Després de la presentació de l’Espectacle Inaugural A Tocar!, de Baró d’Evel i Cia,  Cesc Casadesús, director del Grec Festival de Barcelona, ha tornat a convocar avui als mitjans per parlar d’un bloc de la programació que s’ha hagut també de repensar a causa de la Covid. És el s’ha titulat El Grec en Obert i que concentra diferents i imaginatives maneres de seguir el Festival, d’una manera no presencial. Inclou, entre d’altres, els espectacles internacionals coproduïts pel Festival i  que no poden viatjar a Barcelona. Alguns es mantenen i es podran veure en streaming o algun altre format i d’altres passen al Grec 2021.

Però El Grec en obert, com ha dit Casadesús, és el que “s’escola per tots els racons possibles.” Concentra 40 propostes que ocuparan diversos espais en un programa que s’ha classificat en cinc línies:  Conexions Llatinoamericanes, Fila Cero, El Grec a peu, Grec converses  i Grec professional.

Comencem per les Connexions Llatinoamericanes, que ens permetran una visió de l’Amèrica Llatina potser més reduïda del previst , però no menys interessant. Disfrutarem del director de Timbre 4 (Buenos Aires),  Daniel Veronese, que proposarà un assaig en directe des de Buenos Aires del seu últim espectacle Una persona deprimida, de David Foster Wallace,  un monòleg ‘interpretat per María Onetto.

Des de Santiago de Xile, arribaran càpsules amb reflexions i entrevistes sobre el que està passant allà, coordinades per Manuela Infante i  Gabriel Calderón. I, sobre Mèxic, coneixerem les ‘opinions artìstiques’ de Los Colochos.

També es podrà veure La letra escarlata, “un monòleg de  Angelica Liddell que s’ha readaptat amb la presència d’altres persones.” L’Agrupación Señor Serrano parlarà de feixismes a través de pantalles a The Mountain; el projecte de Txalo Toloza-Fernández & Laida Azkona fet a l’Amazones, criticarà la situació política d’aquella zona…

Les diverses sales de Barcelona que hi participen han creat el web teatresdeproximitat.ct, des d’on es podran seguir 22 activitats com tallers, audiovisuals, lectures dramatitzades col·loquis… L’Antic Teatre se centrarà en la producció Brasil Segrestat, amb la presència d’artistes censurats pel règim de Bolsonaro. “Seran activitats que reflexionaran sobre la censura i tot el que està passant al Brasil.”  

La Fila Cero tindrà artistes locals com Pedro Páramo i El Màgic d’Oz, els nous projectes de Pablo Messiez amb Sílvia Pérez Cruz; Pau Miró, Denise Duncan, Josep Maria Miró, Rhum & Cia… I una reflexió de José y sus Hermanas sobre el turisme, que mostra la ciutat filmada, amb i sense turisme. També  “hem recuperat La Gavina, amb direcció d’Alex Rigola,  que s’havia d’estrenar a La Villarroel i, per pocs dies, es va haver de suspendre.”

Dins la Fila Cero, l’Obrador de La Beckett acull el que ha anomenat Dramatúrgies Distanciades, que fa referència a lectures, tallers… I Roger Bernat presentarà el seu espectacle Sodoma, ara amb l’afegitó o 120 dies de confinament. Seran 24 hores seguides de connexió durant les que es parlarà amb autors de diferents països de l’Amèrica Llatina i de l’Estat espanyol.

El Grec a peu. Es refereix a les passejades a peu en família, una proposta preparada conjuntament amb el Festival Flikr, Ciutat Vella i Montjuïc. “Hem decidit no fer res a les places, només passejos”, diu Casadesús. La Casa Amèrica ofereix visitar llocs de Barcelona connectats amb l’Amèrica Llatina com ara el mateix Palau de La Virreina; pel barri del Raval passejaran les històries dels carrers de Bogotà La noche sin tiempo, i Lali Àlvarez ens portarà al Jardí Botànic.

I el Grec Converses serà, potser, el més insòlit, perquè necessita la total complicitat amb el públic.  Catalunya Ràdio acollirà el consultori Consultes Poètiques, coordinat per Andreu Gomila, Josep Pedralsi Martí Sales. El públic ha de trucar i apuntar-se per poder rebre trucades dels poetes, que, a més d’atendre’l, li llegiran poemes seus o d’altres. Entre els que estan disposats a atendre i recitar hi ha  Lluís Soler, Sílvia Bel, Alba Pujol, Anna Alarcón i Iván Morales. El Consultori durarà dues setmanes.

El Grec Professional és manté amb tres dies d’activitats per donar a conèixer les produccions als professionals, on es reflexionarà sobre les xarxes, la mobilitat, les formes de crear i “intentarem donar pistes sobre com seran les produccions al futur.”

El Director del Grec s’ha acomiadat destacant que, malgrat les condicions, el Grec ha pogut tirar endavant i “amb una de les programacions més àmplies que ara mateix es poden trobar per Europa.” 

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània