Salvador Sunyer, director del Temporada Alta

El Festival Temporada Alta ha envIat un comunicat en què denuncia la demanda de devolució de l’IVA de les subvencions culturals dels últims 4 anys (DEL 21%) per part del Ministerio de Hacienda. Us el reproduïm:

El director del Festival Temporada Alta Salvador Sunyer, ha manifestat la seva disconformitat i “l’enorme dificultat que suposa” la reclamació que en els últims mesos ha tramitat l’Agència Tributària del Ministeri d’Hisenda sobre el festival de teatre “i altres equipaments i entitats culturals del país” dde l’IVA de les subvencions atorgades en els últims anys. Per a Sunyer “és absolutament impossible continuar fent un festival com aquest en aquestes condicions.”

Sunyer ha fet aquestes declaracions en el marc de la Setmana dels Programadors en Temporada Alta, una programació intensa d’espectacles de Creació Contemporània que concentra al voltant de 10 propostes escèniques 1 important acte presència de programadors internacionals, amb la voluntat de fer més visible aquest gènere i seva internacionalització davant de la dificultat de trobar espais de programació per a ells al nostre país i un públic que encara cal conquerir.

Fins avui les administracions públiques han atorgat les subvencions a projectes culturals sense considerar-les subjectes a IVA, ni en el moment de concedir-les ni en les justificacions administratives posteriors. Les diferents intervencions de totes les administracions públiques han validat durant aquests anys el supòsit que les subvencions no portaven IVA. Des de fa uns mesos el Ministeri d’Hisenda, a través de l’Agència Tributària, ha iniciat diversos procediments de reclamació de l’impost -sobre els últims 4 anys de exercici- a entitats culturals, entre elles Temporada Alta, a qui reclama un muntant de 1.400. 000 euros corresponents als exercicis entre 2012 i 2015.

Aquestes reclamacions es fan efectives quan el Congreso de Diputados va aprovar la Lei de Contractos Públicos (publicada al BOE el passat 9 de novembre) que recull l’excepció en Cultura per la qual s’interpreta, d’acord a una directriu europea històrica, que les subvencions culturals no estan subjectes a IVA.

Temporada Alta posa de manifest la difícil viabilitat del festival en un futur immediat. Un projecte que ja té serioses dificultats de tresoreria pels terminis de cobrament de les ajudes “no pot rebre ara un impacte d’aquest volum”., que supera de llarg el milió d’euros. Aquesta notícia és un “cop al sector però per a un festival organitzat des d’una empresa privada suposa un impacte irreversible”.

El Temporada Alta té aquest any un pressupost proper als 3 milions d’euros, dels quals un terç prové d’ajuts públics. Programa prop uns cent espectacles, dels quals 26 són estrenes absolutes, 25 internacionals i 26 produccions o coproduccions. Temporada Alta ofereix més de 50.000 entrades a la venda en aproximadament 170 funcions.

Aquesta notícia també podria afectar altres equipaments com ara com ara el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el CCCB, el MNAC, el Macba i Proa, Productors Audiovisuals de Catalunya.