'Wonderland', de Gallim Dance Company

La joveníssima coreògrafa Andrea Miller (Utah, 1982) va fundar la Gallim Dance Company l’any 2007. “És sorprenent, perquè en tan sols set anys, ha fet esclatar una autèntica explosió al món de la dansa”, explica Ramon Simó, director del Grec, a la roda de premsa sobre Wonderland, un gran espectacle escollit per a la inauguració del festival, i que ens l’ha explicat tot sol perquè els artistes encara no han arribat de Nova York. La seva proposta es caracteritza per una exigència física molt alta: “És com si volgués mostrar el procés d’esgotament de les persones, com a metàfora d’un procés de despullament davant del públic. Posa els ballarins en situacions extremes, particulars. Per això els seus espectacles no duren mai més d’una hora”, continua Simó. La inauguració oficial és el dia 1 de juliol i –alerta- només es podrà veure dos dies (1 i 2), al Teatre Grec (Amfiteatre).

Wonderland es va estrenar el 2010 amb una dotzena de ballarins a escena. Està inspirada en una exposició de l’artista xinès Cai Guo Qiang:“Fa ironia sobre un món feliç, el món de l’optimisme, un món perfecte. El món fals on estem vivint. Comença amb un somriure que es va transformant en tortura. És el món que només permet ser feliç, el que acaba sent infeliç”, continua Simó.

Per situar-nos en la magnitud de l’espectacle, el director ha explicat que Cai Guo Qiang, que és conegut mundialment per les seves grans instal•lacions, “sempre utilitza el número 99 perquè l’interpreta com el número de la incompletesa, allò al que li falta només un punt per arribar al tot però no ho aconsegueix. Diu que darrera aquesta mancança és on s’amaga l’infinit.”

Miller, seduïda per aquesta estètica, s’inspira, doncs en Head on, una instal•lació on es mostraven 99 llops estavellant-se en una paret de vidre a partir d’un salt majestuós.“És una metàfora de la mentalitat de ramat, amb molts significats i moltes lectures.” Aquests llops mostren tota mena d’expressions: dolor, alegria, desconcert… Els veurem córrer, estavellar-se, caure, volar, tornar al principi i repetir els moviments.

Tindrem el privilegi de veure l’obra original: “Tenen una versió reduïda amb menys ballarins per fer les gires. Però jo la vaig veure completa i és així com la volia. Els hi ho vaig demanar i, tot i que els va estranyar perquè no ho demana ningú, ho van acceptar. Per tant, veurem una versió inèdita a Europa!”

Serà el primer cop que la Gallim Dance Company vindrà a Barcelona. Ha estat un cop a Madrid, amb un altre espectacle. Miller, de mare espanyola, ha estat nomenada aquest mateix any Guggenheim Fellow per la John Simon Guggenheim Memorial Foundation.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània