Els professionals del teatre tenen una cita aquesta nit al Teatre Romea de Barcelona, on s’hi fa l’acte central de l’homenatge pòstum al director teatral Ricard Salvat, mort el març del 2009. es tracta de l’espectacle ‘Insults al públic, de Peter Handke a Ricard Salvat’, dirigit per Araceli Bruch i en què hi participen una setantena de persones que col·laboraren amb Salvat al llarg de la seva vida. “Amb el muntatge que li dediquem, volem mantenir el caliu de la seva paraula i evocar el seu mestratge amb ironia i humor”, diu Araceli Bruch.

Fundador de la companyia Adrià Gual l’any 1960, Ricard Salvat fou un referent cultural i l’introductor del teatre de Bertolt Brecht al teatre català. Ara l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya ha volgut retre-li un homenatge pòstum amb l’espectacle d’aquesta nit. Un muntatge original que s’ha fet a partir d’un guió basat en textos de Salvat mateix, ja que, segons Araceli Bruch, “fer un homenatge a Salvat requeria explicar el seu concepte d’espectacle i fer-ho amb les eines que ens va ensenyar”.

Va ser la companyia Adrià Gual fundada per Salvat qui va estrenar, ara fa quaranta anys, l’obra Insults al públic de l’alemany Peter Handke. Ara Bruch s’ha basat en aquella obra per “mostrar el tarannà més arriscat de Salvat”.

L’espectacle, conduït per Enric Majó i Carme Sansa, inclou textos de Salvador Espriu, dues pantomimes escrites per Salvat, una intervenció plàstica i una petita al·lusió al cabaret. En total, hi participen una setantena d’actors, ‘un fet que sens dubte hauria fet feliç Ricard Salvat’, diu Bruch; entre ells, hi ha Xavier Albertí, Lloll Bertran, Jordi Blesa, Araceli Bruch, Carles Canut, Eduard Farel·lo, Margarida Gual, Marta Molins, Rosa Novell, Mingo Ràfols, Elisenda RIbas, Carme Sansa, Ernest Serrahima i Pep Tosar.

A més a més, al teatre també s’hi exposen fotografies de Salvat i un vídeo d’una entrevista que li van fer l’any 1999.

Sota el títol Geografies Salvat, aquest mes s’han programat diversos actes d’homenatge al director i escriptor. A banda de l’espectacle d’avui, el passat 4 de novembre ja es va dedicar a Salvat una jornada monogràfica a l’Institut del Teatre; i demà i demà passat hi ha programades diverses conferències i taules rodones sobre la seva figura a la Universitat de Barcelona. A més, hi ha previst que es reediti en dos volums el llibre Una mirada al teatre modern i contemporani.