Aquest dissabte 1 de febrer engega a Badalona la 20a edició del Festival Internacional de Màgia – Memorial Li-Chang, una de les cites anuals més importants del gènere a Catalunya, que porta aquest nom en homenatge al reconegut mag badaloní “per mantenir viu el llegat de Joan Forns i Jordana, el Xinès més famós de Badalona!” Aquest any es desenvoluparà al Teatre Zorrilla, al Teatre Principal i al Teatre Blas d’Infante que s’hi afegeix. A més, s’han programat nombroses activitats paral·leles que s’aniran desenvolupant per diversos espai de la ciutat “perquè és un festival molt de Badalona i volem que arribi a tots els racons.” Tot això i molt més ens ho han explicat aquest dijous en una roda de premsa molt amena, plena d’al·licients i trucs de màgia. Hi han assistit Enric Magoo, director artístic del festival des del principi; Edu Pericas, gerent de Badalona Cultura i el Mag Selvin al que se li atorgarà aquest any la Menció Honorífica a una vida dedicada a la màgia.  

L’Enric Magoo no ha pogut evitar d’obrir l’acte ‘traient cireretes’ d’una ampolla de cava que hi havia damunt la taula.  I només ha estat el començament d’una trobada plena de màgia: “Portem 20 anys fent coses especials. I també consolidant coses noves que han anat sorgint! Ens fa molta il·lusió veure com cada any es prepara aquest festival amb molta empenta! La columna vertebral més visible és el teatre, però hi ha moltes més coses.” El Festival se celebra pràcticament cada dia fins al 17 de març, amb activitats variades de petit, mitjà i gran format, que s’escampen per diversos espais de la ciutat. Les grans cites, però, es reserven per als caps de setmana. L’edició d’enguany compta amb els espectacles de diversos mags reconeguts amb múltiples premis nacionals i internacionals, com el Mag Marín, el mag Woody Aragón, els portuguesos Tá na manga o el finlandès Marko Karvo.


PRIMERA SETMANA: DISSABTE COMENÇA AMB LA TROBADA DE MAGS!!!

Aquest dissabte 1 de febrer, engega amb la Trobada de Mags,“perquè és tota una festa i som els únics de Catalunya que ho fem. Portem mags de diferents llocs de Catalunya i els unim en un Centre Comercial. Allà intercanvien coses i ensenyen el que es cou a les seves ciutats o províncies a tot el públic assistent.” Compta també amb una animació itinerant, amb la participació de 20 mags que provenen de diverses associacions de Catalunya (l’ACAI-SEI – Cercle de Barcelona-Societat Espanyola d’Il·lusionisme, l’Associació de Mags Il·lusionistes de Lleida, el Cercle Màgic Tarragona – Tarradacabra i l’Acadèmia Màgica de Girona – Societat Espanyola d’Il·lusionisme).

La trobada tindrà lloc al Centre Comercial Màgic (a l’avinguda Concòrdia), dissabte dia 1 de les 12 a les 14 i d les 16.30 a les 20.30 h. La coordina el Mag Pau Segalés i “serà tota una manifestació itinerant de màgia,” prometen.

Tot seguit, el festival descansa una setmana i reprendrà el dissabte dia 8. Us fem un tast del programa.
———————————————–

SEGONA SETMANA
MÀGIA I HUMOR

Woody Aragon

Teatre Principal
Dissabte, 8 de febrer, 20.30 h

 

“És una Gala de Màgia plena d’humor, cabaretera i pensada per a adults, en el concepte Cafè-Teatre”, explica Magoo. I continua: “La gent entra, pren una copa i gaudeix de màgia còmica d’aprop, monologuistes i còmics diversos.”  Serà presentada pel mestre de cerimònies atípic i polifacètic Marcel Tomàs i hi actuen els Mag Marin, “un jove mag divertit i atrevit que ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Màgia amb la màgia clàssica de cartes.” I el mag i Woody Aragon. “En Woody fa màgia amb cartes que es podran veure amb detall gràcies a una pantalla gran. És un artista molt apreciat, potser un dels mags més influents a nivell mundial. El contracten grans teatres d’arreu del món i ha estat guanyador en dues ocasions del Premi mundial de Cartomàgia. Té l’agenda plena! Però ens ha pogut fer un forat, per celebrar aquests 20 anys!”, diu en Magoo.
———————————————–

TERCERA SETMANA
Espectacle:
CONFIDÈNCIES D’UN PRESTIDIGITADOR
16 de febrer, 19 h
Teatre Principal

L’Enric Magoo, que a més de director del festival és un gran il·lusionista, celebra els seus 40 anys als escenaris. I ho fa amb aquest espectacle que comunica amb el públic:  “Li explico d’on vinc i com es cou el motor que ens fa arrancar des de dins, per aconseguir el que el públic veu.” Per a la presentació ha escollit jocs o números amb reconeixement internacional, com ara el guanyador del 3r Premi Mundial de Màgia Còmica.
———————————————–

QUARTA SETMANA
GALA INTERNACIONAL DE MÀGIA XX MEMORIAL LI-CHANG
Dies 21, 22 i 23 de febrer
Teatre Zorrilla

“Aquest és el cap de setmana més mediàtic, la joia de la corona!”,
assegura Magoo. I és que arriben mags de llocs tan diversos com  Itàlia, Portugal, Perù, Finlàndia, Madrid, Sevilla… A més: “Aquest any hem aconseguit la paritat absoluta, amb un 50% de dones i un 50% d’homes. I pensem que, com a festival, hem col·laborat a que sigui així. Un festival com el nostre potencia l’ofici i fa que agradi a les dones, que al principi n’hi havia ben poques. En 20 anys hem arribat al mig i mig!”, assegura Magoo, tot cofoi.

