L’hispanista i biògraf de Federico García Lorca, Ian Gibson, considera que l’exhumació de les restes de l’escriptor granadí hauria de ser una qüestió d’Estat. En aquest sentit troba a faltar una implicació més gran de l’administració central en la Llei de la Memòria Històrica. Gibson, en una entrevista a l’agència Efe, ha lamentat que l’Estat, en aquesta llei, no assumeixi la responsabilitat de res i traslladi totes les competències relacionades amb la recuperació de la memòria històrica, entre les quals les exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil, als municipis.

Federico García Lorca és el poeta espanyol més famós del món i la víctima més notable de la Guerra Civil i, per tant, crec que incumbeix a l’Estat la recerca de les seves restes, diu l’escriptor, per qui traslladar la responsabilitat als municipis no té la mateixa garantia.

Gibson dubta que la Llei de la Memòria Històrica ajudi a desbloquejar la qüestió de l’exhumació de l’autor, en aquests moments aturada per la negativa de la família del poeta. L’autor assegura no comprendre la posició de la família, i encara més tenint en compte que la rumorologia sobre on són exactament les restes és cada vegada més gran. És a la mateixa família a qui l’interessa que això s’aclareixi d’una vegada per totes, i no entenc per què no és possible, es pregunta Gibson.

Segons el seu parer, hi ha un terrible i notable silenci a Alfacar (població on es creu que hi ha la fossa de Fuente Grande, on podrien ser les restes), que està comportant que no hi hagi cap avanç en la localització definitiva de les restes de l’escriptor. Ian Gibson creu que aquest silenci és degut probablement a pressions de la família del poeta que s’haurien d’investigar.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>