'Les dones sàvies', Enric Cambray i Ricard Farré, parlen de l'espectacle a la presentació de la temporada 2017/18 del Maldà

El Maldà serà un dels primers teatres en obrir temporada: es posa en marxa el proper 7 d’agost, unint-se així a tots aquells -cada cop són més- que no entenen que una ciutat com Barcelona estigui tot un mes sense teatre. Aquest matí, la companyia en ple d’Els Pirates Teatre, que aquest Nadal ja farà quatre anys que van assumir la responsabilitat de la sala, han presentat la nova temporada molt visiblement plens de il•lusió i bon rotllo. Són gent jove i dinàmica, però amb un cabàs ple d’experiència i molts, molts amics. Ens han citat a les Galeries Maldà, a l’entrada, a peu de carrer. Avui hi havia molta gent, de fora ens miraven, hem brindat… Tot plegat ha estat un plaer!

Doncs comencem i preneu notes: hi haurà 16 espectacles, 6 dels quals són estrenes i 7, reposicions d’aquelles que no hi ha manera de trobar entrades. “I 10 dels 16, són creats des de zero!”, diu Núria Cuyàs, incidint en el compromís de la companyia en les creacions pròpies. També es faran els tres Cicles tan consolidats com esperats: Maldà 1700 (cicle de música antiga i xocolata); el cicle de rondalles mallorquines Al cel mos vegem tots plegats i el festival Maldà enDansa. En aquest sentit, la Núria ha remarcat que “aquest any tindrem més dansa que mai!” I més dones que mai, també, perquè hi ha moltes, moltes dramaturgues i coreògrafes.

LA TEMPORADA
Comença el 7 d’agost amb la reposició de Per si no ens tornem a veure, un musical d’Alícia Serrat (llibret i lletres) i Marc Sambola (música i direcció musical), que s’ha pogut veure aquest mes de maig. “Pensàvem que podria funcionar, però ha estat tot un regal! I encara més que ens hagin demanat de tornar”, ha dit Marc Sambola. I ha afegit: ” Aquesta obra és una divertida medicina per si no creus en l’amor!”
———————————–

I a la tardor arriba l’Estiu, proposta de la Cia. Fil•loxera, amb dramatúrgia i direcció d’Helena Tornero, que es podrà veure del 6 al 16 de setembre. Explica la història de tres germanes a les que van separar de petites. Als 18 anys es retroben i volen saber per què. Misteri i tocs d’humor!
———————————–

Anna Maria Ricart (dramatúrgia) i Mònica Bofill (direcció) tornen amb Barbes de Balena o de què estan fetes les cotilles, una peça de teatre dansa que fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), que fou la primera llicenciada en medicina a Catalunya i a l’estat espanyol. “És un viatge pels obstacles d’una dona lluitadora en un temps en què no era habitual que les dones ressaltessin. Aprofitem per fer un repàs genèric a la història de les nostres àvies o avantpassades en general, i reflexionem sobre les dones d’avui”, han exposat.
———————————–

I tornen Les dones sàvies, un dels grans èxits de la temporada, amb Enric Cambray i Ricard Farré. “Vam començar com un experiment per a un teatre petit i ja portem més de 30 bolos omplint al 100%. Estem contentíssims i encara més de que sigui una producció d’El Maldà”, ha dit Cambray, una mica menys del Maldà que Ricard Farré, que és tot un Pirata. Han explicat que ja han fet la traducció en castellà per portar-la al Festival de Almagro. Si no l’heu vist, no us la podeu perdre. I brillo que es tornarà a omplir només amb els que repetiran! Del 2 d’octubre al 23 de novembre.
———————————–

Més dansa amb Les Mamies, la primera creació d’una companyia que ha pres el nom de l’espectacle. Les Mamies són Anna Castells i Alice Sorin. És un espectacle de dansa que expressa la tendresa entre dues àvies que porten anys juntes, somiant el passat i anhelant el futur. Del 7 al 22/10.
———————————–

Un retorn ben singular: La Màquina de Parlar, que Teatre Obligatori va estrenar fa 10 anys i que tornen a interpretar Sandra Monclús, Marc Rosich i Jordi Andújar. Victòria Szpunberg, autora i directora, ha dit que es van plantejar tornar sense saber ben bé perquè. “Era melangia? O abans es feia millor teatre? No és això, però si que costa trobar alguna cosa semblant a la cartellera. Com que va tenir molt d’impacte, vam fer una lectura dramatitzada per acomiadar la Beckett de Gràcia i va anar molt bé. Per això tornem.” És una fantasia futurista que planteja una societat que ens queda lluny. Una comèdia agra. Del 28/10 al 26/11.
———————————–

I com no podia ser d’una altra manera, del 30/11 al 14/1 torna La Ruta 40 amb El llarg dinar de Nadal. Alberto Diaz, director de l’espectacle, ha recordat que al dinar “veiem com passen 90 anys en la vida d’una família. Com canvien, com gestionen les pèrdues… El pas del temps. De fet, no passa res a l’obra, només el temps!”, ha dit. Però passa molt. Sinó, no quedarien cada any 500 persones en llista d’espera!
———————————–

De l’1 al 25 de febrer la Cia. Pros presenta Llibres per cremar, de Amélie Nothomb. Roger Batalla, impulsor de l’espectacle i un dels intèrprets, ha explicat que parteix de la pregunta: quin llibre no cremaríeu si us moríssiu de fred? Dues persones es queden tancades en un apartament on hi ha molts llibres. És l’hivern i a fora hi ha guerra. Van cremant els libres, un a un, excepte… “El Maldà és perfecte, es pot fer sense escenografia! No hi ha marcs, no hi ha quadres! És el nostre primer espectacle, els agraïm molt que ens hagin acollit.”
———————————–

I una d’Els Pirates Teatre: El Gran Fracaroli. “Tornem amb el nostre referent, Joan Brossa, La nostra primera obra professional -al carrer!- era de Brossa. Hi vam tornar uns anys més tard i ara el revisitem, però ho fem diferent. Partim de Brossa però farem un espectacle de creació. I per primera vegada transformarem el Maldà!”, promet Adrià Aubert. Del 4 d’abril al 13 de maig.
———————————–

Sense data però a partir de maig, arribarà un musical de Broadway, guanyador d’un premi Tony. Es diu Aquests últims cinc anys i el dirigeix Marc Vilavella. Anna Heredia, intèrpret de l’espectacle, explica que “fa molt de temps que en Marc i jo volíem fer aquest musical. Finalment tindrem l’oportunitat de fer-lo al Maldà i estem molt contents. I l’Ariadna Peya s’ha cuidat de la coreografia i el moviment escènic.”
———————————–

Com que ja estem molt entrats en temporada, de l’últim espectacle encara no en saben el títol. Però és engrescador saber que serà un musical i que el signen Alícia Serrat, Miquel tejada i Daniel Angès! A partir del juny.

EL CABARET DEL MALDÀ
És una de les seccions més carismàtiques: El Cabaret del Maldà. I s’inaugura l’11 de desembre amb Nine, de Mariona Castillo, direcció i adaptació de David Pintó i coreografia d’Ariadna Peya. “Som molt afortunats de poder ser al Maldà! És un espai que inspira, ja vam estrenar aquí Mares i filles. Penseu que arribes aquí i ja flueixen les idees, el cap se t’envà!, assegura Pintó. La resta, ja la veureu. Serà la versió concert d’un musical estrenat a Broadway als anys 70, i que també és una adaptació de la pel•lícula de Fellini 8 1/2.
———————————–

Dani Campos, Virgínia Martínez i Xavi Casan fan un homenatge a la cultura del blues amb Quin desencís m’ha fet tan negre i trist. “És un humil homenatge al repertori de música afroamericana, que és molt eclèctic (jazz, blues godpel). Porta una negra implícita!”, emfatitza Casan. Del 28 de febrer al 25 de març.

I de moment ho deixem aquí, però en faran més i els aniran anunciant: “Volem reivindicar el Cabaret, que ens ha donat moltes alegries i bones vibracions.”, promet Bernat Cot.

ELS TRES CICLES
Poca cosa més a destacar del que hem dit al principi. El primer serà el Maldà 1700, el ja 5è Cicle de Música Antiga i Xocolata (del 29/10 al 26/11), que tindrà lloc els diumenges a les 12.30 h. Són petits concerts de música de cambra, acompanyats d’una xocolatada per recordar el costum de la Barcelona del 1700, quan el conegut Baró de Maldà -segons explica a les Memòries- organitzava vetllades amb xocolatada.

Al cel mos vegem tots plegats és el Cicle de Rondalles Mallorquines que també se celebra els diumenges a les 12.30 h, en aquest cas amb sobrassada i vermut. Quatre actors, dirigits per Rafael Duran, explicaran històries dels avis.

Acabem amb el Maldà en Dansa, que tot just s’ha celebrat aquest mes. Es repetirà la fórmula que consisteix en escollir sis coreografies curtes, per a les que s’obrirà convocatòria. “Ho farem durant dues setmanes, com aquest any, que ha anat més esponjat i més bé. Aquest any han rebut 120 peces i cada any ha anat pujant!”

EL MALDÀ: HISTÒRIES DE PROP
Els Pirates Teatre van reobrir les portes d’El Maldà el mes de desembre de 2013 i celebren, per tant, els quatre anys de gestió. Històries de prop, és el títol que continua resumint el projecte d’una la sala ja consolidada dins l’ecosistema teatral. La sala també acull exposicions de fotografia, itineraris, presentacions de llibres, de discs, i moltes altres activitats, com ara la col•laboració amb el Festival Píndoles.“Continuem estables i consolidats, que ja és molt, però també ha sigut una temporada de risc apostant per espectacles de nova creació i produccions pròpies externes a Els Pirates Teatre. Per una altra banda, el públic d’El Maldà és fidel i confia en la nostra línia de programació, però encara hem de fer molta feina per arribar també a nous públics”, ha resumit Adrià Aubert, membre de la companyia i director artístic de la sala, que ha reafirmat també que el Maldà recolza el teatre de Companyies, “pel seu compromís amb la creació.”

L’equip d’El Maldà remarca el seu agraïment “a tots aquells que fan possible que el projecte continuï endavant amb tanta força: espectadors, col•laboradors, mecenes que ens donen suport no només econòmic sinó també actiu, empreses patrocinadores, administració, propietat i, sobretot, a totes les companyies i col•lectius que ens fan costat i a qui hem obert les portes d’aquesta sala del Palau de Maldà.”

BANNER QUINZENA METROPILITANA FILATURAS 2021
Banner Quinzena metropolitana 2021