Francesc Casadesús, director artístic del Festival Grec, destacava a la presentació de les xifres de balanç que s’ha fet avui al palau de la Virreina la dada rècord d’ocupació de l’amfiteatre (un 90%, el màxim assolit mai en les 42 edicions de festival) com a exemple de la satisfacció amb què tanquen aquesta edició 2018. Enguany han assistit a les 399 funcions i diverses activitats paral·leles del festival 114.281 espectadors (107.401de pagament) i hi ha hagut una ocupació mitjana del 73,3. En conjunt, la xifra d’assistents és lleugerament inferior a l’any passat (122.000), però amb 20 espectacles menys programats l’ocupació és moderadament més alta enguany (un 73,3%, 68,9% el 2017).

Casadesús ha insistit que el seu repte és “seguir reduint espectacles” i “cuidar més les propostes artístiques”. El director artístic assenyalava una dada no mesurable per evidenciar la satisfacció amb què afronten el final d’aquesta edició: “Això no ho teniu en xifres, però la sensació general és que el festival ha anat molt bé, que artísticament hem pujat un graó i que els artistes locals han fet un salt. Tenim ‘sensació de festival'”. Així mateix, ha destacat l’alta assistència als espectacles internacionals per sobre d’anys anteriors i la incorporació a la programació només d’aquelles propostes de ciutat amb les quals el Grec té una implicació.

Casadesús ha valorat l’impacte a crítica i públic d’alguns espectacles: Vània, o Una gossa en un descampat. També ha destacat la bona impressió que han causat les activitats multiculturals de la Plaça Margarida Xirgu, convertida en la “Plaça Major” del festival amb tota mena d’espectacles al carrer.

El Grec Ciutat perd espectadors

Si el nombre de participants en els espectacles de l’amfiteatre ha estat de récord, per contra, la xifra d’espectadors als espais de l’anomenat ‘Grec Ciutat’ han anat a la baixa. Han estat 46.399 persones les que han assistit als 39 espectacles programats, el que suposa una mica més del 59% d’ocupació. Enguany, el públic del Grec s’ha fet una mica més local, amb un 82% dels assistents procedents de la ciutat (l’any passat van ser el 76%), i també més jove, amb una mitjana d’edat de 40 anys. Casadesús ha detallat que un 10% dels assistents han adquirit algun tipus d’abonaments -senyal de “fidelització” al seu entendre-, però també ha apuntat que al voltant del 80% ha estat públic “nou” del festival. El comissionat de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, s’ha sumat a la valoració en positiu d’aquesta edició del Grec. Segons assegura, el festival és “cada vegada més referent i prescriptor d’espectacles internacionals”. Si enguany el festival el viatge ens ha fet recórrer la ruta de la Seda, el 2019, el recorregut que ens faran fer començarà a Melbourne i acabarà a Nova Iork. Austràlia serà el país convidat. “Preparem-nos pels cangurs, els deserts i els paisatges oceànics”, ha assenyalat Cesc Casadesús per tancar la trobada d’avui.

  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón