El director general del Liceu, Joan Francesc Marco, va insistir ahir en la necessitat d’una nova llei de mecenatge que, amb importants desgravacions fiscals, convidi els amants de l’òpera a contribuir al finançament del Gran Teatre, especialment davant la situació de crisi i les dificultats que passen les administracions públiques. El teatre, que encara desconeix l’import de l’esperada subvenció de la Generalitat, preveu presentar a finals de febrer un pla de mecenatge internacional amb el qual exploraria les possibilitats d’obtenir recursos econòmics als Estats Units on, segons va assenyalar Marco, la legislació és generosa per a les persones i empreses que destinen diners a la cultura, amb desgravacions del 60 o 70%.

Ara com ara no està previst al Liceu cap ERO que afecti els treballadors, però sí que s’espera amb certa urgència l’aprovació del crèdit de sis milions d’euros sol•licitat a La Caixa i tres entitats bancàries més per eixugar el forat de les indemnitzacions per acomiadaments que, segons fonts properes al teatre, podria resoldre’s positivament al llarg d’aquesta mateixa setmana.

Pel que fa a la campanya de micromecenatge que va iniciar al desembre la plataforma Actuem pel Liceu, formada per particulars i entitats entorn del coliseu –Amics del Liceu, Conservatori del Liceu, Cercle del Liceu, Associació de Liceistes del 4rt i 5è pis i la Societat del Gran Teatre del Liceu–, la recaptació es manté fins ara molt allunyada de les previsions realitzades. Aquesta iniciativa activa de micromecenatge aspirava a obtenir 1,5 milions d’euros en sis mesos per garantir la continuïtat del centre, però de moment la xifra se situa al voltant dels 80.000 euros.

No obstant això, tal com va anunciar a la seva presentació l’esmentada plataforma, falta per desplegar un pla d’actuacions i concerts que estimulin la proposta. Això podria posar-se en marxa de manera imminent.
D’altra banda, en l’entorn del Gran Teatre pren forma la idea que Xavier Solà, actual Secretari General de Cultura, opta a ocupar la direcció general del Liceu en substitució de Joan Francesc Marco, el contracte del qual venç al juliol. No està clar, en tot cas, que Solà es mantingui en el seu actual càrrec fins a l’esmentada data. La conselleria de Cultura, de moment, ni confirma ni desmenteix. Mentrestant, els passos que estaria fent Solà apuntarien en aquesta direcció.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>