En un moment com l’actual, en què els ajuntaments apliquen les tisores a les regidories i amb una especial predilecció perversa pels actes culturals, la decisió de Pineda de mantenir la Mostra Nacional de Teatre Amateur és una bona notícia. La trobada escènica compleix vuit anys amb un reconeixement ple del sector com a espai de trobada de les companyies no professionals i, sobretot, com a aparador dels nous espectacles que busquen programadors que els puguin donar una empenta en un món molt competitiu. I quin atractiu té afegit aquest any la cita cultural? A banda de programar 28 espectacles –amb la participació de més de 500 persones– durant un únic cap de setmana provinents d’arreu de la geografia catalana, en aquesta ocasió s’ha decidit duplicar l’oferta en un mateix horari perquè el públic pugui triar i remenar a gust. La proposta ocuparà no tan sols les sales tancades, sinó que sortirà al carrer malgrat les previsions de pluja. El programa incorpora teatre de carrer, infantil, musical, gestual i de petit format. Es podrà riure, reflexionar, plorar i emocionar-se amb la garantia que aquests sentiments provenen d’un col·lectiu que els mateixos professionals del sector qualifiquen de planter del teatre català. Durant la presentació de la mostra, tant el regidor de Cultura, Francesc Millán (PSC) com l’alcalde, Xavier Amor (PSC), van valorar especialment l’esforç extra demanat a la gent del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda, que en aquest dos dies mobilitzarà un centenar de voluntaris perquè tot surti rodó.

L’edició d’aquest any, a més, incorpora un esdeveniment afegit diumenge al migdia. Tradicionalment la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya aprofita l’últim dia de la mostra per fer un homenatge a professionals o entitats que s’han destacat pel seu suport al teatre amateur. En aquest cas, l’homenatjada serà la mateixa federació, per dos esdeveniments que han coincidit en el temps: els 25 anys i la concessió de la Medalla de Sant Jordi. El president de la Generalitat, José Montilla, serà el convidat de luxe a l’acte, en què també hi seran presents els actors Rosa Serra i Lluís Soler. Precisament el president de la Federació, Josep Rafeques, va manifestar ahir que la Creu de Sant Jordi “és un guardó compartit per tots aquells que ens han donat suport durant aquests anys”, i va fer una referència expressa a Pineda i al caliu amb què ha rebut aquests anys la mostra. La voluntat d’atreure el públic als espectacles s’evidencia amb uns preus molt econòmics: tres euros per representació i un abonament de 15 per accedir a tots. Els responsables han incidit en aquest aspecte, que obre les portes a espectadors de tot tipus i no tanca l’oferta a cap butxaca: “Tothom podrà gaudir de teatre de primeríssima qualitat”, defensa Millán.

L’alcalde va reflexionar sobre l’aposta ferma que Pineda fa per la cultura com a tret diferencial del municipi. Una cultura íntimament lligada a la vessant econòmica, perquè a ningú no se li escapa que durant aquest cap de setmana es mouran –segons les dades oficials– fins a 7.000 persones per la població. I a la majoria, durant dos dies els farà falta hostatjar-se, menjar i comprar. Una embranzida com aquesta en una població castigada per unes xifres d’atur molt elevades és, sens dubte, el millor escenari possible.