Salao explica la seva actuació a la roda de premsa del Festival Ciutat Flamenco

El Mercat de les Flors acollirà íntegrament del 19 al 24 de maig el Festival Ciutat Flamenco, hereu des del 2012 del Flamenco Ciutat Vella, que arriba així a la 22 edició. És una coproducció i coorganització del Mercat de les Flors i el Taller de Músics, que compta amb el suport de diverses entitats, notablement la Societat Flamenca Barcelonesa El Dorado i l’ajut institucional de l’ICEC, l’INAEM, l’SGAE i Transports TMB. Lluís Cabrera, del Taller de Músics i Cesc Casadesús, del Mercat de les Flors, ens l’han presentat aquest matí amb el seu entusiasme habitual, compartint il•lusions amb el cantaor Salao, Pedro Barragan d’El Dorado, Diego Ruiz “ideòleg del festival amb el Cesc”, segons Cabrera i altres participants a l’organització. Primer de tot ens han presentat el cartell, que mostra un cantaor vestit d’astronauta, amb el que ens volen dir que “el Flamenco no té fronteres.”

Casadesús ha advertit que aquest any “a la programació hi ha una notable presència masculina. Ha anat així. Compensa una mica que l’any passat, en ser l’Any Carmen Amaya, hi havia moltes més dones!” Per la seva banda, Cabrera ha destacat que “és una programació arriscada perquè hi ha molta improvisació, entra molt la dansa espanyola i fusions antènticament machiembrades amb el flamenc.” També volem deixar clar que, seguint les indicacions de l’amic Cabrera, no traduirem la paraula Flamenco “de la mateixa manera que no traduïm tango.”

El programa s’ha repartit entre les dues sales del Mercat, la MAC, amb capacitat per a més de 400 persones per als espectacles grans i la PB per a les propostes més íntimes. El Vestíbul es reserva a propostes de improvisació i també de transversals “més compactes i coherents que les que hi presentàvem normalment, més espectacle”, ha dit Casadesús. També hi haurà un concert al vestíbul del Metro Universitat i activitats diverses al Taller de Músics i a El Dorado. El Petit Palau acull el Flamenkids per als menuts.

El Foyer del Mercat abrigarà tots els dies l’exposició de fotografies de Rosa Maria Panadès Imatges flamenques. Panadès ha explicat que “sóc una enamorada del flamenc fins al punt que vaig voler captar el so per transmetre-ho en imatges. Treballo a un màxim de 2 m de distància i sempre sense flash per no molestar. L’objectiu és que siguin fotografies que tinguin moviment, m’és igual que siguin de famosos o no”, explica.

EL PROGRAMA PER DIES
El dia 19, La Societat Flamenca El Dorado (al Parc Sandaru) presenta un concert de Rafael Riqueni, compositor premiadíssim i considerat “un dels compositors de flamenc més importants.”.Serà un concert intimista on repassarà temes dels seus 6 discos “en els que hi ha una perla a cada un, una perla que ja forma part de la història del flamenc.” Serà la seva primera actuació a Barcelona després de 10 anys d’absència.

L’endemà, dia 20, declarat Dia Sense Música, Riqueni impartirà una Masterclass al taller de Músics sobre Harmonia i composició en la guitarra flamenca.”

DIA 21. POL JIMÉNEZ, DANIEL DONA, BELÉN MAYA
El ballarí Pol Jiménez presenta l’estrena absoluta de Nu. “És un artista que busca trencar esquemes. Un dia imitava les gallines!” , s’admira Cabrera. Jiménez presenta “una dansa sense artificis, oblidant pautes i paràmetres i sempre amb alguna sorpresa.” Sala OB 20 h

Daniel Doña estrena a Catalunya A pie de calle, que combina el flamenco amb la tradició i les noves tendències de la dansa espanyola.”.Hall, 21 h.

Belén Maya, la primera artista “que ha impulsat els codis de la dansa flamenca del canvi de segle alliberant-ne els límits,” inaugurarà la Sala MAC per acabar el dia amb Los invitados, on reuneix alguns dels artistes que admira per compondre amb ells peces irrepetibles: “Està en un moment esplèndid, de canvi mental, està exquisida. Convida altres artistes per contrastar el que fa i el que no fa amb ells. És molt interessant!”, assegura Casadesús. És, per tant, una estrena perquè a cada lloc on va canvia els convidats. Sabem, però, que portarà la jove promesa Patricia Guerrero, una noia que als 16 anys ja va guanyar un premi i Tomás de Perrate, que ha ballat en ocasions amb Israel Galván. Sala MAC 21.30 h

