El Mercat de les Flors, que aquest any celebra els 25 anys de la seva existència, donarà el tret de sortida a la nova temporada el 18 de setembre amb un ball que tindrà lloc en acabar Mi madre y yo, que la coreògrafa Sònia Gómez va crear per a ella i la seva mare. Serà una sessió de Silent disco, un nou concepte en què dos Dj’s punxaran simultàniament.

Un principi festiu per a una temporada plena de propostes, moltes, moltíssimes, a raó de gairebé dues per setmana. No hem volgut baixar la guàrdia ni el llistó. Ens ha costat però estic content perquè podem presentar una programació coherent, interessant i amb molts missatges al darrere, diu Francesc Casadesús, director artístic del Mercat, que aposta per reivindicar l’impacte de l’art en les persones que és l’expresió de la màxima llibertat. La programació vol crear expeiències, sensacions i obrir els ulls a altres perspectives com ara la filosofia, continua Casadesús. Un d’aquests objectius va lligat amb el fet de fer ballar el públic. Es faran accions al carrer per a ballarins no professionals, danses que parteixen de l’àmbit popular com el hip hop, el folklore i els balls de saló. Volem estar oberts al màxim.

El primer trimestre, encara aniran de nòmades. La Sala Maria Aurèlia Capmany encara està en obres i ens hem inventat un cicle de itineraris per diferents llocs de la ciutat, anuncia Casadesús. També s’utilitzarà la plaça Margarida Xirgu amb veles de circ. En aquest sentit va anunciar el retorn per al desembre de la companyia Le Baro d’Evel Cirk amb l’espectacle e sort du dedans, de Blay Mateu i Camille Decourtye, que va haver de plegar abans d’hora per indisposició de la artista, quan tenien el ple absolut de la vela.

La sala gran reobrirà ja el mes de gener amb l’espectacle Kontakthof, de la companyia Pina Bausch. Es tracta d’una coreografia que Pina va reprendre amb avis de més de 65 anys i amb adolescents de menys de 15. Vam escollir la versió per a joves perquè al mateix temps s’estrenarà una pel•lícula al Verdi a la que podrem veure els avis , explica Casadesús.

Tornem a l’actualitat. Aquest setembre s’inicia el cicle Miraquiballaquí, que mostrarà un retrat generacional de companyies de tot l’estat gràcies a la complicitat amb el circuit de Teatros Auditorios a més de diversos col•lectius de dansa de Catalunya. Entre d’altres hi participarà Cobosmika Company, Pepe Hevia, Belen Maya, Mopa Producciones, Otradanza, Trànsit Dansa, Bebeto Cidra, Thomas Noone… Aquest cicle es podrà representar a la Sala Ovidi Montllor.

Els 25 anys del Mercat coincideixen amb un altre 25 aniversari, el d’Àngels Margarit, que ha volgut compartir aquest viatge amb el Mercat i s’ha avançat a la temporada oferint Le Meridien Barcelona 712. Al novembre tornarà amb Kolbebasar, Corol•la, Cartografies, Solo por placer i Larandland, un recorregut únic per les grans coreografies d’aquesta gran artista catalana, fundadora de la companyia Mudances.

També passarà pel Mercat l’espectacle En attendant l’inattendu, creació conjunta de dues maneres d’entendre la dansa ben diferent: Toni Mira i Claire Ducrueux. L’espectacle s’estrenarà aquesta setmana a FiraTàrrega.

La programació internacional recupera també grans noms de la dansa com Akram Khan, amb una coreografia inspirada en la poesia àrab que compta amb la ballarina catalana Laia Aiguadé; el retorn de Sidi Larbi Cherkaoui amb Babel, una producció que reflexiona sobre el fet que ens comuniquem en diversos idiomes; l’israelià Hofesh Shechter amb la creaqció Political mother i Kadder Attou que fusiona la dansa katak amb el hip hop.

A banda de la programació, que podeu consultar a la web del Mercat, hi ha altres novetats. Una és que s’introduiran tres espectacles familiars. Una altra, menys artística però molt interessant, és que el Mercat serà dels pionners, conjuntament amb el teatre Lliure, l’Auditori i el TNC, en vendre directament les entrades a través de la xarxa. Pepe Zapata, director de comunicació del Mercat, pensa que és imprescindible establir una altra relació més directe amb el públic i les xarxes socials en són una bona via que permetrà, alhora, conèixer el perfil de l’espectador i així, preparar una programació més d’acord amb la demanda.

Una altra novetat és que, d’acord amb la voluntat d’atrapar més públic, les entrades es vendran a preu de cinema, és a dir, a partir de 10 euros. I hi ha programes educatius, conferències, trobades amb creadors i molta il•lusió. Compartim-la. Queda dit: el Mercat ens convida a ballar. I va de debò.