Guillem-Jordi Graells, Salvador Giner, Jordi Font i Joan Viñas, a la presentació del PRAEC

Tot celebrant els 100 anys de l’Institut del Teatre, “sense castells de focs i amb una certa austeritat”, com assegura el seu director Jordi Font, ens adonem que van passant coses que il•lusionen i són necessàries. El dia de la presentació vam poder veure el muntatge de Joan Oller Petits moments de vida, amb la participació d’exalumnes de la talla de Montserrat Carulla, Asunción Balaguer, Anna Maleras, Oriol Broggi, Pere Arquillué o Xavier Albertí, per citar els que em venen al cap; també s’han programat unes Jornades sobre la Inclusió Social i l’Educació en les Arts Escèniques; fa pocs dies inauguraven l’exposició Els primers 100 anys, un recull de història amb vocació de futur i ahir, dilluns 15 d’abril, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, ens comunicaven la posada en marxa del Projecte de Recerca d’Arts Escèniques Catalanes (PRAEC), una “operació d’alt voltatge” que, quan estigui en marxa –d’aquí a un any, preveuen- marcarà un abans i un després en la història de les arts escèniques. La iniciativa compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans “entitat que té el mateix pare –Prat de la Riba- i mare –Mancomunitat de Catalunya- que l’Institut del Teatre, encara que té 6 anys més”, ens informa Jordi Font.

Fent un resum ràpid, el PRAEC s’articula en dues parts: una enciclopèdia i cinc blocs de història: “Ha estat un projecte de llarguíssima gestació. Els orígens són a l’impuls de Josep Montanyès, allà cap als anys 80, quan era director de l’Institut del Teatre. Deia que calia fer una enciclopèdia de teatre, que no podia ser que no n’hi hagués cap. Es va començar a pensar en cinc volums. Després va venir Jordi Coca que va celebrar la idea però per diversos motius no es va poder tirar endavant. Ara, en ser comissari dels actes dels 100 anys ha volgut reprendre el projecte”, exposa Guillem-Jordi Graells, que s’ocupa de tota la coordinació del PRAEC. Jordi Coca és també director de tot el Projecte Editorial.

Per poder oferir un treball en profunditat, es va pensar en implicar una Comissió Científica formada per representants de universitats per coordinar la recerca. Es va connectar amb la Xarxa Vives de Universitats i avui podem confirmar que hi ha 13 universitats implicades. A més dels representants, formen part d’aquesta comissió diferents investigadors independents, estudiosos, professors i experts. Per altra banda hi ha una Comissió Executiva integrada per 11 persones que hi participaran directament a la redacció i un Consell de Recerca de l’Institut del Teatre, amb 15 persones.

Així, doncs, tot és a punt per començar a treballar. Tant l’enciclopèdia com els volums d’història seran íntegrament on line i es podran consultar d’aquí a un any “que ja tindrem el nucli central”. El fet digital permetrà començar encara que no estigui totalment acabat, ja que, alhora, es pretén fer una revisió i una posada al dia continuada de tots els coneixements de les arts escèniques, en totes les seves especialitats (dansa, circ, òpera, màgia, teatre, varietats …) i dins del territori dels Països Catalans.

UN MILER D’ENTRADES
En tan sols un any compten en poder oferir al voltant d’un miler d’entrades. Es distribuiran així:

Autors textuals: 150
Compositors de música escènica: 50
Escenificadors: 150
Intèrprets: 150
Col•lectius i companyies: 150
Títols: 100
Personatges emblemàtics: 50
Territoris: 30
Locals d’exhibició: 120
Esdeveniments: 50
Institucions: 30
Publicacions: 30
Estudiosos: 25
Emprenedors: 25
Altres: 20
Manifestacions parateatrals: 20
Conceptes articuladors: 50
Temes de la contemporaneïtat: 40
Terminologia

Pel que fa a la Història, el primer disseny, subjecte a revisió a mesura que avanci, tindrà cinc blocs o volums:

I. Dels orígens a l’escena tardiomedieval
Coordinadors: Francesc Massip i Lenke Kovács
II. Del naixement del teatre modern als inicis del romanticisme
Coordinadors: Albert Rossich i Biel Sansano
III. El segle XIX
Coordinadors: Joan Mas i Vives i Josep Lluís Serra
IV. El segle XX. 1890-1960
Coordinadors: Francesc Foguet i Enric Gallén
V. Dels anys 60 a l’actualitat
Coordinadors: Ramon X. Rosselló i Núria Santamaria

L’index de la història s’aprovarà el 15 de maig. El juny es faran els primers encàrrecs per a la història i la segona tanda per a l’enciclopèdia. I el febrer del 2014 es presentarà el primer nucli online de l’Enciclopèdia.

I ho vam anar a celebrar!