DIA 22. DANIEL HERNÁNDEZ, ÁNGELES GABALDÓN, DAVID LAGOS, MERCEDES RUIZ…
Divendres engega amb l’estrena a Catalunya de Persona, de Spin Off Danza. “És un viatge molt interessant a través del cos de Daniel Hernández, que també adopta la dansa espanyola –força present aquesta edició- i la combina amb el vídeo art. És el seu primer projecte en solitari i és de molta qualitat”, expliquen. Sala PB 20 h

Tot sortint, trobarem al Vestíbul a la bailaora Ángels Gabaldón que farà una improvisació seguint la també improvisació musical del trio Urulario. Una proposta on el ball i la música són protagonistes a parts iguals, d’accés lliure per tothom. Hall, 21 h.

Made in Jerez és l’homenatge a la ciutat, als seus carrers, a la seva història, al seu passat i als seus intèrprets més significatius. Un homenatge de David Lagos (cante) i Mercedes Ruiz baile), basat en el treball Mi retoque al cante jerezano.Sala MAC. 21.30 h.

DIA 23: NIÑO DE ELCHE, SALAO, ALBERT QUESADA, DORANTES…
Un gran dia que comença amb Al cante una proposta de Juan Carlos Lérida, Niño de Elche i David Montero. Aquesta és la segona part d’un tríptic al voltant dels tres elements del flamenc: toque, cante i baile. És un treball motivat per la curiositat artística i el coneixement dels dos creadors. Sala PN 20 h

I tot seguit, estrena absoluta al Vestíbul de Improvisació, una proposta en la que, com indica el seu nom, ningú no sap què hi passarà. Els improvisadors són de volada: Salao, Albert Quesada i el també ballarí Zoltán Vakulya. “Salao, que no coneix de res als ballarins, començarà a cantar i els dos ballarins, experts, el seguiran.” Té la gràcia que cap dels dos es dediquen al flamenco sinó més aviat a la dansa contemporània. Però si a la investigació! 21 h.

Salao repeteix a Flamenco a cordes, aquest cop acompanyat del pianista Dorantes, el contrabaix franco espanyol Renaud Garcia-Fons, la ballarina Leonor Leal i el projecte musical i etnològic Cordes del Món. És una obra entesa entre cordes, on la norma és la diversitat. Sala MAC, 21.30 h

DIA 24: BODAS DE SANGRE COMPOSICIÓ I DIRECCIÓ D’ENRIC PALOMAR
“Aquesta és la nostra candidatura!”, afirma Cabrera, destacant l’estrena absoluta d’aquest gran espectacle musical precisament el dia de les eleccions. Compta amb l’Original Jazz Orquestra Taller de Músics i altres músics més especialitzats en flamenco (en total, 23 músics a escena), a més de Pere Martínez i Eva Férnandez (veu); Nacho Blanco, Eli Ayala, Belén Cabanes i Maxime Iannarelli (ball).

Enric Palomar, que basa el seu treball en l’eclecticisme, fa una composició eclèctica de 20 peces amb músiques que inspiren diferents procedències sobre l’obra de Lorca. “Palomar és un dels compositors més interessants del moment. Viu a Berlín i no para de fer Òpera de Butxaca. Està molt sol•licitat.” Sala MAC 18 h.

ESPECTACLES INSÒLITS
Hi ha dos espectacles molt particulars que s’han programat fora del recinte del Mercat. Un és Eco, proposta de Carmen Doorá, un concert de música ecològica (compromesa amb el medi ambient) i de proximitat, on trobarem pinzellades de pop, flamenco, latin, funk o jazz. Tindrà lloc el dijous 21, a les 18 h, al Vestíbul del Metro Universitat.

L’altre és Flamenkids, un espectacle infantil creat des del Servei Educatiu del Palau de la Música, que pretén traspassar fronteres sentimentals, culturals i històriques. Proposa un recorregut pel món del flamenco durant el que s’anirà instruint els nens sobre les diferents sonoritats i els instruments que les interpreten. Diumenge 24, a les 12 h, al Palau.

ACABEM AMB ELS NÚMEROS
Els organitzadors i ideòlegs coincideixen en què el Ciutat Flamenco és un festival que no és car si veiem el seu programa. “ Costa 150.000 €, com l’any passat”, diuen. Les aportacions són: 45.000 € de l’ICUB; 20.000 € de l’INAEM, 6.000 € de la Fundació Autor i la resta, recursos del Mercat i el Taller de Músics. Indiquen que per a la propera edició probablement comptaran amb el suport de l’ICEC “gràcies a un conveni que tenim a punt de tancar.”