El Pla d'Impuls a la Dansa posa en marxa la primera producció nacional de dansa de Catalunya

El Pla d’Impuls a la Dansa promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya avança a bon ritme. Dos dies abans de la celebració del Dia Mundial de la Dansa hem rebut un comunicat explicant que la iniciativa, presentada el passat mes d’octubre i formada per 6 acords estratègics per al desenvolupament del sector, ja ha celebrat el concurs públic per a la direcció coreogràfica de la primera producció nacional de dansa.

Roser López Espinosa i Thomas Noone han estat els coreògrafs escollits d’entre els 8 projectes presentats. Així doncs, ambdós seran els encarregats de desenvolupar la direcció conjunta d’aquesta primera producció nacional de dansa, un projecte de país, important a nivell de xarxa de teatres i que ha de promoure l’interès de la dansa entre el gran públic, no acostumat a veure dansa.

El jurat ha valorat el llenguatge abstracte de López Espinosa, la dramatúrgia més clàssica de Noone i l’oportunitat de poder mostrar dos llenguatges i estils diferents en una mateixa proposta d’espectacle, el període de creació del qual es preveu de juliol a setembre, quan farà la seva estrena al Mercat de les Flors.

Posteriorment, l’espectacle iniciarà una gira per 16 municipis catalans, amb la possibilitat d’ampliar-se més endavant. Els municipis són: Badalona, Figueres, Girona, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Tortosa, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.

Aquesta producció, impulsada conjuntament entre el Departament de Cultura i el Mercat de les Flors, té també la col·laboració i la complicitat dels equipaments escènics municipals que tenen conveni amb la Generalitat de Catalunya.

SOBRE ROSER LÓPEZ ESPINOSA
Roser López Espinosa és graduada en Dansa Contemporània per la MTD – Theaterschool / Escola Superior d’Arts d’Amsterdam (Holanda). Actualment és professora al Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha ballat a Holanda amb la Magpie Music Dance Company, de Katie Duck, Pere Faura i Marta Reig Torres. A Barcelona, ha col·laborat amb Àngels Margarit / Cia Mudances, Cesc Gelabert i Isaki Lacuesta, Iago Pericot i Las Malqueridas, entre d’altres. Des del 2006, desenvolupa en paral·lel el seu propi treball de creació. Al 2011, la revista de dansa Susy-Q la va citar com un dels cinc creadors més prometedors del panorama espanyol.

SOBRE THOMAS NOONE
Thomas Noone és Premi Ciutat de Barcelona 2011. Com a coreògraf, imprimeix un estil físic i atlètic a totes les seves creacions. El domini de la tècnica, la col·laboració amb artistes d’altres disciplines i l’emotivitat són alguns dels trets que el defineixen.

Noone treballa a Barcelona des de 2001 amb la seva pròpia companyia. Resident del teatre SAT! des de 2005, és director artístic del festival Dansat des de 2006. També ha treballat com a coreògraf convidat per a les companyies internacionals Norrdans (Suècia), Ballet du Rhin (França), Company E (Washington) o Stopgap (Gran Bretanya).

SIS ACORDS ESTRATÈGICS
El Pla d’Impuls de la Dansa neix a partir del Pla integral de la Dansa i proposa sis accions específiques per aconseguir visibilitat i reconeixement del sector i un circuit estable que faciliti i incentivi la presència de la dansa professional catalana a tot el país. El Pla s’aplica de forma inicial durant el curs 2016-2017 i té un pressupost de 636.000 euros.

La Producció Nacional de Dansa és una de les 6 accions pactades per assolir aquests objectius estratègics. Les altres 5 són:

1. Fem Dansa. Vol reforçar un circuit estable municipal a Catalunya per a produccions mitjanes de dansa i ampliar la xarxa d’estructures i espais d’exhibició d’àmbit nacional. És una acció organitzada per l’Associació de Professionals de la Dansa a Catalunya.

2. Parelles de ball. Vol afavorir la creació i consolidació d’accions promogudes entre el municipi i els professionals de la dansa. És una acció organitzada per l’Associació de companyies Professionals de Dansa de Catalunya

3. Tots Dansen. Vol reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat i impulsar projectes educatius i d’accions de proximitat que permetin la transmissió dels valors que aporta la dansa com a art. Acció organitzada pel mercat de les Flors i el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals.

4. Pro365/Sismo. Vol proporcionar als programadors dels equipaments públics i privats de Catalunya coneixement i eines sobre la dansa per fer-la més present en les programacions culturals de les ciutats. L’acció organitzada pel Festival Sismògraf ha iniciat un projecte d’acompanyament per a 10 professionals de la gestió escènica de Catalunya en l’àmbit de la dansa.

5. Els mitjans de comunicació amb la Dansa. Vol aconseguir que la dansa es difongui als mitjans de comunicació públics per fer-la propera i visible. TV3 ha començat a rodar el programa Ballar, que serà presentat pel ballarí i coreògraf Pere Faura, una acció produïda per la corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Les sis accions del Pla d’Impuls de Dansa engloba 31 creadors, 37 municipis còmplices a Catalunya, 97 activitats programades, 57 contractacions i 40 activitats de creació de públics.

El Pla està liderat i finançat pel Departament de Cultura, amb el suport de la corporació Catalana de Mitjans Audiovisual (CCMA) i la implicació i col·laboració del Mercat de les Flors, el Festival Sismògraf, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Companyies Professionals de la Dansa a Catalunya.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>