Els 'Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat' s'obren al públic

Aquest divendres 30 de juny, s’ha presentat a la Catedral de Barcelona la producció Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat, una adaptació del manuscrit medieval de 1399 conservat al Monestir de Montserrat que constitueix un dels pilars de la música medieval europea i que posa en relleu una de les descobertes del desaparegut Pare Gregori Estrada: la connexió del Llibre Vermell amb la cultura popular i la presència al text de coreografies pensades per ser ballades pels pelegrins.

L’obra és una combinació de música, cant i dansa que desvetlla l’interior del Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV amb cants i danses oferts a la Mare de Déu de Montserrat. Les danses presenten signes coreogràfics dels més antics d’Europa.

El Cor de Cambra Francesc Valls, precursor de la recuperació del Cant de la Sibíl•la, Magister Petrus, dedicat a la reconstrucció i interpretació de la música dels períodes romànic i gòtic i l’Esbart Dansaire de Rubí, especialista en la representació de danses tradicionals catalanes, donaran vida al contingut del Llibre Vermell de Montserrat i ens endinsaran en el món musical del s. XIV a partir del cant i la dansa. La producció agafa el relleu de la feina feta en dècades anteriors per figures com Albert Sans, Fabià Puigserver o el Pare Ireneu Segarra.

L’any 1979 l’Esbart Dansaire de Rubí va col•laborar en la reconstrucció dels Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat, que després es va presentar com a novetat mundial, acompanyat per l’Escolania de Montserrat i el conjunt Ars Musicae d’instruments antics.


EL LLIBRE VERMELL DE MONTSERRAT

El Llibre Vermell de Montserrat, anomenat així per les cobertes vermelles amb què va ser enquadernat a finals del segle XIX, és un manuscrit escrit en la seva major part a finals del segle XIV. Tot i que tracta de moltes altres matèries, la part musical és la més coneguda, gràcies en gran part a la publicació que en va fer el Pare Suñol, l’any 1917.

Aquest còdex de 1399 conservat a l’abadia de Montserrat conté la que ha estat considerada com la primera anotació coreogràfica de la qual es té notícia al món. Dels deu cants que hi consten, tres són cànons a tres veus, dos són cants polifònics i cinc són danses “a ball redon”. La transcripció i interpretació instrumental i coreogràfica actual està basada en l’estudi del musicòleg pare Gregori Estrada.

LA PRODUCCIÓ S’ESTRENARÀ A LA INAUGURACIÓ DE LA 7A EDICIÓ DEL FeMAP
Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat inaugurarà el Festival de Música Antiga dels Pirineus el proper dissabte 1 de juliol al Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell. L’endemà, diumenge 2 de juliol, la producció es repetirà a l’església de Sant Joan de Berga també en el marc del festival. Aquests dos concerts donaran el tret de sortida a una setena edició del FeMAP en què 34 municipis acolliran 49 concerts dels grups i solistes més prestigiosos del moment en l’àmbit de la música antiga, situant el festival com un dels esdeveniments més prestigiosos d’Europa en aquest àmbit.

ELS FESTIVALS ÉSDANSA I DANSÀNEU ACOLLIRAN LA PRODUCCIÓ AL JULIOL I A L’AGOST
El dimecres 6 de juliol a les 20.30 h l’església de Sant Vicenç d’Esterri d’Àneu acollirà el concert en el marc del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu. I, el 27 d’agost a les 11.30 h, el Festival de Dansa d’Arrel Tradicional ÉsDansa, oferirà l’obra al magnífic entorn de la petita església de Sant Martí del Corb.

LA FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA PORTARÀ L’OBRA A L’ABADIA DE MONTSERRAT
La Fira Mediterrània de Manresa, de cultura popular i músiques del món presenta una programació associada als quatre eixos que defineixen els 20 anys de trajectòria: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània. El compromís de la Fira amb la recuperació i actualització del patrimoni artístic i cultural del país ha estat una constant al llarg de la seva història. En aquest sentit la Fira traslladarà per primera vegada la seva programació a l’Abadia de Montserrat, marc ideal per a la innovadora adaptació de El Llibre Vermell de Montserrat. La representació tindrà lloc el divendres 6 d’octubre a les 21.00 h.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Cor de Cambra Francesc Valls
Direcció: Pere Lluís Biosca
Esbart Dansaire de Rubí
Direcció: Jordi Rubio
Magister Petrus
Direcció: Mauricio Molina

Més informació a:
www.esbartderubi.cat
www.corfrancescvalls.org
www.magisterpetrus.com