A poques hores de que la cultura fos declarada bé essencial per part del Govern de la Generalitat, el teatre a Catalunya oferia la tradicional gala d’inici de temporada Catalunya aixeca el teló.  ADETCA (Associació d’Empreses Productores de Teatre) i els Teatres Públics de Barcelona i l’Associació d’actors i actrius de Catalunya organitzen una festa per engrescar el públic a assistir als teatres que enguany, per primera vegada, s’ha materialitzat a travès d’un concurs d’idees.

L’actriu Sílvia Abril i Antonio Diaz El Mago Pop conduïen una cerimònia en què la catastròfica situació per la que passen les arts escèniques planava pel teatre Victòria, escenari de la trobada. La gala començava amb un monòleg de Sílvia Abril, qui clamava perquè “s’aixequin tots els telons de tots els teatres, i que s’omplin les platees, perquè la cultura és segura”. Abril anhelava per a les sales el creixement exponencial de corredors que es va produïr en els primers dies de desconfinament: si aleshores es va multiplicar per 200% el nombre de runners, ara podria passar el mateix amb la platea dels teatres, i doblar-se l’assistència.  “Ens ha costat molt obrir els teatres, per tant, torneu”, demanava l’actriu al públic.

Uns números espectaculars del Mago Pop adaptats per a la gala, que es va retransmetre per TV3 es combinaven amb actuacions des de Tarragona, Lleida i Girona de la companyia de circ Hotel Iocandi, la familiar Zum Zum teatre i IT Dansa. Van rebre premis la companyia La Ruta 40, el taller d’escenografia dels germans Castells i una aclaparada Maria Agustina Solé Riumallo, essència del Teatre Regina, qui, en un dels moments me´s emocionants de la nit, demanava que no oblidem el públic infantil perquè són el futur, “i sense el futur no ens queda res”. 

ADETCA ha distingit en aquesta ocasió a la sala La Planeta de Girona i durant la gala hi ha hagut mencions als teatres que en els darrers mesos, fins i tot abans de la crisi sanitària que ho va aturar tot, que ja no han tornat a aixecar el teló: l’Apolo, la Muntaner o el Capitol.

La presentació dels premis s’anava alternant amb esquetxos gravats en què es parodiava el món del teatre amb programes reeixits de la graella de TV3 com ara Crims, Joc de cartes o Tabús. En aquestes peces no han faltat l’humor i la crítica, que també han practicat La Calòrica en aparèixer en escena: han muntat una assemblea, defensant la professó i han demanat una caixa de resistència per si es repetia un confinament total.

Amb una gala multidisciplinar s’aixecaven els telons de tot Catalunya en un acte simbòlic i reivindicatiu. Ja fa setmanes que a empentes i rodolons, moltes sales demostren que la possibilitat de gaudir del teatre és una realitat. Les sales estan obertes, receptives són completament segures i demanen recuperar la confiança del públic: ara només queda confirmar que s’omplen les platees.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània