El Teatre Grec, escenari estrella del festival d’estiu de Barcelona, s’obre per primera vegada al públic familiar diumenge que ve amb un espectacular muntatge de Romeo i Julieta. “El teatre infantil té un sostre de vidre. Ricardo Szwarcer, director del Grec ha ajudat a trencar-lo apostant-hi fort amb un espectacle basat en la música de Prokófiev“, afirma Anna Fernández, membre de Per Poc, companyia que ha triomfat amb les seves marionetes ni més ni menys que a la sala principal del Konzerthaus de Viena.

La proposta, a càrrec de la companyia Per Poc, culminarà un cap de setmana dedicat als nens amb 11 espectacles de 0 a 100 anys. La marató infantil arrencarà divendres, 13, amb Fairy tales, del japonès Nori Sawa, i s’acabarà diumenge, 15, a les 22.00 hores, amb la romàntica història dels amants de Verona, a l’impressionant escenari a l’aire lliure de la ciutat. “Si bé és veritat que el teatre infantil ha tingut presència en altres edicions des del 1979 el cert és que ara, per primer cop, entrem per la porta gran del Grec“, destaca Maria Agustina Solé, una veterana de La Trepa, el nou muntatge de la qual, El meravellós Màgic d’Oz triomfa al Jove Teatre Regina.

Diversos muntatges del Grec estan pensats per a nens de 0 a 3 anys com per exemple Tondo Redondo i La pilooota. Pel que fa a Romeo i Julieta, els creadors afirmen orgullosos que l’han representat davant de tota mena de públic. Els costa recomanar un límit d’edat per enfrontar-se a aquesta història d’amor entre dos joves pertanyents a clans rivals. “Cada nen és diferent. Però, si no han vist mai res de semblant, que no tinguin por. La història els enganxa“. I afegeix: “Ens agrada la música simfònica i, com que nosaltres l’hem descobert tard, ens hem inventat una manera diferent d’acostar-la a tota mena de públic. És una pena esperar a fer-se gran per descobrir-la“.

80 MÚSICS
El muntatge està interpretat per una narradora (Mònica Glaenzel), unes vistoses marionetes de grans dimensions manipulades per tres persones i 80 músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), dirigida per Xavier Puig. L’original muntatge adapta fidelment el trepidant relat de William Shakespeare i la preciosa música que Prokófiev va crear per al ballet. La versió de Per Poc condensa l’acció i la composició en una hora. La narradora situa el context en què es porta a terme l’acció i descriu les emocions dels personatges a través d’un text breu recolzat en la colorista i descriptiva música.

Les teles amb què han estat confeccionades les marionetes són clau. “Representen l’ànima del personatge. Tenen un valor interpretatiu, permeten expressar diferents sentiments. Donen molt de joc“, afirma. “Crear aquesta obra ha sigut un somni. Per sort, hi ha gent en orquestres d’Espanya com Pedro Navarro, de la Sinfónica de Murcia, que ens animen“, explica Fernández. Romeo i Julieta es va estrenar a Múrcia l’any passat i el seu pròxim projecte serà amb la Real Filarmonía de Galicia.

TROBADA INTERNACIONAL
La concentració d’espectacles per a un públic infantil el cap de setmana que ve no és per casualitat. Hi coincideix una trobada de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics a l’Institut del Teatre. Les sales Ovidi Montllor i L’Espai Lliure oferiran la majoria de propostes que faran que Montjuïc es converteixi en una mena de chiquipark cultural amb grups de gran qualitat.

  • Concert del 30è Aniversari
  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story