Batimbo, de Burundi

Les Preses, un poblet de 1.800 habitants, situat a la carretera que porta a Olot, passant per Sant Esteve d’en Bas, és referent mundial de dansa d’arrel. Aquest és el somni fet realitat del Festival Ésdansa, que celebra la seva 34 edició del 22 al 28 d’agost. Aquest matí s’han desplaçat a Barcelona –és el primer cop que ho fan!- per presentar-lo als mitjans des de la magnífica nova seu de La Caldera. El programa –molt, molt atapeït- inclou espectacles d’exhibició (danses d’arreu del món entre la tradició i la modernitat); un grapat de cicles permanents que inclouen festes temàtiques, trobades, debats i altres. I un apartat dedicat a la Formació. Tot això només amb 8 dies però banyats de color amb els vestits de les diferents cultures.

Ésdansa, que entre molts altres objectius vol demostrar que la dansa d’arrel també és contemporània, tindrà al programa coreògrafs de la talla de Cesc Gelabert, Marcos Morau i Jordi Rubio, entre d’altres. “La voluntat és explicar com es pot mirar la tradició sense complexos per fer coses d’avui. Hem programat un programa molt ampli dissenyat per acostar al públic aquest concepte i també a molts professionals que parteixen del tradicional. Hem muntat 130 h de formació!”, ha explicat aquest matí Jordi Fosas, director de Ésdansa.

Pere Vila, alcalde de Les Preses, n’està molt cofoi: “En presumim del Festival! Estem orgullosos d’acompanyar una entitat local, el Centre de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, que ha estat capaç de tirar endavant i fer créixer un Festival avui amb més de 30 anys de vida. El Marboleny ha aconseguit situar el nom de Les Preses al mapa internacional amb lletres grans. Som coneguts arreu i ens visita una barreja de cultures que ho fa molt ric.” No és ell només. Tot el poble està content: “Els veïns estan esvalotats, tothom hi vol col·laborar. Seria impossible arrencar sense els més de 200 voluntaris que es cuiden de que tothom s’hi senti a gust. El festival és únic, l’ajuntament és al seu costat. Són uns dies en què es balla arreu i a totes hores!”

Lluís Puig, director del cultura popular de la Generalitat, ha senyalat que “malgrat ha estat difícil el suport econòmic aquests darrers anys a causa de la crisi, sabem que no n’hi ha prou en dir que ho fan bé. Des de cultura pensem què es pot fer per millorar les condicions d’un festival amb una gent que fins ara s’han dedicat a pensar cada vegada idees noves per a la transformació de la festa i la formació de la gent.” Aquest any, a més d’ajudar-los a la difusió i impulsar-los per les xarxes, la institució ha creat el Premi Delfí Colomé “per incentivar el motor de creació tant als amateurs com als professionals creadors,” reconeixent el millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional amb una donació de 10.000 euros. El premi ha estat possible gràcies a l’aliança d’aquesta direcció general amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Graner-Centre de creació del cos i el moviment. El guanyador exhibirà la peça a totes aquestes entitats ciutadanes.

ELS MÉS CONTEMPORANIS
Després de posar-nos davant dels ulls una espectacular projecció amb un bocinet de dansa de companyies del món com ara Els tambors sagrats de Burundi, Altan Boulag de Buriàtria, Nitto Rong de Bangladesh, Ballet de las Amèricas de Colòmbia, Ngwao Letshwao de Botswana o Viorica de Moldàvia, Jordi Fosas ha fet un resum del que serà l’Ésdansa: 130 h d’ensenyament repartides en petits (70 nens i nenes) i grans. Exhibició de danses d’arrel, provinents des de la Garrotxa a Bangla Desh, 2 itineraris-tallers (un per experts i altres pels que en vulguin aprendre.

Tot seguit ha passat la paraula a Jon Maya, de la companyia Kukai Dantza, del País Basc: “Farem dues propostes diferents. Una de carrer amb Cesc Gelabert, que explica molt bé què fa Kukai Dantza en un festival que vol unir la dansa contemporània amb la d’arrel.” El nom és Gelajauziak i parteix de dues danses populars basques: Soinu-zarrak, de Guipuzkoa i dantza-jauziak, de Lapurdi (País Basc francès).

L’altra proposta es diu Oskara i és un espectacle per a sala, per al que compten amb Marcos Morau/La Veronal, 5 ballarins i Erramun Martikonena “un cantant entranyable que a la vegada és pastor i a qui tots estimem molt.” Oskara és un viatge hipnòtic per l’imaginari basc, que parla de la relació entre avantguarda i tradició. Jon Maya també dirigirà un taller de danses tradicionals on explicaran com han arribat fins a Marcos Morau.

De tallers i d’actuacions n’hi ha tantes i de tantes danses diferents, que és molt millor adreçar-vos al web www.esdansa.cat.

