Una imatge de L'home de la flors als llavis i...

L’Akademia Teatre comença temporada. Com per celebrar la Festa Major, el dia 23 obrirà portes amb l’obra Winnipeg, de Laura Martel, de la que us en parlem més endavant. Aquest matí ens ho han explicat als mitjans via streaming i ara us ho explicarem de la millor manera que sabrem. Abans, però, una molt bona notícia: s’ha anunciat la renovació de Guido Torlonia com a director artístic del teatre durant 3 anys més!  També ens han parlat de la imminent renovació física i tecnològica de la sala. 

I unes quantes declaracions de principis: “L’Akadèmia es manté fidel als principis bàsics del teatre: l’artesania teatral, el suport i l’ajut a la creació d’artistes locals i internacionals, l’obertura a altres arts i sobretot, el diàleg amb el públic. Com sempre, la paraula i la dramatúrgia són els fils conductors, la matèria prima, treballades des de creativitats diverses i plurals.”

Un dels grans objectius d’enguany és el suport i ajut a noves creacions d’artistes locals i internacionals “i, sobretot, a les companyies afectades per la pandèmia. En aquesta línia, l’Akadèmia ha reprogramat totes les produccions afectades pel tancament del teatre i, mentre hi hagin restriccions d’aforament, contribuirà amb els ingressos de taquilla de les produccions externes oferint un ajut econòmic equivalent a una funció al 100% d’ocupació.” 

La temporada acollirà 11 produccions amb autèntics noms ‘de marca’ com són Mario Gas, Imma Colomer, Àlex Casanovas, Elena Fortuny, Sebastià Portell, Montse Guallar i Moreno Bernardi, entre altres, que presentaran dramatúrgies majoritàriament contemporànies.  El teatre seguirà apostant les noves creacions, siguin externes o producció pròpia.

SOBRE EL PROJECTE DE RENOVACIÓ
Durant aquests mesos que ha estat tancat al públic, l’Akademia ha reflexionat sobre la seva situació actual i ha decidit modernitzar el teatre i obrir-lo a nous horitzons. En aquest primer pas, ho plantegen en dues fases, que han estat possibles gràcies al mecenatge d’Elsa Peretti i la seva Fundació:

  • PRIMERA FASE: Una nova disposició per ampliar l’aforament del teatre

Amb l’objectiu d’oferir a espectadors i companyies una platea digna i segura, el Teatre Akadèmia incorporarà dues noves grades laterals. Aquest projecte ha estat encarregat a l’escultor de renom Pere Casanovas (ha treballat amb alguns dels millors artistes catalans contemporanis com Tàpies, Palazuelo, Plensa, Llena i Oteiza, entre altres).

  • SEGONA FASE: Un equipament tècnic innovador

L’Akadèmia ampliarà el material tècnic amb la finalitat d’adequar-lo al nou espai escènic i oferir a les companyies la màxima comoditat per dur a terme les seves creacions: nous equips d’il·luminació amb tecnologia Led i material de so complementari.

El teatre vol dotar d’equipaments que permetin desenvolupar propostes innovadores en el camp audiovisual i explorar les noves formes tecnològiques que ofereix la narrativa transmèdia a escena. Hi haurà  una dotació audiovisual que té com a punt central un potent media server al control, amb múltiples sortides de vídeo, que permetran pintar amb projectors làser els elements escenogràfics i pantalles amb imatges en moviment mitjançant la tècnica del mapping. D’altra banda, les produccions també podran comptar amb la possibilitat de càmeres en directe com a elements narratius.

Per dur a terme aquest projecte l’Akadèmia compta amb l’assessorament de dos habituals a l’escena teatral catalana com Joan Rodon i  Martin Elena.

“És un projecte estimulant, que ens permetrà oferir una platea semicircular de l’estil del Teatre Grec”, diu Torlonia.


