Imatge de 'Patatu' d'Àngels Bassas

El Patatu, en la seva ‘altra vida’ com a Mestre de Cerimònies al Poliorama i com a conte dibuixat, s’ha convertit en un personatge important tant a l’àmbit literari com al cor dels nens. És un personatge barreja de pagerol i clown, llargarut, simpàtic, profundament humà i, ésclar, divertit. Com podeu pensar, els nens, que saben el que volen, el consideren ja un amic del seu entorn, com ho demostren les vuit aventures fins ara editades per La Galera del Patatu, que han venut 20.000 exemplars. Únics Produccions, per celebrar els seus 10 anys, van proposar a la seva autora Àngels Bassas de fer una adaptació teatral per presentar-la al MiniGrec amb tots els honors. Així es va pensar, així es va complir i així va triomfar. Ara, per celebrar les festes i els vacances dels menuts, s’instal•larà al Petit Romea des del 14 de desembre a fins a finals de gener.

El Patatu neix de la imaginació de l’actriu Àngels Bassas d’una manera entranyable: quan portava el Martí, el seu fill, a l’escola o l’anava a buscar, i feia allò que hem fet moltes mares -o fan- de inventar-se aventis per fer-lo riure i fer el viatge més amè: “D’una manera espontània vaig començar a inventar mons fantàstics al voltant d’un protagonista, que el feia jo mateixa: anava fent de Patatu pel carrer! Com que al nen li agradava, vaig pensar que podia agradar a altres nens. Vaig fer un recull de les aventures més reeixides i em vaig posar a escriure. Havia sentit dir que La Galera feia anys que buscava un producte fet aquí, amb un protagonista proper, ja que generalment els havien d’anar a buscar a fora. I va sortir bé, me’ls van editar! “, va explicar l’autora.

Bassas emfatitza que, tot i que són històries divertides que agraden als nens, sempre procura anar més enllà, buscar un interès cultural: “Quan em pregunten sobre el personatge, justifico i argumento que els nens no són tontos, que formen part de la societat i que ja és hora que se’ls valori. Es mereixen productes amb la mateixa qualitat i rigor que els que es fan per als adults. Hi ha grans autors i filòsofs que tenen textos infantils, i això intervé d’una manera decisiva al seu pensament. No oblidem que són els futurs portadors de la societat!”, defensa.

Assegura també que hi ha una segona lectura per als grans: “Per posar un exemple: al final hi ha una mena de crisi que provoca una reunió de les Nacionus Unidus de Sonadus, on una colla de Mags Sonats estan disposats a entrar en Guerra. No es posen d’acord i, mentrestant, la gent s’està matant. És un nen el que acaba posant-hi sentit comú!”. Per a aquesta escena, la creadora ha comptat amb la participació virtual de mags de debò coneguts de tothom (Mag Lari, Màgic Andreu…) que protagonitzen la reunió a través d’una projecció.

Sobre la posada en escena, el director del muntatge, Benjamí Conesa, assegura que és un espectacle de gran format. Els personatges tenen elements que els apropa als dibuixats, més coneguts pels nens, però en versió carn i os. Ha destacat la interpretació de la nena actriu Aina Quiñones, que interpreta el Mag Martí: “És fantàstica, quedareu parats del que pot fer amb només 12 anys, com es mou, com es fica al personatge…” Lluis Juanet, de Únics Produccions, afegeix que “L’Aina ha anat al teatre des de petita, està molt acostumada i és el seu món. M’agrada que es noti!” Acompanyen a l’Aina cinc actors, Moi Aznar, Ramon Balasch, Àngels Bassas, Toni Figuera i Cris Vidal.

Àngels Bassas, que també intervé com actriu, diu que fa de Bruixa Malèfica, canta un tango i que “també hi ha rock i can-can.” No és encara un musical, però van pel bon camí.