Julio Álvarez, director del Tantaratana, ha presentat els dos projectes musicals que s'ofereixen aquestes festes

La programació d’aquestes festes nadalenques al Tantarantana arriba marcada pel gènere musical. Aquest dimarts s’han presentat en roda de premsa dues propostes molt diferents però ambdues amb un fort esperit festiu i la música com a protagonista: Vagas y maleantas (de la Cia. Vagas y Maleantas), l’èxit del Nadal passat, i Els Pastorets de la Martina (de la companyia Dara), una versió musical inèdita dels tradicionals Pastorets. Les dues companyies, presents a la roda de premsa, ens han afalagat amb un petit tast musical dels dos espectales.

Julio Álvarez, director artístic del teatre, ha presentat els dos projectes destacant un punt en comú molt ressenyable, més enllà de la importància que té la música als dos espectacles: “als dos projectes tenim joves creadors que inverteixen el seu talent i la seva professionalitat en oferir-nos la seva mirada sobre el passat.” En el cas de Vagas y maleantas “una mirada sobre la memòria històrica i la figura de la dona al segle XX”, i en el cas d’Els Pastorets de la Martina, “una revisió sobre una de les nostres tradicions culturals més arrelades com són Els Pastorets. Penso que les sales petites o alternatives hem contribuït d’una manera notable a la renovació d’aquest gran clàssic.” També ha reiterat la seva voluntat de continuar oferint una programació de qualitat adreçada a escoles i a un públic familiar.

Rocío Manzano, actriu i responsable de la companyia, ha definit Vagas y maleantas com “una obra que parla de com la història ha deixat a les dones en un segon pla, a partir de tres capes que conviuen i s’entrellacen: el cabaret musical amb registre de comèdia; la crítica social amb discurs punyent; i la ficció més fantàstica que permet que quatre coristes de diferents èpoques convisquin en un mateix espai.” No obstant això, també ha deixat clar que no es tracta d’una obra pamfletària: “Parlem de la dona i reivindiquem el seu paper en la història perquè tenim la necessitat de fer-ho, però no som capdavanteres del feminisme. El feminisme ens travessa a totes, de la mateixa manera que ens travessa el masclisme sense voler-ho. I nosaltres ens reivindiquem des de la feina. Som dones que s’ajuden entre elles i l’obra, en el fons, parla d’això.”

Sobre Els Pastorets de la Martina, Roc Esquius, director de l’espectacle, ha destacat que aquest encàrrec que els ha fet el Tantarantana els ha fet crèixer com a companyia: “per una banda ens ha permès obrir-nos a nous públics, ja que és la primera vegada que fem un musical i que ens adrecem a un públic familiar; d’altra banda ens ha permès treballar de manera professional una tradició cultural tan nostra com Els Pastorets i oferir-ne la nostra visió; i a més, ens ha donat la possibilitat de treballar amb una sèrie de professionals del musical que ens estan ensenyant moltes coses.”

SOBRE ‘VAGAS I MALEANTAS’
És el tercer cop que aquest espectacle, una lectura de la història d’Espanya a través de la dona, s’instal•la al Tantarantana. Cora (anys 30), Coral (anys 50) Corina (anys 80) i Corette (anys 90) tenen moltes coses en comú: totes van ser coristes del Club Café Maravillas, totes van estar a punt de fer un concert com a solistes en aquest mateix club i totes van morir just quan estaven a punt de fer-lo perquè a totes els hi va caure un focus al cap. Quan es troben a la secció dels limbes dedicada a les Vagas y Maleantas decideixen que han de trobar la manera de sortir d’allà. I la manera existeix: organitzar el concert que mai van poder celebrar en vida. Només els manca una cosa per dur a terme el seu pla: trobar una solista que estigui a l’alçada.

Vagas y Maleantas és una obra de teatre amb actuacions musicals que reflexiona sobre el paper de les dones a la història i a la història del nostre país fent servir el símil de la dona com a corista -sempre un pas enrere del protagonisme, omplint buits i donant precisió o simplement com a objecte de decoració- per acabar llençant una proposta: què passa si la solista som totes? què passa sin cantem totes alhora, cadascuna amb el seu propi registre, amb la seva pròpia veu?

Dramatúrgia i direcció escènica: Raquel Loscos López | Direcció musical i piano: Cristina Martínez| Intèrprets: Mercè Boher, Cinta Moreno, Patricia Medina, Rocío Manzano, Cristina Martínez/Andrea Porcar | Coreografia: Toni Luque | Vestuari: Cinta Moreno | Escenografia: Bàrbara Massana.

Es podrà veure del 14 al 30 desembre als Baixos22

SOBRE ‘ELS PASTORETS DE LA MARTINA’
Nadal del 2016. Ens trobem a l’habitació de la Martina, que no vol celebrar el Nadal. Satanàs, el dimoni, descobreix un portal secret i fa un viatge a l’any 0 per acabar amb el Nadal i poder tornar a escampar els seus poders malèfics. La Martina, sense voler-ho, es veu abocada en el mateix viatge al passat on coneixerà un nou amic pastor i junts plantaran cara als malvats plans del dimoni.

Els Pastorets de la Martina és un conte de Nadal amb remotes aclucades d’ull al text de Folch i Torres, per contribuir a festejar el centenari del seu text. Aquesta versió té tots els ingredients per passar una estona màgica en família: moments còmics, composicions musicals originals, molta acció i moments entranyables de superació personal. La posada en escena és totalment renovadora, amb la base d’un text fresc i la màgia d’unes cançons d’autèntic musical.

Intèrprets: Núria Deulofeu, Dídac Flores i Isidre Montserrat | Dramatúrgia i direcció: Roc Esquius | Direcció musical: Diana Roig | Composició musical: Carles Torregrossa i Diana Roig | Espai escènic, figurinisme i il•luminació: Roger Orra.

Es podrà veure del 17 de desembre al 8 de gener a la sala Baixos22 del Teatre Tantarantana.

  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón