Alfons Udina, Francesc Homs i Salvador Giner presenten el Ranquing de Mitjans Audiovisuals

Aquest matí s’ha presentat al Palau de la Generalitat el 1r Rànquing de mitjans de comunicació digitals en català, un treball divulgatiu que, a partir d’ara, tothom podrà consultar amb un click. És un projecte de OJD i la consultora Nielsen, que impulsen l’ACPG (Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals), ACPC (Associació Catalana de Premsa Comarcal) i APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català) i la Generalitat de Catalunya.

Elvira de Andrés, representant de l’empresa Nielsen, ha obert l’acte explicant el funcionament de la web, que proposarà una foto precisa i homogènia del cens en temps real, des de l’ordinador o el mòbil. El consultor trobarà un mapa web que situarà de manera fàcil els punts d’interès: premsa generalista, digital territorial (comarcal, regional o local), diaris bilingües, digitals de TV i ràdio i premsa digital temàtica -a la que figurarem Teatral.net- entre d’altres.

Eusebio Serrano, en representació de la OJD, ha exposat la gran utilitat d’aquesta nova eina de consulta i divulgació: Sabeu que la OJD està formada per anunciants, agències de publicitat i editors, per això ens interessa informar puntualment de tot aquest control. Encara que sigui una S.A., la nostra voluntat és de servei, assegura. El Rànquing pretén ser una eina de gran utilitat per als anunciants quan vulguin fer una campanya adreçada a la població catalana i, sobretot, quan busquin una audiència catalanoparlant. Ha puntualitzat que la OJD, amb 50 anys d’activitat, porta el control des del 1997 com a OJD Interactiva.

El Rànquing del mes de febrer –el primer del projecte- es farà públic el 10 de març. Tan sols caldrà connectar amb les webs d’OJD Interactiva o Nielsen Online i en un sol clic es podrà accedir i consultar la classificació.

Alfons Udina, President de l’ACPG -que lidera el projecte-, ha explicat que el nou rànquing culmina l’esforç fet al llarg de dos anys: Tenim 80.000 webs en català. No se si es parla tant com el Mandinga però el català té el número 13 del rànquing mundial, al costat de la Xina. I això sense Estat propi ni propici, assegura.

Tot seguit s’han presentat les dades de gener, que són bones, però encara no entren en el projecte de la visualització general del rànquing oberta a tothom perquè hi falten grups com ara la premsa bilingüe.

TV3 és el mitjà líder amb 1.726.406 usuaris únics. Segueix l’Ara.cat amb 1.045.845 i El Punt Avui amb 543.407.

Teatralnet, dins del grup de les especialitzacions temàtiques, figura al gener amb 41.608 consultes de 8.533 usuaris únics. Ocupa el número 36 del rànquing global i el 7è pel que fa a publicacions temàtiques.

En total, el mes de gener s’han comtabilitzat 6.751.561 visites de usuaris únics a tota la xarxa en català, que han llegit 75.236.964 pàgines.

Davant les xifres, però, cal comptar el tant per cent dels lectors potencials. Tot i que la prensa digital és oberta arreu, el públic que consulta una publicació de Girona o Vilanova és més petit que el d’una a Barcelona. cugat.cat amb 32.729 usuaris i vilanovadigital.com amb 26.744, lideren aquesta franja.

El Secretari General de Presidència, Francesc Homs, ha tancat l’acte recordant que la premsa digital és el futur i també el present i que, en aquest camp, Catalunya té una projecció extraordinària, molt per davant dels mitjans en castellà o espanyol, que no sabem ben bé com es diu, com deia Eusebio Serrano. Sabíem que teníem molt relleu però ens faltaven les dades. Ara les sabem i són un garantia de pluralisme, diu Homs. I afegeix: perquè si bé no es pot negar que hi ha mitjans que es decanten cap a una o altra opció política, la ciutadania ja els coneix i ja sap el que ha de descomptar en cada mitjà.