Foto Marti Artalejo
Jumon Erra i Elena Fortuny en l'entrega del XIV Premi Quim Masó.

Aquest dimecres  s’ha atorgat el XIV Premi Quim Masó al projecte El nedador del mar secret de la Cia. La Danesa. L’obra, dirigida pel dramaturg i director Jumon Erra, és una adaptació de la novel·la autobiogràfica de William Kotzwinkleen sobre la història d’un home que perd el seu fill acabat de néixer.

Interpretat per Lluís Marquès, Júlia Santacana i Elena Fortuny, El nedador del mar secret mostra una visió masculina de la pèrdua d’un fill que aporta i suma a les diferents veus que han parlat sobre la pèrdua en els darrers anys a l’escena catalana. Aquesta és, doncs, una mirada lluminosa sobre la mort, com a fet natural, radical i incomprensible, que a la vegada pot generar bellesa. Alhora, l’estrena de la versió catalana serà la primera adaptació teatral que es fa a nivell internacional de la novel·la de Kotzwinkleen.

El projecte planteja un viatge de recorregut circular i cíclic, on tot comença allà mateix on acaba. Les veus que ens narraran aquesta història són “ell”, l’home protagonista i storyteller, i “ella”, la dona. Des de la taula de treball, aquesta figura escènica femenina organitzarà, farà i desfarà, llençant incidents musicals que contribuiran en la materialització de la posada en escena de l’univers de la dona amb diferents instruments, com la flauta travessera, la guitarra, percussió i la seva veu.

La proclamació del projecte guanyador s’ha fet en el marc de les activitats de Temporada Alta 2020, en un acte obert al públic a la Sala La Planeta de Girona, presentat un any més per l’escriptor Josep Maria Fonolleras i que ha comptat en aquesta ocasió amb l’actuació de l’artista Glòria Ribera.


Sobre William Kotzwinkle

William Kotzwinkle és un novel·lista, escriptor i guionista nord-americà autor d’El nedador del mar secret. Escrita l’any 1974, aquesta és una novel·la autobiogràfica que Kotzwinkle va escriure després de patir la pèrdua del seu fill acabat de néixer per complicacions durant el part. Es va tancar en un cobert del jardí de casa seva i no en va sortir fins que la va tenir acabada.

L’obra, en aquell moment atípica, no va tenir més ressò que la publicació en una revista i algun premi, i no és fins al 2012 –35 anys després– quan Iac McEwan la dóna a conèixer a través dels protagonistes de la seva obra Operació Caramel, els quals en ressalten la seva grandesa. Aquest fet va provocar que l’obra comencés a ser més coneguda i es traduís a diferents idiomes, fet que va propiciar que també arribés a Catalunya.


PREMI QUIM MASÓ

El jurat del Premi Quim Masó 2020, únic premi a Catalunya que finança i impulsa la producció i l’exhibició de muntatges de text en llengua catalana, ha seleccionat 4 projectes, entre les 27 propostes presentades, com a finalistes de la catorzena edició del Premi Quim Masó. El projecte guanyador rebrà una dotació de 40.000 € i el muntatge s’estrenarà a Temporada Alta 2020 i es podrà veure també al Teatre Nacional de Catalunya.

El jurat d’aquesta edició està format per Laura Serra (periodista cultural), Anna Maria Ricard (dramaturga), Pere Puig (director teatral i director de la Sala La Planeta), Rafael Sánchez (Teatre Municipal), Narcís Puig (Temporada Alta), Judit Pujol (directora d’escena), Josep Domènech (Bitò) i Guillem Terribas (que actua com a secretari sense dret a vot). Els criteris de valoració han estat l’interès artístic, la qualitat i la viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

Les altres tres obres finalistes del premi han estat: Un turista se suïcida, text de Sílvia Navarro, presentat per Hause&Richman Produccions; Dona, text de Queralt Riera, presentat per Les Antonietes Teatre i La ruta, text de Lluïsa Cunillé, presentat per Associació Cultural La Ruta 40.

Al llarg dels últims 14 anys, el Premi Quim Masó s’ha consolidat com una plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors/es i directors/e s com és el cas de Pau Carrió, Jordi Oriol/Indigest, d’Albert Arribas, Joan Yago/La calòrica, Josep Maria Miró, Miquel Gorriz, La Conquesta del Pol Sud o Lluïsa Cunillé, entre altres. Des de la seva creació l’any 2006, s’han presentat a les diferents convocatòries uns de 300 projectes.

El Premi Quim Masó es va crear en reconeixement a l’actor, director i productor teatral gironí Quim Masó. Ell va ser un dels fundadors de la companyia El Talleret de Salt, el Grup Proscenium, la Llibreria 22 i Bitò. Impulsat anualment per la Fundació La Ciutat Invisible i la Comissió Organitzadora del Premi Quim Masó, es tracta del primer premi que finança la producció d’espectacles teatrals en llengua catalana i impulsa l’exhibició de muntatges teatrals en català que combinen professionalitat, qualitat i creativitat.

El premi compta amb el patrocini del Teatre Nacional de Catalunya, la Diputació de GironaRibas-Àlvarez – Assessors i Consultors, l’Ajuntament de GironaBitò i Temporada Alta.

En la darrera edició, el XIII Premi Quim Masó va ser pel projecte Testimoni de Guerra escrit i dirigit per Pau Carrió. Amb les interpretacions de Pol López i Laura Aubert, Pau Carrió s’acosta a dos dels noms més emblemàtics del periodisme bèl·lic: el fotògraf sud-africà Kevin Carter, que es va suïcidar quatre mesos després d’haver rebut el Premi Pulitzer per la fotografia d’una nena sudanesa amb un voltor al darrere, i la corresponsal de guerra Marie Colvin, assassinada pel règim sirià l’any 2012, després d’haver cobert nombrosos conflictes armats.

FITXA ARTÍSTICA – El nedador del mar secret

Adaptació i direcció: Jumon Erra
Traducció: Yannick Garcia
Intèrprets: Lluís Marquès i Júlia Santacana
Composició i direcció musical, espai sonor: Miquel Tejada
Disseny de l’espai: Judit Colomer
Escenografia i vestuari: Joana Martí
Ajudantia de direcció / coah actoral: Elena Fortuny
Producció executiva: Raül Perales

banner fira mediterrània