Jornada de portes obertes al Liceu.

Si fa 15 anys el Liceu va reobrir les seves portes amb el lema El Liceu de tots, aquest nou curs vol ser-ho més que mai i commemorarà l’efemèride amb un seguit d’actes paral•lels a la temporada que es mouen entre l’agraïment al ciutadà que va fer possible la renovació després de l’incendi i la constatació de que, malgrat el temps que corren i especialment per a la casa, el Gran Teatre vol seguir a la primera divisió dels teatres d’òpera d’arreu del món: “El Liceu és de tots i tots som Liceu. No volíem passar de puntetes per l’aniversari. És el moment de veure que l’organització del teatre va endavant”, va explicar ahir el director del Liceu, Roger Guasch, en una trobada amb els mitjans. Hi era també la nova directora artística general, Christina Scheppelmann, que va aprofitar per anunciar la seva nova adjunta al càrrec, Leticia Martín, que substitueix a Ivan van Kalmthout i complementa així les vacants que quedaven pendents en el procés de reforma després de la marxa de Matabosch.

Els actes del 15è aniversari es configuren sense estar renyits ni amb l’austeritat ni amb l’apropament a la ciutadania, i recuperen per exemple iniciatives com l’òpera a la platja, una idea original del teatre i que altres cases d’òpera d’arreu del món han emulat: “Aquest cop anirem més enllà i farem Òpera a la fresca, amb la intenció d’estendre-ho per diversos punts del territori”. El títol triat serà La Traviata, el proper juliol, amb el llistat de poblacions encara en procés d’elaboració.

Però entre les novetats amb que primer es trobarà l’abonat és amb una revista bimensual titulada Obertura que, amb una cinquantena de pàgines i una tirada d’11.500 exemplars, substitueix amb un nou format el full informatiu. El primer número, a més d’incloure extensa informació sobre les produccions de Il Barbiere di Siviglia i La Traviata, està dedicat a l’efemèride dels 15 anys amb especial atenció a Turandot, el títol de Puccini que va obrir el nou teatre amb una producció dirigida per Núria Espert.

Durant els anys de la reconstrucció van ser molts els teatres privats de la ciutat que van oferir les seves instal•lacions al Liceu per a que la seva programació d’òpera seguís funcionant. Il Barbiere di Siviglia, per exemple, que en quinze dies obrirà la nova temporada, es va veure al Teatre Victòria del Paral•lel. També a mode d’agraïment vers el sector de les arts escèniques, el Liceu acollirà el proper 15 de setembre la tradicional gala Catalunya Aixeca el Teló, amb la que els teatres públics i privats del país inauguren cada any el nou curs teatral.

L’agraïment a la ciutadania arriba de manera ben explícita el proper 24 de setembre amb un concert obert a tothom que, amb desig de continuïtat els propers anys, vol convertir-se “el concert de benvinguda de la temporada” i que aplegarà a l’Orquestra Simfònica i al Cor a la Plaça de la Catedral a les 20h. Un cop inaugurada la temporada oficialment el 14 d’octubre amb La Traviata i sense oblidar-se de la ciutadania, el 2 de novembre a les 18h hi haurà un reconeixement als veïns de Ciutat Vella: “Un barri que va patir de tot i més durant totes les reformes”. Serà a través d’un concert del Cor a Santa Maria del Pi amb benefici destinat íntegrament a la reconstrucció d’un pavellons interns i El Teatret que hi ha al parc interior de la basílica.

Guasch va voler deixar clar en el programa d’actes tampoc s’oblidaran dels mecenes que van fer possible el nou Liceu, no en va des del 1999 fins a dia d’avui la seva aportació al Gran Teatre ascendeix a 92 milions d’euros. Ja cap a la primavera, el 19 d’abril, es celebrarà un concert benèfic que sota el títol Nous valors, noves veus vol implicar les veus emergents de la lírica nacional i internacional.