L'alcaldessa de Tàrrega,Rosa M. perelló, el conseller Ferran Mascarell i el director de FiraTàrrega, Jordi Duran, a la presentació de FiraTàrrega 2012

La 32 Fira de Teatre al carrer de Tàrrega (FiraTàrrega 2012) ha reiterat amb contundència el seu objectiu de ser transbordador de referència per a les companyies catalanes cap a l’estranger. La presència catalana es constant arreu d’Europa i al món, en nombrosos festivals i teatres. I Tàrrega n’és el catalitzador. Per això, aquest any la Fira no es limita a la preparació dels 4 dies d’exhibició. Porta tot l’any treballant més enllà per ser ciutat de referència. No parlarem de la crisi perquè FiraTàrrega continua sòlida després de 32 anys, forma part del nostre ADN cultural, exposa el conseller Ferran Mascarell a la primera trobada amb els mitjans que ha tingut lloc aquest matí a Barcelona. Ja pràcticament tot és a punt, però pocs dies abans l’inici de la Fira, que se celebrarà del 6 al 9 de setembre, es farà una roda de premsa més detallada on s’acabaran d’ajustar alguns caps que queden per lligar.

Així, doncs, de les 67 companyies que exposaran, la meitat són catalanes. La resta es reparteix en parts iguals entre les procedents de l’Estat espanyol i de diferents països (Bèlgica, Holanda, Itàlia, Mèxic, Regne Unit, Suècia, Corea i França). 45 formen part de la selecció oficial i 22, dels espais d’empresa. La meitat dels espectacles són estrena a l’Estat espanyol i 12 han estat coproduïts per la Fira.

El director artístic de la fira, Jordi Duran, admet que estem vivint un mal moment, però que cal plantar cara a aquesta realitat amb accions valentes. Aquesta actuació s’ha basat en anar més enllà de l’exhibició i reforçar-se com a vehicle d’estudi, promoció i estímul a la creació. En la faceta d’estudi FiraTàrrega ha creat enguany el primer Màster de Creació en Arts de Carrer, amb la complicitat de la Universitat de Lleida. És el primer Màster del gènere a l’estat espanyol i un dels pioners a nivell internacional. També continua el Programa de Suport a la Creació, que ha acollit 12 companyies en residència.

Inauguració impactant i Focus Nòrdic
L’espectacle inaugural és una de les ‘joies troballa’ de Duran. Es tracta d’una superproducció altament visual de dansa aèria, producció del Wired Aerial Theatre, que ha dirigit Nigel Jamienson, prestigiós creador d’espectacles d’arts de carrer que ha estat puntal als Jocs Olímpics de Sydney i al Liverpool Capital de la Cultura. L’espectacle que veurem, As the world tipped va més enllà de la dansa vertical: És molt impactant i innovador. Comença en un escenari tipus italiana que es va aixecant fins quedar completament vertical i els actors cauen literalment!, explica Duran. A més, porta un missatge de denuncia del canvi climàtic i la crisi ecològica, que parteix de la conferència de Copenhaguen del 2009: Bona part dels espectacles d’enguany parlen de la realitat que estem vivint en diferents àmbits. Hem agafat companyies conscienciades amb el moment, continua el director.

Com cada any, hi ha un país convidat. Aquesta edició serà l’aparador del Focus Nòrdic i consistirà en l’exhibició d’un ventall d’espectacles que ens donaran una idea de la seva creació artística, a més de trobades amb una delegació de professionals d’aquests països que anirà a Tàrrega per donar-se a conèixer més a fons. S’ha organitzat un debat que porta el títol de Vine a respondre les preguntes del nord on s’establiran possibilitats de cooperació entre professionals.

Alguns espectacles
FiraTàrrega és una trobada d’artistes de diferents veus i disciplines, afirma Jordi Duran. Forma part del projecte Meridians, que promou l’intercanvi i la mobilitat d’artistes per a la creació conjunta, i en aquesta edició participen la companyia italiana Un’Ottima Lettera i els britànics Brothers Quay amb l’espectacle De plaga cordis, que parteix de l’estudi del paisatge d’un quadre romàntic. sobre l’obra d’un pintor renaixentista.

Bring the Ice és també creació conjunta del centre de circ suec Subtopia i FiraTàrrega: És el resultat de la història d’amor entre el circ català i el circ nòrdic, assegura Duran.

