Assaig sobre la lucidesa" de Saramago a l'Akademia
El Teatre Akadèmia enceta nova temporada recuperant l’adaptació teatral de la cèlebre obra del Premi Nobel de Literatura 1998 José SaramagoAssaig sobre la lucidesa (2004). Una adaptació a càrrec de Jumon Erra i amb direcció de Roger Julià que produeix la companyia La Danesa i que ja es va poder veure durant dues úniques representacions al Grec 2018 Festival de Barcelona. L’espectacle es podrà veure del 18 de setembre al 13 d’octubre al Teatre Akadèmia amb un nou repartiment format per Marc Pujol, Xavier Casan, Elena Fortuny, Xavier Torra i Júlia Santacana.

La novel·la de Saramago explora la distància que separa els ciutadans de les decisions que prenen els seus governs i planteja una amarga reflexió sobre els drets i les responsabilitats que impliquen una democràcia real. El binomi visió/ceguesa és l’autèntic protagonista d’un muntatge que tant fa referència a l’opacitat del poder com a la ignorància o manca d’interès dels ciutadans cap a les decisions polítiques o al poder encegador d’una societat malaltissament consumista i atrapada en la necessitat d’un creixement perpetu.

El muntatge, amb una posada en escena senzilla i efectiva, proposa una visió sarcàstica i còmica d’un poder capaç de mostrar la seva cara més brutal en els moments més foscos i que busca en enemics externs la responsabilitat d’uns resultats electorals que no comprèn.

Sinopsi. Una obra més vigent que mai.

Fa quatre anys, a la capital, una plaga de ceguesa va fer aflorar el millor i el pitjor dels ciutadans i dels governants. Només una dona ho va veure tot. Ara, quatre anys després, els ciutadans són cridats a les urnes i, de manera aparentment espontània, voten massivament en blanc. Aquest qüestionament implacable als partits que gestionen la democràcia generarà un pols violent entre el poder i la ciutat. La dona que ho va veure tot encara hi és. I continua veient-ho tot.

Assaig sobre la lucidesa és la segona part del cèlebre Assaig sobre la ceguesa, obra amb la qual José Saramago va fer un pas més enllà en la seva mirada crítica als mecanismes del poder i va posar en el punt de mira la corrupció del sistema democràtic.

L’adaptació teatral que proposa ara La Danesa es confronta amb la faula saramaguiana. “L’obra es fa absolutament vigent, després de les revoltes ciutadanes esdevingudes al món en els darrers deu anys, i posa de relleu el debat necessari entorn de l’anomenada democràcia real.