Pep Garcia-Pascual

Ara que al Barça no li van van gens bé les coses, és, potser, l’ocasió d’anar a escoltar la conferència que en Pep pronunciarà a La Seca Espai Brossa del 24 d’abril a l’11 de maig. Bé, el que vindrà és en Pep Garcia –Pascual, actor, calb, de Manresa –ciutat fronterera amb Santpedor- i molt amant del futbol, que es fica a la pell d’en Pep Guardiola a Pep Talk, en una conferència que “parla molt de com som els catalans” i que ens ha donat a conèixer a Dublín -on es va fer l’estrena mundial-, Londres i Nova York. Després va venir a Catalunya, on ha passejat per algunes ciutats. Ara, finalment, arriba a Barcelona.

Pep García-Pascual encarrega a l’autor Alberto Ramos d’escriure una ficció en clau d’humor, que pugui interpretar ell en un monòleg. I així sorgeix la conferència, que parteix de quan en Guardiola encara era entrenador del Barça, seguida de tot l’any sabàtic. En realitat, les conferències s’han organitzat perquè en Pep té trets amagats: és un home de negocis amb un mètode propi capaç d’arrasar al món de les finances. Per això, estan adreçades a un públic elitista i empresarial.

Passa que, sense poder-ho evitar, va explicant també el veritable mètode Guardiola que va revolucionar l’àmbit esportiu i va convèncer alguns agnòstics: el seu pensament sobre Catalunya, els seus poetes i com, després de marxar, s’ha pogut deixar anar més lliurement i anar fent públiques les seves idees i els seus anhels de país.

Com que l’espectacle es va començar a gestionar el 2010, l’han actualitzat una miqueta: “Ara ja és entrenador a Munic i li han ficat una clàusula que diu que no pot parlar. Aprofitant una visita a la família ve d’amagat a Barcelona i organitza la conferència de manera clandestina. Essencialment és el mateix, hi ha algunes noves referències i prou”, diu l’autor.

L’espectacle ha estat dirigit per Iban Beltran: “De bon principi hem tingut molt clar que no es tractava de fer una imitació. En Pep ha estat molt de temps observant els gestos de Guardiola, la manera de parlar… i li surten per mimetisme, ha agafat l’essència: l’obsessió perfeccionista, la passió comunicativa. Fixeu-vos que no s’assembla gens. Bé, és calb…”, observa Beltran. Un altre objectiu era també treure’l de la seva vessant esportiva i aprofitar el que té de comunicador sobre el seu país i els catalans. Sota el lema “Per què un equip sigui imparable, el primer que li cal és ser un equip”, exposa clarament “la necessitat de fer pinya i l’empeny de tirar les coses endavant dels catalans”. La veritatés que ens el recorda i molt: quan està enfadat, quan pensa, quan parla del Mourinho o quan pronuncia frases que ja són Patrimoni Guardiola com ara “si ens llevem ben d’hora, ben d’hora” o “ell és el puto amo”.

SOBRE PEP GARCIA-PASCUAL

És actor, director i productor, a més de ser el director artístic de la companyia Parking Shakespeare, on ha participat com a actor a totes les seves produccions, així com a Pell de Mercuri (Mercury Fur) de Phillip Ridley, primera producció de Parking d’Hivern.

Es va diplomar en interpretació a l’Estudi Nancy Tuñón i va completar els seus estudis a la GaietySchool of Acting de Dublín. Al teatre, ha participat com a actor entre altres a Thecomedy of errors de William Shakespeare, dirigida per KristianMarken, Public Shakespeare, Dublin. A Monarch in Hollywood d’Aidan Harney al 2002 DublinFringe Festival; el 2008 a La Tancade Josep-Pere Peyró (Premi Serra d’Or de Teatre i Premi a la Feria Internacional de Teatro de Huesca); i 2003-2009 Rom and Vodka de ConorMcPherson, amb direcció de Mireia Cirera i que també va fer gira a Nova York i Dublín.

El 2012, actua al SonnetSunday al GlobeTheater de Londres. Al cinema, ha intervingut als llargmetratges La mujer del anarquista (TheAnarchist’sWife) de P. Sher i M. Noëlle, i Romasanta (TheWereworlf Hunt) de Paco Plaza. També ha dirigit i protagonitzat els curtmetratges La paperera, Curso de alemán i TheBench.