Pel que fa a produccions nascudes als laboratoris de creació, trobem Trossos, dels Obskené, un muntatge que parla de la immigració des d’una òrbita contemporània i que compta amb la col•laboració del públic.
Pantalla botánica, de Ferroluar, és una intervenció artística permanent que combina la robòtica i la jardineria.
-A Que vaya bonito (una de terraos), de TeatroDeCerca, el públic és convidat a una festa que fan al terrat d’una casa.
Yo estuve allí y…no lo contaron como yo lo ví, de Hortzmuga Teatroa, és una reflexió sobre el poder, la política i la percepció de la realitat dels mitjans de comunicació.
Ferro colat, d’Amebeu Teatre, exposa un treball sobre la indústria i la seva desaparició al Museu Cal Trepat.
Sensitive Bodies, de Jaume Belló és una peça oberta a 40 artistes provinents del públic ja que Belló pensa que el públic ja és un espectacle.
Ràdio Patio de Pere Faura, es basa en la improvisació a partir de continguts radiofònics.
Galizian Urban Project de GUP, és un muntatge pensat per al públic jove que treballa la ciutat, la dansa, l’esport i el circ.
-Veurem un treball cinematogràfic de ACF, un plató obert a col•laboradors visuals sense fronteres que presenta dos audiovisuals sobre Tàrrega.
-I dues peces futuristes de companyies catalanes: Insectotròpics presenten una Caputxeta Galàctica i Brodas Bros estrenen Br2, una peça itinerant futurista amb DJ’s en directe i hip hop.

També destaca la doble proposta del creador valencià José Antonio Portillo: Biblioteca de cuerdas y nudos i Moi j’attends, peces úniques entre la narració escènica, la museografia i l’emotivitat dels espectadors, i els bascos Organik fan una peça de dansa sobre l’esport rural a Carneros.

Presència internacional
Comencem aquest apartat amb Zweep, de la companyia holandesa Schweigman& un espectacle inclassificable però molt representatiu del que està passant al Centre d’Europa, diu Jordi Duran.
-Els italians Fondazione Pontedera Teatro presenten Lisboa, una performance poètica en diàleg amb l’univers de Pessoa.
-La companyia coreana Theatre Momggol fa una aproximació al teatre de carrer amb Handcart, overturned.
-Charleroi Danses és un centre coreogràfic belga que presenta el treball Kiss & Cry, que neix de l’encontre entre la dansa, el teatre, el cinema, la manipulació…
-Seres Comunes és un col•lectiu mexicà que parla de la corrupció de l’Estat i dels impediments i prejudicis amb els quals les noves generacions afronten el món actual a l’espectacle Descomposición.
-I encara la Compagnie A part etre, formada per sis ballarines d’entre 16 i 17 anys ens parlaran de la situació de la dona a ritme de hip hop.

Espectacles de sala
Hem de dir que Guillem Albà canvia de xip. Després dels èxits assolits com a clown contemporani a Sketchofrènia o Flirt, estrena a Tàrrega un espectacle de teatre visual amb música en directe a cavall entre la comèdia, la poesia, el teatre de l’absurd i els titelles.
-Escarlata Circus, que celebren 25 anys als escenaris ofereixen Pugilatus, una experiència teatral oberta on públic i actors comparteixen espai.
-Marta Carrasco porta a Tàrrega el seu excel•lent espectacle No sé si…, amb el ballarí Alberto Velasco que és la seva germana bessona.
Allò que els nostres néts haurien de saber sobre nosaltres…, creació de la jove companyia balear 10 cèntims, un llenguatge proper al de Pont Flotant que busca l’essència de l’ésser humà a partir d’experiències autèntiques.
-I un altre títol llarg: Madre Pasota y cosas nuestras de nosotros mismos, de Uroc Teatro, una comèdia de conflictes generacionals de Dario Fo i Franca Rame.

I encara cal afegir Los Galindos, Eia, Claire Ducrueux, Always Drinking Marching Band, Senza Tempo…

Un Mercat amb molta salut
El pressupost es xifra en 1.209.209 euros, entre un 9 i un 10% menys que l’any passat. 189.532 responen a aportacions pròpie

  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón
  • Paco Ibáñez