Tot i així, volem destacar alguns aspectes com ara El Cafè de l’Ésdansat, un espai d’intercanvi per conversar amb els directors de les companyies havent dinat. “Aquesta proposta l’any passat va tenir molt d’èxit!”, remarca Fosas.

Jordi Rubio, de Factoria Mascaró ha dit que ell prendrà la responsabilitat de preparar els cossos: “Si hi ha 130 h de formació, cal preparar-se, sinó, no hi arribarien!” Aquest taller tindrà lloc del 23 al 27 d’agost, de 9,30 a 10 h del matí. El mateix Rubió farà un curs de Relaxació “per preparar el cos a l’hora de dinar, baixant les revolucions a nivell físic i mental a partir d’estiraments i relaxació”, ha dit, Els mateixos dies, de 13,15 h a 13,30 h.

Rubió farà més cursets, però ens en ha citat un d’especial: Danses del Baix Llobregat: “Sempre es fan danses d’extrems, el Pirineu, o l’Ebre… Al Baix Llobregat també n’hi ha i volem que es coneguin!”, ha senyalat.

EL MESTRE JOAN SERRA
El record al Mestre Joan Serra serà present durant tot el Festival: “He de dir que ha estat un any fàcil de programar perquè moltes propostes han begut de Joan Serra!”, diu Fosas. Entre d’altres hi trobem el Sols, de Jordi Rubió i Carles Belda; l’espectacle Tants records, que ha preparat l’Esbart Sant Cugat i el Pere Martínez Quartet; un col·loqui sobre el llibre La dansa a l’escola, mestratge de Joan Serra de Joan Figueres i l’espectacle Esvorell, de Magí i Joana Serra, estrenat al Dansàneu.

Magí Serra ha dit que Esvorell “no estava previst que es mogués i és una proposta que es va fent gran. Recull quatre gèneres de dansa tradicional que tenen com objectiu fer ballar la gent i recuperar la plaça com un espai d’activitat social. Hem fet un treball de investigació amb tres músics i tres ballarins, i al final ha tingut lloc l’espectacle, que és una trobada entre tots.”

Sobre Tants records, l’Esbart Sant Cugat s’ha unit amb la veu flamenca de Pere Martínez: “Ens vàrem unir amb la idea de fer alguna cosa junts tot i ser tan diferents. Vam tirar endavant una fusió sense saber com acabaria i estem molt contents. El flamenc amb la dansa catalana d’arrel té resultats sorprenents. Hem agafat cançons representatives de la cultura catalana i d’altres que expliquen històries. Hi ha patrons de palos, bulerias… Un repertori català cantat des del flamenc!”, expliquen.

LA TRADICIÓ DE TARRAGONA
Lluís Gómez, representant l’Esbart Santa tecla, ha explicat les seves dues línies de participació. “Durant tota la setmana farem tallers del nostre Ball de Bastons per a nens i adults, i vendrem bastons a 1 € perquè tothom en pugui tenir i participar a la gran ballada de dissabte a la tarda. Ensenyarem a picar bastons, tot celebrant els 40 anys del Cos de Bastoners i els 45 de l’Esbart”, diu. Per si encara no n’hagués prou, el Ball de Bastons de Santa Tecla serà també el protagonista de la Festa Carrer Nit, un esclat d’energia que –potser- molts ja hauran après a seguir-la.

ELS TAMPORS SAGRATS DE BURUNDI
És una altra de les propostes especials, potser una de les més especials i tot! Per entendre-ho, cal saber que aquesta formació, tradicionalment, només podia tocar quan s’anomenava un rei nou o en moments molt especials, com ara celebrar la collita… “Tot això no ho farem, però si que hem trobat una celebració que podem compartir: l’arribada del nou dia” explica Fosas. I continua: “Hem buscat un entorn ideal i hem pensat en el Volcà Racó, que té una vista espectacular a la Fageda. Cada matí surt el sol per allà i el dia 28 d’agost, ho farà a les 7h12min del matí. Hi anirem, aparcarem a la falda del volcà i hi pujarem a peu.” Assegura que només són 20 minuts “molt fàcils per a tothom i que val la pena fer-los ja que ens portaran a un lloc màgic, únic per entendre què són els Tambors Sagrats de Burundi.”

No acaba aquí. També hi ha el Petit Esdansa’t, l’Imaginatour, els Cicles Permanents, les Nits Ésdansa, les Corrandes…Teniu temps d’anar-ho preparant.

Pel que fa a la compra d’entrades, hi ha diversos preus i abonaments. Hi podeu accedir a partir del 25 de juliol a www.esdansa.cat i www.ticketea.com

També trobareu opcions d’allotjament, manutenció i activitats a http://ca.turismegarrotxa.com/agenda/esdansa-2016-2032/ I escapades, per als que no ballen o estan saturats!

Ah, i se m’oblidava que tant l’alcalde com el director del festival han promès que a Les Preses, a més de ballar “menjareu molt bé!”