Coneixerem una maga peruana, la Gisell (Premi Congrés Nacional de Màgia 2017). “Va guanyar un premi de màgia fa 2 anys. Combina la manipulació amb el joc teatral. Fa aparèixer i desaparèixer coses… llueix molt el que fa!” També hi actuen els portuguesos Tá Na Manga, que presenten “un show molt original i poètic, que consisteix en  un concert de baralla i piano a quatre mans!”

I des d’Itàlia, el mag Shezan transportarà al públic a un món fantàstic a la recerca d’un geni màgic amb les seves llànties. També del sud de la península arriba el mag sevillà, Hector Ruiz, que presentarà el número de grans il·lusions que va fer al programa Penn and teller’s fool us!de la televisió de Las Vegas. Tancarà la Gala el mag finlandès Marko Karvo, guanyador del primer premi als Campionats del Món de Màgia FISM 2015, “que ofereix el millor espectacle de màgia amb aus que es pot veure avui dia.” El fil conductor de la gala anirà a càrrec de Jaime Figueroa, “un mag madrileny innovador i pervers que demostrarà que la màgia també pot ser molt divertida.”

 

El Mag Selvin

MENCIÓ HONORÍFICA AL MAG SELVIN
El premi es lliurarà públicament durant el transcurs de la Gala Internacional de Màgia del divendres 21 de febrer.

La menció honorífica del Memorial Li-Chang es concedeix cada any des del 2008 a una personalitat o empresa del món de la màgia que hagi dedicat la seva vida a la màgia. L’Enric Magoo l’ha presentat així: “Enguany és per a algú que s’ho mereix molt especialment, perquè, a més de Mag, és un dels pocs que mantenen l’especialitat de la ventrilòquia: el Mag Selvin. De ventrílocs n’hi ha molt pocs i Selvin n’és un. Té vora 60 anys i en porta 50 com a professional! Ha aportat molt al món de la ventrilòquia i al de la màgia. En aquests 20 anys del Memorial, ha participat en 19 ocasions com a professor, presentador, a les biblioteques…  Els secrets i curiositats del seu art, l’han portat, durant tots aquests anys a sales de festes, teatres, TV i ràdio, i ha creat i dirigit diversos festivals internacionals de màgia, com els de Balaguer o Sta Susanna.”

En Selvin, que ha estat guardonat en diverses ocasions amb premis com el Premi a l’Actuació més Original del Concurs Nacional Juvenil de Màgia de TVE, compta amb una llarga trajectòria al món televisiu. Ha participat a programes que van marcar una època com ara Un, dos tres o Angel Casas Show, i també al món dels festivals, dirigint el Medimagic i el Festival de Música de Mediona.
———————————————–

PREMI LI-CHANG GALA INTERNACIONAL DE MÀGIA
Diumenge 23 a les 19h

En el transcurs de la gala de diumenge, es lliurarà el Premi Li-Chang a aquell mag o grup que hagi actuat a les gales de màgia i que hagi obtingut el reconeixement més gran per part del públic que hagi assistit a les tres gales, al que es convidarà a votar. “Així sabem qui i com han arribat a la sensibilitat dels espectadors, en funció dels que triïn.” Per a aquest fi, es disposarà d’un sistema de votació durant les gales de divendres, dissabte i diumenge matí.
———————————————–

MagiKart

QUARTA SETMANA. CLOENDA
GALA SOLIDÀRIA DE MÀGIA
Teatre Blas Infante
Diumenge 1 de març,
18 h

El punt final del festival el posa la Gala Solidària de Màgia, que ja està arrelada com a cloenda del festival. MagiKart – una associació de màgia de Badalona va sorgir a partir d’edicions anteriors – i Daniel Sánchez –  Premi Jove Li-Chang 2019,  seran els presentadors d’aquesta última jornada:  “Són joves que han nascut professionalment en el context del festival. Ho preparen ells mateixos i això ens agrada perquè és un mirall que ens mostra que de les llavors neixen arbres!” Compta amb la participació de l’escola Danzalona.

La recaptació de la gala es destinarà al projecte Solidarimàgia, una iniciativa que porta la màgia a les regions més desfavorides del món, “i que necessiten il·lusions!”  Enguany actuarà al Senegal i a diversos camps de refugiats.


ACTIVITATS PARAL.LELES
A banda dels espectacles programats a les sales, el Festival Internacional de Màgia de Badalona també es nodreix d’actuacions a diversos punts de la ciutat, pel carrer i també a biblioteques i a centres cívics. Es fan activitats diverses com ara tallers per a infants de 6 a 12 anys; i el taller de formació Màgia i il·lusionisme per a mestres i educadors/es “que així es poden nodrir i programar ells mateixos les activitats a les escoles. I s’ofereix a tothom la possibilitat de participar a diverses activitats organitzades amb la intenció d’omplir de màgia els carrers i arribar a tothom.” 

Magoo també ha destacat la participació de les biblioteques de Badalona en la celebració de la Harry Potter Book Night amb tallers i activitats, que tindran lloc el 6 de febrer.

“Una de les coses que ens fan únics és que les activitats s’organitzen directament des de l’ajuntament, que ho fa per fomentar la cultura a la ciutat. És un festival de la ciutat. Els bars i els restaurants també programen coses de petit format als seus locals. Tothom s’hi sent adherit!”, diu el director.

La ‘festa’ ha acabat amb diversos números de màgia que ens ha fet Magoo a tots en general i a alguns companys. Tots ens han deixat ben garratibats, però n’hi ha hagut un molt divertit que no s’acabava mai. Una companya havia de apretar un conill ben fort dins la ma i, cada cop que l’obria, en sortien més conillets. Al final, ha donat vida a una bona manada!

Més informació, aquí

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània