Foto: David Ruano
Ivan Morales, Jordi Bosch, Roger Vilà, Emma Vilarasau i Jordi Martínez

Demà mateix, dissabte 28, La Villarroel estrena una producció pròpia: La cabra o qui és Sylvia?. El text d’Edward Albee està traduït i versionat per Josep Maria Pou i dirigit per Ivan Morales, queamb un cartell de luxe:  Emma VilarasauJordi BoschRoger Vilà i Jordi Martínez.  L’espectacle ha estat presentat aquest matí a La Villarroel, amb tota la companyia i la directora artística de la sala, Tania Brenlle.

La Tania ha obert l’acte definint l’obra com “un text en vigor sobre la falsa moral, la tolerància, la hipocresia… ítems amb els que convivim dia a dia. Un muntatge carregat d’una humanitat impressionant”. Per la seva banda, el director de la peça, Iván Morales, l’ha descrit com “una mirada sobre el món molt crítica, una obra popular disfressada de comèdia i teatre mainstream i ha volgut remarcar el caràcter humà de la peça d’Albee: “És una obra humanista, que fa reflexionar… Què fem amb el desig? Què amaguem perquè el món ens accepti?”

Morales està molt satisfet amb tot l’equip i emocionat d’estrenar a La Villarroel: “Una sala tan íntima és un bon espai per fer aquesta volta al text per indagar en l’ànima dels personatges”. El director sentencia: “Tots tenim una Sylvia i això és la bellesa del teatre!”


SINOPSI

Martin acaba de guanyar el premi Pritzker, considerat el Nobel d’arquitectura, i a més té l’encàrrec culminant de la seva carrera, la creació d’una ciutat sencera al bell mig del desert. A més a més, gaudeix d’una vida envejable, al costat de la seva esposa Stevie, una dona intel·ligent, atractiva i empàtica, i el seu fill Billy, un jove sensible que mira els seus pares amb una admiració inqüestionable. Són una família nord-americana perfecta, d’esquerres, harmoniosa i triomfadora.

Però des de fa uns mesos Martin guarda un secret que el tortura i que només s’atrevirà a confessar al seu vell amic Ross, un famós periodista amb qui té una amistat indestructible de més de 50 anys de complicitats.

La confessió de Martin obrirà una porta bestial, generant una crisi a les seves vides que mai haurien pogut imaginar.

ELS INTÈRPRETS ENS EXPLIQUEN COSES
Emma Vilarasau (Stevie Gray a l’obra), s’ha mostrat entusiasmada per formar part del projecte: “sóc feliç en aquesta sala i sóc feliç representant La Cabra!”. Sobre l’obra, l’actriu destaca la manera en què l’obra tracta sobre “els límits de la tolerància, que estan en allò que entenem. Aquí és molt intel·ligent Albee en plantejar aquest tema. Ara hi ha més tolerància que quan es va escriure l’obra” i considera que “s’ha de fer un esforç d’empatia amb allò que ni entenem ni tolerem. Hi ha sectors de la societat que promouen la intolerància i textos tan bèsties com aquest ajuden a l’empatia”. 

Jordi Bosch (Martin Gray), explica que “quan llegeixes l’obra, el cap es dispara. Vas a llocs que no et pots imaginar. Cada intèrpret dóna una visió diferent de la situació. Aquest text té un món que no l’acabes. Podem veure l’obra més cops i no solucionarem res del que planteja l’Albee. És un teatre en majúscules”. Respecte a l’anterior muntatge, a on Josep Maria Pou interpretava al mateix personatge, Bosch diu que “el cop de puny tan gran que em va donar en aquell moment, voldria que és seguis sentint ara”.

Roger Vilà (Billy), interpreta al fill del matrimoni. L’actor confessa que “jo milito en certa part amb aquesta història”. I s’ha mostrat agraït per ser membre d’aquesta producció: “Vull donar les gràcies, a l’equip perquè  explica una història tan valenta i a una institució com La Villarroel que arrisca” i sentència que amb aquest projecte “he desaprès per aprendre!”

Jordi Martínez (Ross), interpreta a l’amic de Martin Gray, un famós presentador de televisió. Martínez explica que el seu personatge “és el detonant de la història. És la bomba. Qui encén la metxa d’aquest daltabaix. Posa la mirada de l’espectador a dalt escenari perquè es preguntin què està passant?”. 

Edward Albee va escriure l’obra al final de la seva llarga trajectòria, l’any 2000. El dramaturg estatunidenc va definir-la com: “L’obra va sobre els límits de la tolerància: sobre allò que ens permetem pensar a nosaltres mateixos. És una obra que al principi sembla una cosa, però que va obrint un abisme a mesura que ens hi endinsem. I crec que commocionarà i molestarà a cert tipus de gent… Amb sort, hi haurà gent que s’aixecarà i llançarà coses a l’escenari, això espero!”. En aquest cas, Josep Maria Pou tradueix i versiona el text d’Albee.

La cabra o qui és Sylvia? es representarà a La Villarroel a partir del 28 de novembre del 2020.