El teatre Lliure ha presentat la nova temporada 08-09 marcada per un gran nombre d’espectacles estrangers. Aquest any, a més, s’hi afegeix una novetat en els dies de representació. A partir d’ara els dimarts no hi haurà programació i es substituirà per una doble sessió els dissabtes a la tarda “és més –deia Àlex Rigola, director del Lliure, durant la roda de premsa- avui amb l’AVE pots venir a veure una funció a Barcelona i després tornar a Madrid”. Queden també afectats per aquest motiu els “assaigs oberts” que en comptes de fer-se els dissabtes com fins ara, es traslladaran als divendres a la tarda.

Rock’n’roll de Tom Stoppard i dirigida per Àlex Rigola, és l’encarregada d’obrir la programació a partir del proper 18 de setembre i ens parlarà dels mites i la perillositat d’aferrar-se a ells. Des de Madrid arriba el Sí, pero no lo soy, “d’una temàtica molt actual però amb vestits i ambientat en els anys 50” segons Rigola. Entre les obres internacionals trobarem barrejat l’art i la política ambMefisto for ever de Tom Layone i basat en una novel•la de Klaus Mann.

Des d’alemanya arriba un Hamlet desagradable i “esquizofrènic” que no estem habituats a veure. “Estem acostumats als Hamlets poètics on el vers és maco tot i que estigui dient coses horribles”, segons ha afirmat Àlex Rigola. En aquesta versió de Thomas Ostermeier trobarem una altra visió d’aquest mític personatge Shakesperià. Precisament Rigola dirigeix també El buñuelo de Hamlet que ha qualificat de “despropòsit d’espectacle”, una lectura-espectacle en procés de creació que serveix per “veure els nostres actors en una situació d’absurd surrealista”. En l’àmbit musical Albert Pla presentarà el seu nou disc a la sala Fabià Puigsever del Lliure del 21 al 25 de gener.

Tan sols dos textos nous d’autors catalans estaran presents a la temporada, Un tal ímpetu vital, del jove Jordi Oriol, i El bordell, de Lluïsa Cunillé i dirigit per Xavier Albertí. L’argentí Daniel Veronese farà dos espectacles Espía a una mujer que se mata i Mujeres mataron caballos. Altres directors que estan presents a la temporada són Xicu Masó, Mario Gas i Carles Alfaro. A més a més el resident Carles Santos torna a l’escenari amb Piturrino fa de músic.

El cicle de radicals lliures arriba amb propostes molt interessants com Dead cat Bounce on es viurà en directe el joc de la borsa, un joc on hi participarà tot el públic. Només començar es calcularà la quantitat de diners recaptats per aquella funció i posteriorment s’invertirà tot en borsa. Un altre dels radicals que cal destacar és La Mélancolie des dragons, un espectacle que Rigola ha assegurat no poder definir “és difícil parlar d’aquest espectacle, però surts feliç i content”,“s’ha de veure”, “és un espectacle friky”. Un cotxe ple de Heavys que es perden en mig de la neu i es troben una avia de 70 anys amb una samarreta d’Iron Maiden.

Com de costum la temporada acabarà amb el Festival Grec de Barcelona. De moment Alícia en el país de les meravelles amb direcció de Carlota Subirós i Purgatorio de Romeo Castellucci són els plats forts que tindran cabuda dins aquest festival d’estiu de Barcelona al teatre Lliure.