Aquest any, Mèxic continua sent un dels protagonistes de FiraTàrrega. Està representat per tres companyies ben diferents: Teatro de Arena, Teatro Ojo i Teatro de Calle Monterrey. Així com la primera presenta un espectacle de producció pròpia, La velocidad del zoom del horizonte, les altres dues treballen en complicitat amb companyies catalanes. Teatro Calle Monterrey –ja us en parlarem més quan el veiem- és una proposta de circ i acrobàcies que dirigeix Marcel Escolano sota el títol de Ti-Tlan (lugar entre), amb tota la dificultat que comporta expressar-se en disciplines de circ en un espectacle itinerant.

Teatro Ojo s’ha associat amb la companyia catalana Obskené per a l’excepcional Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic, una proposta en homenatge als 1.599 catalans que van pujar a bord del vaixell Sinaia el 13 de juny del 1939, fugint de la dictadura franquista.

És una proposta en tres parts. La primera ja va tenir lloc fa uns mesos. Les companyies van convidar a través de les xarxes a la ciutat de Tàrrega i altres persones de fora que volguessin participar a portar objectes sota la pregunta Què t’emportaries per sentir la teva llar lluny de la teva terra?

Totes les persones que van participar amb els seus objectes, es van poder inscriure a un sorteig per viatjar a Mèxic, tot pagat, i fer el recorregut que van fer els exiliats, des de Veracruz a la ciutat de Mèxic, que inclou trobades amb alguns dels fills dels exiliats. Aquesta segona fase que hem vist avui és una exposició-instal•lació amb tots aquests objectes, degudament etiquetats amb les raons que exposen els que els han portat, situada a l’antiga seu de Càritas a Tàrrega que han batejat com Espai Sinaia, en record al vaixell. Hi ha objectes de tota mena: bocins de terra en envasos, una placa d’Els Pets, olives, un bitllet de 5 euros i… un pa amb tomàquet! Els objectes L’exposició té uns horaris i, a cada convocatòria, es reitera la inauguració de l’exposició brindant amb una copa de cava en record a tots els exiliats. Diumenge a la tarda tindrà lloc la tercera i última fase: el sorteig!

SOBRE ‘LA VELOCIDAD DEL ZOOM DEL HORIZONTE’
La Compañia Teatro de Arena presenta a Tàrrega la proposta del dramaturg Héctor Gaitan que s’inspira en la novel•la Solaris, de Stanislaw Lem. Sis personatges i un decorat molt auster pretenen transportar-nos a una mena d’estació espacial –El Animal- on conviuen quatre tripulants i dos visitants que venen i marxen cada dia, aparentment fruit de la seva imaginació, que creix al cervell amb formes no convencionals ves a saber si per culpa de ser a l’espai.

Entre els tripulants, els visitants –o no- i els coneixements científics de l’autor, es despleguen un gran nombre de teories de tota mena: transcendentals, existencialistes… i científiques! Els personatges parlen de tot: de l’amor, la condició humana, la física quàntica… És una reflexió sobre el propi coneixement, els humans, els que no ho són tant, els somnis, les realitats… que potser peca de voler ser més gran del que l’espectador és capaç d’assimilar en el curt espai de 120 minuts molt densos i, en moments, inquietants. Però si us agrada la ciència ficció, tindreu molts més arguments per pensar-hi!

  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón
  • Paco Ibáñez