena Tornero, a partir del mite de Danae que va patir l’abús del  seu pare quan era nena. L’Helena ho situa  es en un subterrani, com tantes històries similars que hem sentit a la premsa. Ens presenta una Danae madura que torna al captiveri on havia estat violada i tots els records li venen al cap. Des que va escapar del  soterrani, du un ganivet amagat sota la roba, per fer-lo servir en defensa pròpia per si de cas, i aquest cop tampoc no s’ha oblidat de portar-lo. Ja veieu que anem combinant dramatisme i comèdia.”
—————————————— 

Les dues últimes obres transcorren al Saló dels Miralls. La primera és Voraç bellesa, amb música de Lucas Peire, llibret de Cristina Cordero i amb la mezzo Marta Fiol i Àlex Rodríguez Flaqué (violoncel). “Aquesta és la festa més cómica de la nit! Ella viu amb la seva nevera amb la que manté  converses i està esperant que arribi l’orquestra per assajar un concert. És a dir que depèn de les alegries que li ofereix una trista nevera. Entre els seus deliris, somia que l’endemà farà un gran concert al teatre d’òpera de la ciutat, on per fi la podran veure els seus pares. I arriba el cellista. Com a desvari final, recorda els consells del seu director musical favorit: per oferir bellesa, s’ha de devorar bellesa… I així, sense dubtar-hi, decideix devorar el celista… amb instrument i tot!” Una òpera bufa que és pura ironia, que fa mencions a Casta Diva i al Turandot, com a  mons de bogeria.
—————————————— 

Finalment i també al Saló dels Miralls veurem  Precaució amb música de Raquel Garcia Tomas i llibret de Victòria Szpunberg. Els intèrprets són  Dolors Aldea i José Antonio Domené (arpa).

“Aquesta és una peça que funciona molt bé com a gran epíleg perquè el mon arpa ja ens ho dóna. És molt somiadora i molt dramàtica.” Una àvia no vol renunciar a morir envoltada dels objectes que l’han acompanyat tota  la vida i es nega a ingressar a una  Residencia.“Ella  accepta la proximitat de la mort, però de la manera més preciosa. Plorarem tots. Ja hem plorar a la Sala d’Assaig!”
—————————————— 

 

I aquests són els espectacles, sis solos curts que compten amb un gran equip. En Marc Rosich és el director d’escena;  Escenografia, il·luminació: Laura Clos, “Closca”; Direcció musical: Francesc Prat; Adjunt a la direcció: Jordi Pérez Solé; Vestuari i caracterització: Núria Llunell, Ajudantia de espai il·luminació: Sergi Corbera, i Producció executiva: Helena Moliné Rodés.

Rosich explica que Francesc Prat és a Basilea preparant La Flauta Màgica i que “ha anat  donant les instruccions des de fora.” Ha gravat un vídeo, que han posat perquè el veiem, on explica: “Em sap greu no ser aquí però la situació és la que és. Voldria agrair a Òpera de Butxaca haver pogut formar part del projecte. La  idea d’ajuntar sis llibrets amb dramatúrgia al voltant,  sis part que s’ajunten en una òpera és una experiència que val la pena viure i agraeixo poder participar-hi. I al liceu perquèhi ha apostat.” 

En relació a la direcció a distància, Prat diu: “No sóc ben bé un director musical, sento que sóc mes aviat un professor de cambra. Sis grups que s’han preparat prèviament l’obra i l’han mostrat davant nostra. Jo he estat una mica l’oida externa, aportant  matisos que ajuden a millorar i que necessita el públic per rebre tota la informació musical. També m’agrada acompanyar al Marc a la seva proposta escènica. De vegades entren en dilema música i el text. Entre els dos hem ontentat trobar una solució el més musical possible.”

També és una proposta  proposta interessant treballar sis compositors molt diferents i 6 propostes estètiques diferents sis emocionalitats diferents. “És molt interessant i enriquidor. I 6 maneres diferents d’entendre obra i servir-la des de l’escenari. sis compositors, un d’ells soc jo. M’ha anat be saber l’ordre també.”

Doncs ja ho tenim. Una mica de informació pràctica:

SIS SOLOS SOLES
Òpera de Butxaca i Nova Creació (OBNC)

Música de
Agustí Charles, Mario G. Cortizo, Raquel García-Tomás,
Joan Magrané, Lucas Peire i Francesc Prat

Llibrets de
Cristina Cordero, Oriol Pla, Marc Rosich,
Victòria Szpunberg i Helena Tornero.

  • 01 Novembre 2020 (Diumenge) / 17:00
  • 01 Novembre 2020 (Diumenge) / 18:30
  • 01 Novembre 2020 (Diumenge) / 20:00
  • Entrades, aquí
bANNER amic ficcions 2020