Interior de la nova Carpa Charlie Rivel

Genís Matabosch i Joan Mompart, creadors del Festival Internacional de Circ de Figueres -que acaba de tancar una exitosa quarta edició-, van presentar ahir als mitjans un nou projecte que impulsen ells mateixos: el naixement d’un nou circ català que portarà el nom de Charlie Rivel, en homenatge a aquest inoblidable pallasso. El nou equipament de caràcter itinerant s’inaugurarà el proper 23 d’abril (119è aniversari de Charlie Rivel) a la Plaça de Catalunya de Figueres en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu. La filla de Rivel, Paulina Schumann, assistirà a la inauguració de la nova instal•lació, que comptarà amb pallassos, acròbates, trapezistes, malabaristes, contorsionistes i mags.

La Carpa del nou circ Charlie Rivel, està feta expressament i presenta un disseny innovador. S’ha construït a Portugal i recorda un iglú gegant i és molt vistosa. Té una alçada de 15 metres, un diàmetre de 17,5 m i no té columnes, el que li confereix un gran visibilitat panoràmica. Pot acollir 826 espectadors. A més, per muntar-la no requereix cap mena de perforació, el que facilita que es pugui desplaçar sense problemes. El seu cost aproximat se situa en el mig milió d’euros. El projecte és que formi part de la Ciutat del Circ que es vol situar a Figueres en un futur pròxim. Té també la característica que es poden reduir les 10 grades i instal•lar-hi 50 taules per fer sopars espectacle.

El tarannà del nou circ serà combinar les millors atraccions amb el folklore català autòcton, per rememorar així, a cada bolo, les emocions del lloc. Aquesta mena de fusió es tindrà en compte amb el vestuari i també en algunes actuacions. Per exemple, una parella de trapezistes evoluciona amb la tonada de Rosor i un malabarista destre passa les bitlles a ritme d’una rumba de Peret. “fem una aposta clara per la catalanitat”, va dir Matabosch.

L’actuació a Figueres, on faran 19 funcions, és, segons els organitzadors “una prova pilot”. Vol dir que el Circ Charlie Rivel no començarà la seva gira per diverses ciutats catalanes fins al 2016. Per agilitzar i fer realitat aquesta gira tan aviat com sigui possible, han convidat a programadors i alcaldes dels pobles i ciutats que podrien estar interessats en acollir-lo. En aquest sentit, Matabosch ha puntualitzat que “després de la bona acollida del Festival del Circ de Figueres, la feina no està feta del tot. Volem continuar dignificant el món del circ a Catalunya i retornar-lo a les places centrals dels pobles i ciutats, d’on fa molts anys el van expulsar.” La gira ambulant és, encara, un risc, pel que cal estudiar bé el que es fa. Amb tot, Matabosch assegura que el públic català “cada dia entén més de circ.”

En aquesta prova pilot es compta amb la presència del pallasso Totti, que serà el nexe d’unió amb la resta de números. També hi seran Olimpo`s Brothers, que ja van triomfar l’any passat al Festival del Circ de Figueres; el Duo Rose (trapezi fix), la contorsionista alemanya Silvia Friedman, el mag Charlie i el duo ‘Marina & Karel. La programació definitiva encara no està tancada.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>