I PASSEM A LA PROGRAMACIÓ!
Estem davant d’una temporada amb forta càrrega de textos contemporanis i companyies locals. Hi haurà:

  • 6 produccions pròpies

En aquest apartat es podrà veure L’home de la flors als llavis i… una creació col·lectiva de Mario Gas, Àlex Casanovas, Montse Guallar i Xavier Ripoll a partir de L’uomo dal fiore in bocca de Luigi Pirandello. Gas ha dit que “Espero que sigui un espectacle que signifiqui un reencontre amb Pirandello i que ell torni a visitar les nostres cartelleres, perquè és un autor que encara té moltes coses a dir-nos!”
Del 10 de desembre al 10 de gener

La nit i Radionit, dirigides per Moreno Bernardi fruit d’un profund estudi sobre l’obra de Bernard-Marie Koltès i seguint la línia de recerca del llenguatge i la presència escènica.
La nit: el 5 al 14 de febrer
Radionit: Del 19 al 28 de febrer 

La Venus de les pells, de David Ives, considerada una de les millors obres de Broadway dels últims anys (i que Roman Polanski adaptà al cinema) que estarà dirigida per Guido Torlonia.
Del 10 de març a l’11 d’abril

L’olor eixordadora del blanc, amb dramatúrgia i direcció de Moreno Bernardi a partir de l’obra de l’escriptor i dramaturg italià Stefano Massini.
Del 19 de maig al 6 de juny

Seguint la sòlida col·laboració amb Francesca Cappelletti, aquest any es podrà viure La luce del Barocco, un cicle especial al voltant de la figura de la pintora caravaggista Artemisia Gentileschi que inclou una conferència-concert amb música barroca en directe i la lectura de l’obra Il cielo e il sangue, de René de Ceccaty.
Del 23 d’octubre al 15 de novembre
—————————————

  • 1 coproducció

Torna l’espectacle que s’estava representant el passat març quan es va haver de cancel·lar degut a la COVID19, Per un sí o per un no, un text fonamental de l’escriptora francesa Nathalie Sarraute que, en aquesta coproducció amb Vintana Teatre, dirigeix Elena Fortuny i interpreten Isabelle Bres i Mari Pau Pigem.
Del 15 al 31 de gener
—————————————

  • 3 produccions externes que expliquen el nostre passat i present

L’espectacle que inaugura la temporada de l’Akadèmia serà també el que encetarà el programa De Grec a Grec, Winnipeg, de Laura Martel i dirigit per Norbert Martínez. 

També destaca aquesta temporada Transbord, un text del jove autor català Sebastià Portell, dirigit per Miquel Gorriz i interpretat per Marc Joy i Assun Planas que planteja temes com la transsexualitat, la identitat i el gènere.
Del 27 al 29 de novembre.

Talking Heads, una sèrie de monòlegs que Alan Bennett va escriure originàriament per a la BBC entre 1988 i 1998 i que interpretaran i dirigiran Imma Colomer, Lurdes Barba i Lina Lambert.
Del 21 d’abril al 9 de maig
—————————————

  •  1 proposta internacional

Per acabar, el Teatre Akadèmia celebrarà el Dia de la Música presentant la proposta de dansa i música, Coreofonie.
19 i 20 de juny
—————————————

Balanç positiu de la passada temporada 19-20

El Teatre Akadèmia ha volgut compartir i celebrar les bones xifres de la temporada 2019/20 obtingudes abans que es decretés l’estat d’alarma i el teatre es veiés obligat a tancar.

De setembre a març es va gaudir d’una ocupació del 90% (dotze punts per sobre respecte la temporada anterior); es van exhaurir la meitat de les 111 funcions realitzades; es va incrementar un 20% el promig d’espectadors per funció i un 30% el promig de recaptació per funció.

I ARA, PARLEM DE ‘WINNIPEG’
En ocasió de la seva imminent estrena, els seus creadors ens han parlat de:

WINNIPEG, de Laura Martel
Direcció, Norbert Martínez
Repartiment: Laia Alberch, Laura María González, Martí Salvat, Edu Tudela
Producció externa, dins del programa ‘De Grec a Grec’
Del 23 de setembre al 18 d’octubre

“Winnipeg és la història d’una fugida forçada. Una història que mira al nostre passat més proper, un passat fosc que desgraciadament  tendeix a repetir-se”, explica el director. Un muntatge contra l’oblit que explica la història del vaixell que Pablo Neruda va noliejar per salvar més de 2.000 exiliats republicans espanyols de la guerra civil. Parla de la fugida de la repressió de la  Guerra, la travessa dels Pirineus, l’arrivada als camps d’Argelès, Colliure… Un text a la memòria de 100.000 espanyols. “Una història que va començar l’any 36 i que, de vegades sembla que no ha acabat. Home lliure, recorda-ho!

Venda d’entrades, aquí
Tota la programació a teatreakademia.art

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània